Ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου «κρύβεται» στις δυνατότητες ενός αγριόχορτου που δείχνει ικανό όχι μόνο να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα αξιοποιώντας άγονα εδάφη, αλλά και να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, απαλλάσσοντας τους καλλιεργητές από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος του πετρελαίου. Ο λόγος για την αγριαγκινάρα, που ανήκει στα ενεργειακά φυτά, η καλλιέργεια της οποίας μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας και παράλληλα να εξασφαλίσει συμπληρωματικό εισόδημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τη χαρακτηρίζουν «πετρέλαιο της Ελλάδας», αφού θα μπορούσε να αποτελέσει τη μελλοντική ελληνική απάντηση στην παγκόσμια αγορά των βιοκαυσίμων. Πρόκειται για ένα ενεργειακό φυτό που καλλιεργείται ακόμη και σε άγονα εδάφη και μπορεί να αποτελέσει στερεό καύσιμο (βιομάζα) σε μορφή πελλέτας με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας για βιομηχανική και οικιακή χρήση και την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης. Θεωρείται το βέλτιστο ενεργειακό φυτό για την ελληνική γεωργία, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας, καθώς η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρέλαιο.
Οπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νίκος Δαναλάτος, που πρωτοστάτησε στα εν Ελλάδι πειράματα στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά, «η αγριαγκινάρα είναι στην ουσία ένα ζιζάνιο το οποίο καλλιεργείται, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάγκη νερού, λίπανσης και φυτοφαρμάκων, γεγονός που μεταφράζεται σε εκμηδενισμένο κόστος παραγωγής. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται τεράστια πλεονεκτήματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όπου πιθανή αντικατάσταση 1 εκ. στρεμμάτων θα έφερνε εξοικονόμηση 400 εκ. κυβικών μέτρων νερού. Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους Ελληνες παραγωγούς με ελκυστικά περιθώρια κέρδους, καθώς έχει μηδαμινές ανάγκες άρδευσης. Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1.200-1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές), οι αποδόσεις φθάνουν έως και 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντιπαράθεση με άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος. Η καλλιέργεια δεν είναι μόνο εύκολη, αλλά και εξαιρετικά κερδοφόρος.
Οπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νίκος Δαναλάτος, που πρωτοστάτησε στα εν Ελλάδι πειράματα στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά, «η αγριαγκινάρα είναι στην ουσία ένα ζιζάνιο το οποίο καλλιεργείται, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάγκη νερού, λίπανσης και φυτοφαρμάκων, γεγονός που μεταφράζεται σε εκμηδενισμένο κόστος παραγωγής. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται τεράστια πλεονεκτήματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όπου πιθανή αντικατάσταση 1 εκ. στρεμμάτων θα έφερνε εξοικονόμηση 400 εκ. κυβικών μέτρων νερού. Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους Ελληνες παραγωγούς με ελκυστικά περιθώρια κέρδους, καθώς έχει μηδαμινές ανάγκες άρδευσης. Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1.200-1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές), οι αποδόσεις φθάνουν έως και 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντιπαράθεση με άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος. Η καλλιέργεια δεν είναι μόνο εύκολη, αλλά και εξαιρετικά κερδοφόρος.
Η αγριαγκινάρα προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους γεωργούς της περιοχής, συνήθως βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς σιτηρών, που σήμερα βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μην προσφέρουν το αναγκαίο εισόδημα, ιδίως χωρίς τις επιδοτήσεις. Οι παραγωγοί χρειάζεται μόνο να αγοράσουν τον σπόρο της αγριαγκινάρας, που κοστίζει 12 ευρώ το κιλό, με κάθε κιλό να φτάνει για 4-5 στρέμματα. Φυτεύεται τον Οκτώβριο και μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα. Δεν χρειάζεται καθόλου νερό, καθόλου λίπασμα και, φυσικά, ως ζιζάνιο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο ξερά και πιο δύσβατα. Η απόδοση σε κάθε στρέμμα είναι 1,5 τόνος, ενώ, αν τα φυτά ποτιστούν, μπορούν να δώσουν και 2,5 τόνους. Οι παραγωγοί μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια και να διεκδικήσουν από 70 ευρώ ανά στρέμμα έως και 150 ευρώ ανά στρέμμα. Και όλα αυτά με μηδαμινό κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα για τον πρώτο χρόνο και μηδενικό για όλα τα υπόλοιπα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για πρώτη φορά ο παραγωγός συνδέει την τιμή του προϊόντος με την τιμή πώλησης του πετρελαίου, ενώ μέχρι σήμερα ήταν συνδεδεμένη μόνο με τα έξοδά του. Άλλωστε, η καλλιέργεια αγριαγκινάρας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υποχρέωση της Ελλάδας για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας έως 20% μέχρι το 2020, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας σε νησιωτικές περιοχές.
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΛΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥΣ. ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΥΤΕΜΑ" ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΣΜΕΥΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΑΙΕΣ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟΥ) ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΑΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ...ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΑΣ ΤΟ "ΨΑΞΟΥΝ".
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΛΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥΣ. ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΥΤΕΜΑ" ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΣΜΕΥΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΑΙΕΣ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟΥ) ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΑΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ...ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΑΣ ΤΟ "ΨΑΞΟΥΝ".
No comments :
Post a Comment