24/01/2012

Διαχωρισμός Βορρά και Νότου σε Ιταλία: «Η Ρώμη μπορεί να πάει να...»

«Σουρεαλιστικές» σκηνές εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υποστηρικτές της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά. Ηγέτης του μοναδικού κόμματος που δεν στηρίζει την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ο Ουμπέρτο Μπόσι δεν έχασε την ευκαιρία να παραδοθεί σε ένα πραγματικό ντελίριο λαϊκισμού, από το οποίο δεν έλειψαν άσεμνες χειρονομίες, σωρεία ύβρεων κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά και η επιστροφή σε συνθήματα της δεκαετίας του '90 με τα οποία ο Βορράς ζητούσε την ανεξαρτησία του από την υπόλοιπη χώρα.

Προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις φήμες περί εμφυλίου στους κόλπους του ακροδεξιού κόμματος ανάμεσα στον πιο «ρεαλιστή» Ρομπέρτο Μαρόνι και τον «λαϊκιστή» Μπόσι, ο ηγέτης της Λέγκας επανέφερε χθες στο προσκήνιο το αίτημα «ανεξαρτησίας» της πλούσιας περιοχής Παντάνια από τον φτωχό Νότο καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον Μόντι ως «άνθρωπο των τραπεζών που επιτίθεται στον φτωχό λαό».

Εν μέσω κραυγών του πλήθους που ζητούσε «ανεξαρτησία» και «ελευθερία», ο Μπόσι απείλησε τον Μόντι ότι θα πάει να τον βρει στο σπίτι του «εάν δεν κάτσει καλά», ενώ προσέθεσε πως ο Βορράς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει φόρους για να καλύψει τις τρύπες του Νότου. Οσο για την πρωτεύουσα της Ιταλίας, ο ηγέτης της Λέγκας δεν μέτρησε τα λόγια του, αντίθετως, κάνοντας μια χειρονομία με το δάχτυλό του φώναξε: «η Ρώμη μπορεί να πάει να γ...». Τέλος, ο Μπόσι είχε άλλη μια ιδέα για να βγει η Ιταλία από το «πολιτικό αδιέξοδο» όπως το χαρακτήρισε. Με ύφος απελπισίας, ο αρχηγός της Λέγκας απηύθυνε έκκληση στον... Σίλβιο Μπερλουσκόνι «να επιστρέψει για να τους σώσει από τον Μόντι».

Επί ποδός τα συνδικάτα μετά το μήνυμα Μόντι. Απελευθέρωση της εργασίας «χωρίς ταμπού». Κανένα «ταμπού» δεν υπάρχει στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας για τον Μάριο Μόντι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κάθε άλλο παρά έκρυψε τις προθέσεις του πυροδοτώντας νέο κύμα ανησυχίας στους εργαζομένους. Οπως επεσήμανε ο Μόντι, η ανταγωνιστικότητα των ιταλικών προϊόντων πρέπει να βελτιωθεί και αυτό θα πρέπει να γίνει, μεταξύ άλλων, και με τη μείωση του κόστους εργασίας.

Ετσι η κυβέρνησή του προτίθεται να προσπαθήσει να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων (παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν αρκετοί βουλευτές), καθώς και να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα που αφορούν τους όρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για τις απολύσεις. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι κανένας «υπερφιλελεύθερος» του οποίου τα αντανακλαστικά λειτουργούν πάντα υπέρ της ιδιωτικοποίησης, καθώς πολλές από αυτές αποδείχτηκαν ζημιογόνες για τους πολίτες.

http://gr.news.yahoo.com/

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΗΠΑΜ" (ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ) ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ..."ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ" ΕΔΑΦΗ.

No comments :

Post a Comment