23/04/2012

«Ψήνουν» σαμποτάζ της κυπριακής προεδρίας...

Μπροστάρηδες οι Πράσινοι και υποκινητές η Άγκυρα και «φίλιες ευρωδυνάμεις»

Σαμποτάζ της κυπριακής προεδρίας «ψήνουν» Άγκυρα και «φίλιες δυνάμεις» στις Βρυξέλλες, με μπροστάρηδες την πολιτική ομάδα των ευρωπαίων Πρασίνων. Οι επίδοξοι «σαμποτέρ», επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να προκαλέσουν «δύο κύματα αμφισβήτησης» της Λευκωσίας, λίγες βδομάδες πριν καθήσει στο τιμόνι της ΕΕ. 
- Αφενός επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κυπριακής Κυβέρνησης φέρνοντάς την σε αντιπαράθεση με δεδηλωμένες και εγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ, αξιοποιώντας λανθασμένες κινήσεις και επιλογές της Λευκωσίας, όπως στην περίπτωση της Συρίας. 
- Αφετέρου, προσδοκούν να μειώσουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι δεν εκπροσωπεί το κυπριακό κράτος στο σύνολο του, επαναφέροντας και τη γνωστή «ουρά» περί άρσης της «απομόνωσης» της Τ/κ κοινότητας.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης ο οποίος είχε προσφάτως συναντήσεις με ανώτατους επισήμους στην ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του: «Πώς είναι δυνατόν μια διοίκηση που δεν εκπροσωπεί ένα μικρό νησί στο σύνολό του, να εκπροσωπήσει ολόκληρη την ΕΕ; Εμείς δεν έχουμε ψευδαισθήσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος επιστρατεύοντας τη στάση της Λευκωσίας στο Συριακό, κατηγόρησε την «ε/κ διοίκηση» ότι «λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Μόσχας στις Βρυξέλλες, παρακάμπτοντας την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική». Όπως προκύπτει από εσωτερικό σημείωμα που καταρτίστηκε στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι επίσημοι ανέφεραν μεν στον Τούρκο αξιωματούχο ότι αναμένουν από την Άγκυρα να τηρήσει χαμηλούς τόνους στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, αλλά ωστόσο απέφυγαν να υπερασπίσουν τη Λευκωσία, την οποία άφησαν ουσιαστικά ακάλυπτη…

Οι θέσεις που διατύπωσε ο εν λόγω Τούρκος αξιωματούχος, υιοθετήθηκαν κατά «εκπληκτική σύμπτωση», πλήρως, από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα της Ευρωβουλής (58 ευρωβουλευτές), δίνει κυριολεκτικά «αντι-κυπριακή» παράσταση τις τελευταίες βδομάδες, κτυπώντας τη Λευκωσία σε όλα τα επίπεδα και εκθέτοντάς την με κάθε ευκαιρία. Όπως αποκάλυψε ο «Φ», η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, εξέδωσε και αφίσα κατά της Λευκωσίας, την οποία επέδωσε προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον, μαζί με επιστολή, ζητώντας διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών της Κυπριακής Κυβέρνησης στην υπόθεση του ρωσικού πλοίου ΜSChariotπου παραβίασε το εμπάργκο όπλων, το οποίο είχε επιβάλει ομόφωνα η ΕΕ κατά του καθεστώτος Άσαντ. Έγκυροι κύκλοι της Ευρωβουλής υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι βρίσκονται σε «διατεταγμένη αποστολή» και δρουν σε συντονισμό και συνεργασία με την Άγκυρα, κάνοντας ουσιαστικά τα «θελήματά» της. Μια απλή αναδρομή της δράσης των Ευρωπαίων Πρασίνων τις τελευταίες βδομάδες, είναι ενδεχομένως ενδεικτική:

15 Φεβρουαρίου: Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υπέβαλαν προσχέδιο ψηφίσματος για το Συριακό, «καλώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον να διερευνήσει πλήρως, το συντομότερο δυνατόν, τις αναφορές για ένα ρωσικό πλοίο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά στη συριακή κυβέρνηση και έφτασε στη Συρία, αφού επιθεωρήθηκε στην Κύπρο». Στο προσχέδιο αφήνονταν αιχμές κατά της Λευκωσίας, για συμβολή στην παραβίαση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Το προσχέδιο των Πρασίνων απερρίφθη μετά από παρέμβαση του Αντιπροέδρου της ομάδας του ΕΛΚ Γ. Κασουλίδη και το συμβιβαστικό κείμενο που υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωβουλή, τηρεί ουδετερότητα γύρω από το θέμα του ρωσικού πλοίου.

8 Μαρτίου: Οι Πράσινοι (και οι Φιλελεύθεροι) υπέβαλαν έκθεση μειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων και ζήτησαν ενίσχυση των όρων εντολής της Ομάδας Επαφής για τους Τουρκοκυπρίους, με στόχο την αυτονόμηση των σχέσεών τους με την Ευρωβουλή. Σημειώνεται ότι το αίτημα των Πρασίνων-Φιλελευθέρων απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, με μια εντελώς αψυχολόγητη ενέργεια, άφησε το θέμα ανοικτό…

22 Μαρτίου: Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ούλρικε Λούνατσεκ ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον να καταδικάσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως υπεύθυνη για παραβίαση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας.

29 Μαρτίου: Οι Πράσινοι υπέβαλαν προκλητικές τροπολογίες στην έκθεση της Ευρωβουλής για την Τουρκία. Αν και για πρώτη φορά έγινε δεκτή αναφορά στο «απευθείας εμπόριο» (ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Βαρωσίων), οι Πράσινοι επεδίωξαν να ενισχύσουν την εν λόγω αναφορά, ενώ στη συζήτηση που διεξήχθη επιτέθηκαν με δριμύτητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας θέμα τερματισμού της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Οι τροπολογίες των Πρασίνων απορρίφθηκαν.

3 Απριλίου: Η ομάδα των Πρασίνων ζήτησε ειδική συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος από την Ευρωβουλή, επιχειρώντας να στήσει στον τοίχο τη Λευκωσία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Συρία. Το αίτημα των Πρασίνων απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, κατόπιν ενεργειών των Κυπρίων ευρωβουλευτών.

12 Απριλίου: Οι Πράσινοι ζήτησαν όπως η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής πραγματοποιήσει επαφές στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο της 24ωρης επίσκεψής της στην Κύπρο την 31η Μαΐου, για θέματα συντονισμού και συνεργασίας με την κυπριακή προεδρία. Το αίτημα ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς είπε μεν όχι στην πραγματοποίηση επισήμων επαφών, αλλά παρότρυνε όσες πολιτικές ομάδες επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα, να προγραμματίσουν «ανεπίσημες επαφές».

17 Απριλίου: Οι Πράσινοι εξέδωσαν αφίσα επιχειρώντας να εκθέσουν τη Λευκωσία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Συρία. Επέδωσαν την αφίσα μαζί με επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο Κάθριν Άστον, ζητώντας διερεύνηση της υπόθεσης που προέκυψε με το ρωσικό πλοίο ΜS Chariot.

Η Λευκωσία εκφράζει φόβους ότι στη διάρκεια της άσκησης της Προεδρίας της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Άγκυρα ενδέχεται να επιδιώξει να προκαλέσει «κάποιου είδους κρίση» στην Κύπρο. Κυβερνητική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση «λαμβάνει τα μέτρα της» και έχει καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια πρόληψης και αποτροπής μιας ενδεχόμενης κρίσης. Ψηλά στη λίστα, βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν μεν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να συνεχίσει την τακτική των απειλών κατά της Λευκωσίας, αλλά θεωρούν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να τις υλοποιήσει. Δεν αποκλείουν όμως τη διεξαγωγή παράλληλων ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων από την Τουρκία και το ψευδοκράτος στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου, ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ πολιτικά χτυπήματα της ομάδας των Πρασίνων και άλλων «καλοθελητών» είναι τουλάχιστον απαράδεκτα και στοχεύουν να πλήξουν τη Λευκωσία, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, όπως ακριβώς επιδιώκει και η Άγκυρα. Ωστόσο, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η δική της πολιτική συμπεριφορά έχει δώσει αναμφισβήτητα αφορμή σε όσους επιθυμούν να τη στήσουν στον τοίχο.

Επισημαίνουμε:
- Το φιάσκο με το ρωσικό πλοίο ΜSChariotπου απέπλευσε από την Κύπρο, φορτωμένο 59 τόνους πυρομαχικά και κατέληξε στη Συρία. Η Λευκωσία υποστηρίζει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το ρωσικό πλοίο θα άλλαζε προορισμό και θα κατέληγε στην Τουρκία, κάτι πάντως που δεν έγινε.

- Παρόμοιοι χειρισμοί είχαν γίνει σε ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο Χριστόφια στη διάρκεια της περιβόητης συνάντησής του με τον Άσαντ στη Συρία. Ο κ. Χριστόφιας άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στη Δαμασκό των εμπορευματοκιβωτίων που είχαν τοποθετηθεί «προσωρινά» στο Μαρί, με τις γνωστές συνέπειες.

- Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τοποθετήθηκε επί του Συριακού και ανέφερε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καταστεί ο αστυνομικός της περιοχής, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη της Γαλλίας Νικολά Σαρκόζι, ο οποίος διαφώνησε κάθετα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλα αυτά, δημιουργούν την εικόνα ενός κράτους που τηρεί αποστάσεις από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, δεν αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές ευαισθησίες αλλά ούτε είναι σε θέση να κατανοήσει τον συσχετισμό δυνάμεων και το παιγνίδι που παίζεται στα ανώτατα δώματα της ΕΕ.  Λανθασμένες κινήσεις εκ μέρους της Λευκωσίας καταγράφονται και στα ζητήματα της προώθησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι η Λευκωσία, διά της ΥΠΕΞ Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις γύρω από τη «Θετική Ατζέντα» της Τουρκίας. Τελικά όμως, η Κυπριακή Κυβέρνηση αναδιπλώθηκε, προσυπογράφοντας μια διαδικασία πρωτόγνωρη, η οποία όπως αποκάλυψε ο «Φ» και επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, οδηγεί σε πρώτη φάση, στην προώθηση (όχι σε αυτόματο άνοιγμα) οκτώ τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, περιλαμβανομένων και δύο που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η απουσία σταθερών θέσεων ακόμη και στα εθνικά ζητήματα, καθιστά τη Λευκωσία εύκολη λεία στις επιθέσεις και επικρίσεις πολιτικών κύκλων και οργανωμένων συνόλων στην ΕΕ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι οι Βρυξέλλες ζητούν πλέον το άνοιγμα των επίμαχων τουρκικών κεφαλαίων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις υποτιθέμενες ευαισθησίες της Λευκωσίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του απευθείας εμπορίου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει ότι τάσσεται εναντίον του Κανονισμού, αλλά δεν έπραξε τίποτα για οριστική απόρριψή του από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άφησε αναξιοποίητη την απόρριψη της νομικής βάσης του απευθείας εμπορίου από τη Νομική Υπηρεσία και την Επιτροπή Νομικών του Σώματος. 

No comments :

Post a Comment