25/07/2012

Μόρφωση και παρακμή

Τι είναι η μόρφωση; Ο Αρθουρ Σοπενχάουερ (Γερμανός φιλόσοφος,1788-1860) είπε σχετικά με τη μόρφωση:  «Το να λες κατι είναι πράγμα φυσικό. Το να αντιλαμβάνεσαι αυτό που ειπώθηκε ακριβώς όπως ειπώθηκε, είναι μόρφωση». Επομένως, η μόρφωση με τη γενική έννοια είναι θέμα συμπεριφοράς. Παρατηρείται διαφοροποίηση στη σημασία της μόρφωσης από εποχή σε εποχή. Tο αρχαίο μορφωτικό πρότυπο είχε ως στόχο την καλλιέργεια του ανθρώπου μέσω του έρωτα, της θεωρίας και της ισόρροπης ανάπτυξης των δυνάμεών του. Στο Βυζάντιο, όπου υπάρχει το εκκλησιαστικό και θρησκευτικό μορφωτικό ιδεώδες, κυριαρχεί ο ιδανικός τύπος του πιστού, ενώ στην Αναγέννηση παρατηρείται κυριαρχία του ελληνιστικού και χριστιανικού ιδεώδους. Στη σύγχρονη εποχή, η μόρφωση αποκτά νόημα μέσα από ιδεώδη και ανώτερες επιδιώξεις, τα οποία καλείται να υιοθετήσει ο άνθρωπος στη ζωή του, καθώς και να επιδείξει προσήλωση στα αιτήματα της εποχής του.

Και τι είναι η παρακμή; Η παρακμή είναι η απώλεια της δύναμης, της ζωτικότητας και της αξίας μιας χώρας. Ιστορικά, σχεδόν νομοτελειακά, η παρακμή διαδέχεται μια περίοδο ακμής. Στη χώρα μας, διαμέσου των αιώνων της μακράς ιστορίας μας, έχουμε να επιδείξουμε χρονικές περιόδους εξαιρετικής ακμής αλλά και περιόδους βαθιάς παρακμής. Σε τέτοιες περιόδους παρακμής η χώρα βίωσε οδυνηρές εμπειρίες οι οποίες πολλές φορές συνοδεύτηκαν από απίστευτες ανθρωπιστικές κρίσεις και από εθνικές καταστροφές. Σήμερα δυστυχώς η πατρίδα μας ευρίσκεται σε παρακμή:
- Οικονομική παρακμή, αφού έπειτα από δεκαετίες αλόγιστης πολιτικής, προκειμένου σήμερα να αποφευχθεί η ασύντακτη χρεοκοπία, η χώρα έχει τεθεί σε ομηρία από τους δανειστές. 
- Αξιακή παρακμή, αφού οι παραδοσιακές αξίες μας, όπως η έννοια του έθνους, της δικαιοσύνης, της παιδείας, της θρησκείας και της αξιοκρατίας απαξιώνονται. 
- Κοινωνική παρακμή, αφού η κοινωνική συνοχή κλυδωνίζεται επικίνδυνα και οι πολίτες, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, προτάσσουν σχεδόν αποκλειστικά το προσωπικό τους συμφέρον έναντι του συλλογικού. 
- Και εντέλει εθνική παρακμή, αφού οι συνεκτικοί κρίκοι που άρρηκτα συνδέουν τους πανέλληνες κλονίζονται και οι διαχρονικοί εθνικοί στόχοι και οι κόκκινες γραμμές που οι στόχοι αυτοί επιβάλλουν ασαφοποιούνται κάτω από το άγχος της οικονομικής επιβίωσης.

Αυτές είναι αντικειμενικές διαπιστώσεις. Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι δράσεις που απαιτούνται για να υπερβούμε την παρούσα κατάσταση. Η αναζήτηση του «φαρμάκου» που θα μας βοηθήσει να μπούμε ξανά σε περίοδο ακμής. Κατά την άποψή μας, ένα από τα δραστικότερα φάρμακα είναι η μόρφωση. Σε αυτό το πεδίο εμείς οι Ελληνες έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι περίοδοι ακμής ήταν συνδεδεμένες με άνθηση της παιδείας και της μόρφωσης των πολιτών.

Και οι μορφωμένοι πολίτες κατά τον Σωκράτη είναι:
1. Αυτοί που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές.
2. Αυτοί που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική.
3. Αυτοί που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές.
4. Αυτοί που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
5. Αυτοί που ελέγχουν τις απολαύσεις τους.
6. Αυτοί που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους.
7. Αυτοί που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και τη δόξα τους.

Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης - καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=212525

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ. ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΧΩΡΑ, ΕΘΝΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. Η ΕΛΛΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ..."ΠΕΤΥΧΕΙ" ΤΗΝ ...ΠΑΡΑΚΜΗ. Η ΕΛΛΑΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟΝ ΩΣ ΙΔΕΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΠΟΙΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. Η ΕΛΛΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ..."ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ" ΣΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΛΕΟΝ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΩΜΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ, ΑΜΕΣΑ, ΗΤΑΝ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΚΑΘ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ. Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ..."ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ". ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΘΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΟΤΑΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ.

5 comments :

  1. Anonymous25/7/12 11:49

    'Αλλο μόρφωση-σοφία και άλλο ΠΑΙΔΕΙΑ.Το ένα απο το άλλο διαφέρει κατά πολλά.Μόρφωση-Σοφία λέγεται η μάθηση μιας τέχνης η επιστήμης,η δε ΠΑΙΔΕΙΑ όπως λέει και το ονομά της σημαίνει κατά πρώτων και κυρίως την μάθηση απο μικρή ηλικία των συμφερόντων στην ΕΥ-διαμονία του Λογικού ζώου και κατά δεύτερο λόγο και την σοφία αν η διδαχή της έγινε απο την παιδική ηλικία.Η Σοφία πλουτίζει μόνο το κεφάλι μας ,η δε ΠΑΙΔΕΙΑ είναι της Ψυχής ο θησαυρός.Η Σοφία γεννά τους Λογιώτατους ,ενώ η Παιδεία του Λογικώτατους...."Πεπαιδευμένους"
    οπως έλεγε και ο Ισοκράτης.

    Μπορούμε όμως να πούμε ότι η Παιδεία είναι και ήθος είναι δηλαδή η τέχνη διαμόρφωσης του ανθρώπινου ήθους ....και αφού είναι τέχνη είναι μια ΔΙΔΑΚΤΕΑ ικανότητα.Δυστηχώς όμως σήμερα αυτό δεν αποτελεί μέρος της Παιδείας που λαμβάνει η νεολαία ,'οχι μόνο στην χώρα μας αλλα παγκοσμίως.

    Αλλά θα συμφωνήσω ότι όλα αυυτά είναι "ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ" ......το πράσινο φώς για να ηχήσουν τα Τύμπανα του Πολέμου έχει δωθεί.Απλά εγώ αγαπητέ Κουρήτη θα συμπληρώσω.....τα σκαλοπάτια που χρησιμοποιούνται ΠΟΤΕ δεν χορταριάζουν.

    ReplyDelete
  2. Anonymous25/7/12 12:00

    Αγαπητε Κουρήτη έγραψες:..."Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ." Πώς το εννοείς αυτό,αν θέλεις σε παρακαλώ μπορείς να μου εξηγήσεις?

    Μόνο όταν οι Έλληνες "έρχονται κοντά" μπορούν να επιβιώσουν και να μεγαλουργήσουν στην συνέχεια.Αν και με τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν η αναγκαστική συμβίωση θα είναι η ΜΟΝΗ λύση επιβίωσης ...δηλαδή οργανωμένες ομάδες Ελλήνων έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση.

    ReplyDelete
  3. Anonymous25/7/12 12:44

    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑΜΕ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ.

    ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΣΕ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ.

    ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΘΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΧΙΚΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ...

    ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΕΔΩ ΟΤΙ ΣΕ "ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ" ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ "ΤΑΛΕΝΤΑ" ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΣΤΗΝ "ΕΙΡΗΝΙΚΗ" ΠΕΡΙΟΔΟ.

    ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ.

    ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ "ΔΕΣΜΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΕΞ ΥΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ.

    ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΜΕΛΗΤΕΑ, ΙΣΑ-ΙΣΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous25/7/12 17:15

    Aγαπητέ Κουρήτη συμφωνω απόλυτα με το σκεπτικό σου.Όπως στον στρατό (αυτοί που πήγαν το καταλαβαίνουν),'ετσι και στον πόλεμο μέσω της κοινής συμβίωσης και εκπαίδευσης και όχι μόνο ανακαλύπτει ο ένας τον άλλοσαν να είναι ΕΝΑΣ μόνο έτσι ανακαλύπτεις πραγματικά έναν άνθρωπο,μαθαίνει εξίσου πολλά ο ένας για τον άλλο.Μαθαίνεις την αλήθεια για αυτόν την στιγμή που βρίσκεσαι κοντά στον θάνατο και εκεί δεν χωρούν ψέματα και παιχνίδια.

    Τα γεγονότα που θα δημιουργηθούν σε λίγο καιρό , θα απελευθερώσουν δυνάμεις που σήμερα είναι σε καταστολή διότι έτσι τις κρατά ο κατέχων την πραγματική εξουσία.

    Νοιώθω ότι είμαι ανάμεσα σε νεκρούς φίλε μου.Αλλά και τα μεγάλα έργα αναδύονται μέσα απο μεγάλες ψυχές.

    ReplyDelete
  5. Anonymous1/8/12 10:17

    αυτό με το Σωκράτη είναι ανυπόστατο, μπορείτε να το δείτε εδώ
    http://antichainletter.wordpress.com/2011/11/21/sokrates/
    Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου

    ReplyDelete