05/03/2012

Δραματική αύξηση των κινεζικών αμυντικών δαπανών - Ιαπωνία, ανησυχία για την αύξηση του κινεζικού στρατιωτικού προϋπολογισμού

Σε ανακοινώσεις υψίστης σημασίας προέβη η Κίνα την Κυριακή αναφορικά με τις αμυντικές της δαπάνες, οι οποίες προκάλεσαν έντονη ανησυχία στη Δύση… Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η αύξησή τους κατά 11,2% για το 2012, προκαλώντας άμεση ανησυχία στην ευρύτερη περιφέρεια, λόγω του ταχέως εξοπλισμού της αχανούς ασιατικής χώρας.

Χώρες όπως η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ που έχουν διενέξεις για την κυριαρχία επί νήσων και νησίδων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι λογικό να ανησυχούν σφόδρα και να επιζητούν την εξισορροπητική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αμυντικές δαπάνες θα ανέλθουν στα 106,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό με το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθηθούν όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. 
Οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο μετά αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, το πραγματικό μέγεθός τους ενδέχεται να είναι ακόμα και κατά 50% μεγαλύτερο, αφού οι αναλυτές πιστεύουν ότι μέσα στο νούμερο που δίνεται στη δημοσιότητα δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσό για το κινεζικό στρατηγικό οπλοστάσιο, αλλά και άλλοι τομείς.

http://www.defence-point.gr/news/?p=39420

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ιαπωνία μετά την ανακοίνωση για τη μεγάλη αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας και ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πραγματικές δαπάνες της χώρα αυτής στον αμυντικό τομέα. «Ανησυχούμε για τη διψήφια αύξηση του κινεζικού στρατιωτικού προϋπολογισμού και θα παρακολουθήσουμε με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ανακοίνωσε μια αύξηση κατά 11,2% των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της να μπορούν «να κερδίσουν τοπικούς πολέμους». Η δήλωση αυτή δεν καθησυχάζει τους γείτονες της Κίνας, ιδιαίτερα την Ιαπωνία, που ανησυχούν για τις εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των συγκρούσεων θαλάσσιας κυριαρχίας.  Η κεντροαριστερή εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν», επικαλούμενη «υψηλόβαθμο κινέζο αξιωματούχο», εξέφρασε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προηγούμενων κινεζικών στρατιωτικών προϋπολογισμών, υποστηρίζοντας πως οι πραγματικές δαπάνες είναι πιο υψηλές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment