24/07/2012

Το πρώτο anti-stealth δυτικοευρωπαϊκό ραντάρ!

Με αρκετή καθυστέρηση έναντι των Ανατολικοευρωπαίων (Ρώσων, Σλοβένων και Ουκρανών), φαίνεται ότι έχουμε το πρώτο ραντάρ εναέριων στόχων που μπορεί να ανιχνεύσει stealth μαχητικά.

Η Cassidian, όπως ονομάζεται το τμήμα της EADS που ασχολείται με τον στρατιωτικό και τον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο της EADS, ανέπτυξε ένα νέο ραντάρ, παθητικού τύπου, το οποίο μπορεί να εντοπίζει «δύσκολους» στόχους, όπως αεροσκάφη stealth, χωρίς να εντοπίζεται από τα αντίπαλα συστήματα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο γεγονός ότι δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Αντιθέτως, εκμεταλλεύεται τις αντανακλάσεις επί των στόχων από άλλους πομπούς, όπως είναι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Eίναι μία τεχνολογία την οποία έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών F-35.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Αισθητήρων και Ηλεκτρονικού Πολέμου της Cassidian, η τεχνολογία τέτοιων συστημάτων είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αυτό που έγινε τώρα είναι ότι ενσωματώθηκαν οι τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα των ψηφιακών δεκτών και της επεξεργασίας σήματος, ώστε να αυξάνεται η εμβέλεια και η ακρίβεια. Ήδη ένα σύστημα έχει παραδοθεί στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Αμυντικής Τεχνολογίας και Προμηθειών της Γερμανίας, προκειμένου να αξιολογηθεί. Στις δοκιμές θα συμπεριληφθεί και η αξιολόγησή του στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης. Το ραντάρ μπορεί να τοποθετηθεί και επί οχημάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment