27/04/2012

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες βολές της 79 ΑΔΤΕ στη Σάμο, μετά απο αντιδράσεις της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» και τοπικών παραγόντων.

Μετά από συναντήσεις με το κοινοτικό συμβούλιο Παγώνδα, η Διοίκηση της 79 ΑΔΤΕ αποφάσισε την ακύρωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Η προγραμματισμένη άσκηση με πραγματικά πυρά θα λάμβανε χώρα στην περιοχή Παλαιομαντριά Παγώνδα, σε στόχους στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή «Κυριακού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ, “Η συγκεκριμένη παραθαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξοχικά και αγροικίες, ενώ αποτελεί και τουριστικό προορισμό. Επίσης, το θαλάσσιο οικοσύστημα συνιστά ενδιαίτημα της υπό εξαφάνισης φώκιας Monachus monachus και ένα σημαντικό, παραγωγικό αλιευτικό πεδίο. Υπογραμμίζεται ότι ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μέταλλων, που εμπεριέχονται ακόμα και στα λεγόμενα «καθαρά» συμβατικά πυρομαχικά, βιοσυσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και επιβαρύνουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των θαλάσσιων οργανισμών.”


Με όλο το σεβασμό στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των υπευθύνων της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος», θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της 79 ΑΔΤΕ δεν είναι διακοσμητικές, αντιθέτως είναι μείζονος σημασίας για την διατήρηση του αξιόμαχου των μονάδων του σχηματισμού, την ίδια ώρα που οι τουρκικές αποβατικές ασκήσεις στην περιοχή δίνουν και παίρνουν. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουν σε ποιες ασκήσεις αναφερόμαστε, ίσως θα έπρεπε να ρωτήσουν τους αξιολογότατους συνεργάτες τους στα τουρκικά πανεπιστήμια Çukurova,Çanakkale Onsekiz Mart και στο Turkish Marine Research Foundation. Δεν μπορεί όλο και κάτι θα πήραν χαμπάρι. Οπότε, ναι στην περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά κάπου πρέπει να ασκηθούν και αυτές οι έρμες οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα μίνιμουμ εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αποτρέπει πολύ εντονότερες “βιοσυσσωρεύσεις βαρέων μετάλλων”.. 

Αυτά βέβαια απευθύνονται μόνο σε όσους δεν πιστεύουν ότι “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του”…

http://strategyreports.wordpress.com/2012/04/27/

No comments :

Post a Comment