05/03/2012

Υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου ο Τζ. Στρο

Φαίνεται ότι τελικά οι δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς για προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία δεν απέχουν και πολύ από τις αντίστοιχες δηλώσεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο. Γνωστή η βρετανική στάση στο ζήτημα της παράνομης κατοχής της Κύπρου. Ο κ. Τζ. Στρο για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι η πολιτική της Βρετανίας στην Κύπρο βοηθάει περισσότερα τα σχέδια διχοτόμησης και μισαλλοδοξίας, νομιμοποίησης της εισβολής της Τουρκίας και φυσικά θέτει την Βρετανία ως παραβιάζουσα τη διεθνή νομιμότητα, καθώς τη θέτει ενάντια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. 

Κι όταν τέτοια εκτός διεθνούς νομιμότητα στάση εκφράζεται από ένα τέως ανώτατο στέλεχος της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής, τότε κάθε άλλο πάρα ήσυχοι θα πρέπει να είμαστε. Μπορεί ο Τζ. Στρο να μην είναι μέλος της κυβέρνησης και να λέει ό,τι θέλει, αλλά σίγουρα τέτοιες απόψεις δεν καλλιεργούνται από τη μία μέρα στην άλλη. Ειδικά όταν ο Τζ. Στρο ήταν Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας την περίοδο που προωθούνταν το Σχέδιο Ανάν.

http://www.defence-point.gr/news/?p=39389

“Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη της ως ενδεχόμενο τη διχοτόμηση της Κύπρου”, δηλώνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας “Ραντικάλ”. Αναφερόμενος στα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Στρο λέει ότι “ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο είναι το Κυπριακό. Όταν πριν από ένδεκα χρόνια είχα αναλάβει Yπουργός Eξωτερικών ήμουν αμερόληπτος στο θέμα της Κύπρου. Αλλά με το χρόνο έγινα πιο ανυπόμονος”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “το 2004 υπογράφηκε στο Μπούργκενστοκ συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλά ο Παπαδόπουλος δεν έμεινε πιστός στη συμφωνία. Η ΕΕ έγινε όμηρος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Η κατάσταση αυτή ζημιώνει την ΕΕ”, ανέφερε. Ο κ. Στρο υποστηρίζει ότι εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τη διχοτόμηση, λέγοντας ότι “η διχοτόμηση είναι ένας άλλος τρόπος επίλυσης σε περιπτώσεις εδαφικών διαφορών”. Σύμφωνα με τον κ. Στρο “η υφιστάμενη κατάσταση οφείλεται στη νότια Κύπρο και όχι τους Τουρκοκύπριους”. Ο κ. Στρο λέει επίσης πως είναι “απογοητευμένος επειδή το μπλοκ Γαλλίας-Ελληνοκυπρίων μπλοκάρει τις συνομιλίες” της Τουρκίας με την ΕΕ.

http://www.sigmalive.com/news/politics/469925

No comments :

Post a Comment