Το Πακιστάν πραγματοποίησε με επιτυχία σήμερα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, περίπου μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση από την Ινδία πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών ως το Πεκίνο και την ανατολική Ευρώπη. Ο πακιστανικός πύραυλος Shaheen-1A, μέσου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκε ως απάντηση στην πυραυλική δοκιμή της Ινδίας μπορεί να πλήξει στόχους στην Ινδία. Αξιωματικοί του πακιστανικού στρατού αρνήθηκαν να διευκρινίσουν, ωστόσο, το ακριβές βεληνεκές του συγκεκριμένου πυραύλου. Το σημείο πρόσκρουσης του πυραύλου είναι στον Ινδικό Ωκεανό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet
Τμήμα ειδήσεων defencenet
Μετά την επιτυχή δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM: Intercontinental Ballistic Missile) τύπου Agni-V, η Ινδία έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να εξουδετερώνουν δορυφόρους (ASAT: Anti-Satellite)… Όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του κρατικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO: Defense Research and Development Organization) η επιτυχία ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα και την αμυντική της βιομηχανία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη πυραύλων εναντίον δορυφόρων.
Το βεληνεκές που θα πρέπει να επιτευχθεί θα πρέπει να υπερβαίνει τα 500 μίλια πέραν της γήινης ατμόσφαιρας, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη επιτυχία θα δώσει τη δυνατότητα εκτόξευσης μικρο-δορυφόρων και νανο-δορυφόρων όποτε αυτό απαιτηθεί, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι απειλές που θεωρεί ότι αντιμετωπίζει η χώρα αντιμετωπίζονται με το βεληνεκές των πυραύλων της που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα (5.000 χιλιόμετρα), αν και ανά πάσα στιγμή μπορούν να προχωρήσουν αν η αντίληψη της απειλής που επικρατεί (threat perception) αλλάξει. Ωστόσο, η κινεζική επίδειξη ικανότητας στον τομέα των πυραύλων ASAT, θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά τους Ινδούς στην ίδια οδό…
No comments :
Post a Comment