24/07/2012

Οι Τούρκοι... πήγαν για μαλλί στη Συρία και κινδυνεύουν να βγουν "κουρεμένοι"

Οι εξελίξεις στη Συρία κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου. Έμφαση δίνεται στην κατάληψη τεσσάρων πόλεων στη Βόρειο Συρία από το ΡΚΚ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια για την Τουρκία, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη δημιουργία ενός νέου Βόρειου Ιράκ στη Βόρεια Συρία.

Μερικοί χαρακτηριστικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι είναι:
- POSTA: «Πρόβλημα στα σύνορα: Μετά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων, το ΡΚΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του εφτά συριακές πόλεις στα σύνορα με την Τουρκία».
- SOZCU: «Ένα άλλο Β. Ιράκ αναδύεται στη Συρία: Η Τουρκία στην προσπάθεια της να ανατρέψει τον Ασάντ δημιούργησε κουρδική οντότητα στη Β. Συρία».
- HABERTURK: «Η συριακή αντιπολίτευση επιδίδει τελεσίγραφο στο ΡΚΚ που έχει καταλάβει τη διοί-κηση τεσσάρων πόλεων: Υποχωρήστε ή θα σας συντρίψουμε.»

Στα σχετικά με το θέμα ρεπορτάζ:

- H VATAN αναφέρει ότι το ΡΚΚ εκμεταλλεύθηκε το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε στη Συρία και πήρε τον έλεγχο σε πόλεις στη Β. Συρία. Αναφέρει ακόμα ότι περίπου 2000 στελέχη του ΡΚΚ έχουν στήσει σημεία ελέγχου σε πολλές πόλεις της Συρίας. Η εφημερίδα προβάλλει και καταχώρηση του Ισ-ραηλινού ιστότοπου Debka, που υποστηρίζει ότι ο Ασάντ εσκεμμένα απέσυρε τα στρατεύματα του από τις κουρδικές περιοχές δίνοντας τη δυνατότητα στο ΡΚΚ να πάρει τον έλεγχο της περιοχής και να πιέσει την Τουρκία.
- Η POSTA επισημαίνει ότι στα δημόσια κτήρια στις πόλεις που έχει καταλάβει το ΡΚΚ έχουν αναρτηθεί σημαίες της οργάνωσης και πόστερ με τη φωτογραφία του Οτσαλάν. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι στην περιοχή που ελέγχεται από το ΡΚΚ αγνοούνται Τούρκοι στρατιώτες.
- Η SOZCU γράφει ότι η Β. Συρία αναδεικνύεται σε νέα εστία έντασης και προβλημάτων για την Τουρ-κία. Ακόμα, περιγράφει την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΡΚΚ στη Β. Συρία σαν μια εξέλιξη που μπο-ρεί να ετοιμάσει το δρόμο για τη δημιουργία ενός άλλου Β. Ιράκ.
- Η HABERTURK επισύρει την προσοχή στην προειδοποίηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προς το ΡΚΚ που του ζητάει να αποσυρθεί από τις πόλεις που έχει καταλάβει.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα η τουρκική τηλεόραση, ο Τούρκος Γενικός πρόξενος στη Συρία επέστρεψε στην Τουρκία μετά από έκκληση της Άγκυρας.

http://inews.com.cy/index.php

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Εκτη Πόλη στα χέρια των Κούρδων στο Δυτικό Κουρδιστάν

No comments :

Post a Comment