22/05/2012

«Ενδιάμεση συμφωνία» οχτώ σημείων με το Ιράν

Αχτίδα ελπίδας για την αποφυγή στρατιωτικού πλήγματος εναντίον της Τεχεράνης δημιουργεί δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν κάνει πίσω δεχόμενοι να συνεχίσει το Ιράν κάποια περιορισμένη δραστηριότητα στον τομέα του εμπλουτισμού ουρανίου. Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για υποχώρηση των Ισραηλινών με σκοπό να διευκολύνει τη μεσολαβητική προσπάθεια που καταβάλλουν η ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα) και φυσικά το Ιράν. Μιλάμε αναμφισβήτητα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αν και μένει να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον η Τεχεράνη θα σπεύσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος και αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η ενδιάμεση συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά, περιλαμβάνει οκτώ σημεία – όρους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, αναμένοντας το πράσινο φως της Τεχεράνης. Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι οι εξής:

1) Επειδή οι ΗΠΑ και το Ιράν καταλήγουν στο ότι μια πραγματική και συνολική συμφωνία για την οριστική παύση του πυρηνικού πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι αδύνατο να επιτευχθεί, οι δύο πλευρές θα αποδεχτούν μια ενδιάμεση συμφωνία, όπου καθένα από τα μέρη θα έχουν την ευχέρεια να ερμηνεύσουν το περιεχόμενό της και τη μελλοντική εφαρμογή το δικό της τρόπο.

2) Το Ιράν θα αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου άνω του 20%, χωρίς να θέσει εκτός λειτουργίας τις υπόγειες εγκαταστάσεις στο Φόρντο, όπως απαιτεί το Ισραήλ.

3) Το Ιράν θα εξαγάγει τα αποθέματα -110 κιλά- του εμπλουτισμένου, κατά 20%, ουρανίου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή όπλων. Το υλικό αυτό θα πρέπει να υποστεί εκ νέου επεξεργασία και να επιστραφεί ως ράβδοι καυσίμων, από τις οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο αν όχι αδύνατο, να παραχθεί πυρηνικό όπλο.

4) Δεν θα τεθεί ανώτατο όριο παραγωγής χαμηλά εμπλουτισμένου (3-3,5%) ουρανίου. Η Ουάσιγκτον δεν θα ανακινήσει καν το ζήτημα αυτό.

5) Το Ιράν θα υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και θα επιτρέπει την επέκταση των επιτόπιων ελέγχων της ΙΑΕΑ.

6) Οι μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν για τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν έχει ακριβείς πληροφορίες δεν θα εμπίπτει στο πεδίο των διεθνών πιστοποιητικών ελέγχου.

7) Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρουν σταδιακά τις κατά του Ιράν κυρώσεις.

8) Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα θέσουν σε εφαρμογή το εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο άλλως θα ξεκινούσε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου 2012.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment