Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει τα στοιχεία εκ νέου - και διατυπώνουν αμφιβολίες για το ότι η Πιονγιάνγκ θέλει να ερευνήσει την μορφολογία των δασών και τις καιρικές συνθήκες στη ευρύτερη περιοχή. Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη γραμμή: Ο 100 κιλών δορυφόρος «Kwangmyongsong-3» είναι να εξετάσει τις μετεωρολογικές συνθήκες και την κατανομή των δασών στη Βόρεια Κορέα. «Είναι σε θέση να κρατήσουν την δέσμευσή τους, εάν δεν παρέμβει ο καιρός,» λέει ο Bermudez από το Space.com
Το τριών σταδίων όχημα εκτόξευσης του τύπου «Unha-3» (Γαλαξίας-3) έχει ήδη τροφοδοτηθεί με καύσιμο, ενημέρωσε η βορειοκορεατική διαστημική υπηρεσία την Τετάρτη, κάτι που επιβεβαιώνεται από μια σειρά πρόσφατων φωτογραφιών από το Digital Globe και οι οποίες θέλουν τον πύραυλο να βρίσκεται πλήρως συναρμολογημένο στην εξέδρα εκτόξευσης, με την διαδικασία τροφοδοσίας καυσίμου να έχει ήδη ξεκινήσει - υποδηλώνει ότι η εκτόξευση είναι να πραγματοποιηθεί σύντομα. Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες η εκτόξευση είναι να πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Παρασκευή έως την Δευτέρα. Σε μια μεγάλη οθόνη στο κέντρο ελέγχου κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, εκπρόσωποι των ΜΜΕ ήταν σε θέση να δούν τον πύραυλο στη ράμπα εκτόξευσης, κοντά στην περιοχή Τονγκγιανκ-ρι στη βορειοδυτική ακτή.
Οι αμφιβολίες που ξέσπασαν αφορούν την τροχιά που δημοσίευσε η Βόρεια Κορέα. Ο πύραυλος μετά την εκτόξευση θα ακολουθήσει νότια πορεία. Το πρώτο στάδιο είναι να απορριφθεί περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Νότιας Κορέας, το δεύτερο στάδιο στη θάλασσα, ανατολικά της Λουζόν - το μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων. Αλλά αυτή η πορεία, η οποία εκδόθηκε ως προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες, δεν ταιριάζει με μια υποτιθέμενη εκτόξευση ενός δορυφόρου παρατήρησης της Γης. «Η πορεία έρχεται σε αντίθεση με τις συντεταγμένες της ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Βόρεια Κορέα για τη ζώνη της απόρριψης των δύο σταδίων του οχήματος εκτόξευσης». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δορυφόρος θα συγχρονιστεί γύρω από τη Γη σε μια ηλιακή τροχιά: Θα εμφανίζεται πάντα την ίδια στιγμή σε μια δεδομένη περιοχή. Οι ακτίνες του ήλιου, από την οπτική γωνία του δορυφόρου, θα βρίσκουν τη Γη συνέχεια υπό την ίδια γωνία, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση των ληφθέντων εικόνων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Ο ερασιτέχνης παρατηρητής δορυφόρος Τεντ Μόλτσαν γράφει στο Satobs.org ότι ο δορυφόρος δεν μπορεί να συγχρονιστεί σε μια ηλιακή τροχιά γύρω από τη Γη - τουλάχιστον όχι εάν ο πύραυλος θα έχει πραγματικά μετά την εκτόξευση πορεία προς το νότο. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να έρθει σε πορεία πάνω από την Νότια Κορέα, ή πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές της ανατολικής ακτής της Κίνας, και στη συνέχεια πάνω από την Ταϊβάν. Έτσι, αναφέρει ότι πρόκειται για μια κεκαλυμμένη δοκιμή όπλων. Μετά το 2006 και το 2009, είναι η 3η δοκιμή της Βόρειας Κορέας ενός μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου. Ο πύραυλος που μπορεί να θέσει έναν 100 κιλών δορυφόρο σε τροχιά, θα μπορούσε να εξοπλιστεί με μια πυρηνική κεφαλή για διηπειρωτικές βαλλιστικές εφαρμογές. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο «Unha-3» είναι σε θέση να μεταφέρει μια κεφαλή έως την Αλάσκα ή τη Χαβάη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Μπράιν Γουίντεν, πρώην αξιωματούχος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και τώρα τεχνικός σύμβουλος στο Secure World Foundation, έχει επίσης εκφράσει την αμφιβολία του με την βορειοκορεάτικη ιστορία του δορυφόρου. Σε αναφορές του στο Space.com τόνισε τη δυσμενή θέση της τοποθεσίας εκτόξευσης Τονγκγιανκ-ρι, η οποία βρίσκεται μακριά από τον Ισημερινό. Ωστόσο, δεν φθάνει μέχρι το σημείο της κριτικής του Μόλτσαν. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Βορειοκορεάτες θελουν πράγματι να θέσουν έναν δορυφόρο σε τροχιά.
Η τροχιά του πυραύλου διαφέρει σε δύο σημεία από την τυπική δοκιμή ενός βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου, λέει ο Ράιτ: Ο πύραυλος θα πετάξει σε μια πολύ πιο κάθετη πορεία από ό, τι θα ήταν η βέλτιστη για ένα όπλο, και ο χρόνος διάρκειας καύσης των σταδίων θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αποκτήσει περαιτέρω εμπειρία και αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για έναν πυρηνικό πύραυλο, θεωρεί ο Ράιτ. Τελική σαφήνεια θα υπάρχει μόνο με την αξιολόγηση της πραγματικής πορείας. «Απ 'αυτήν», λέει ο Ράιτ, «πρέπει να καταστεί σαφές αν πράγματι εκτοξεύτηκε ένας δορυφόρος».
No comments :
Post a Comment