29/12/2011

Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Κονούζιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της έναντι του Κοσσυφοπεδίου και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία, ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε διαθέσει 2 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών και μοναστηριών στο Κοσσυφοπέδιο, που είχαν καταστραφεί το 2004. Σχολιάζοντας τη συμφωνία για την προστασία και συντήρηση ορισμένων πολιτιστικών μνημείων που υπέγραψαν η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Atifete Jahjaga, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι δεν γνωρίζει τι είδους κληρονομιά έχουν οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο. «Δεν έχω δει τα μνημεία τους. Αυτοί γκρεμίζουνε τα μνημεία των άλλων και στη συνέχεια θέλουν να λένε ότι είναι δικά τους, ενώ κάποιοι τους βοηθούν να αρπάξουν την Ορθόδοξη κληρονομιά. Εμείς προσπαθούμε να διασώσουμε αυτή την κληρονομιά».

Για το θέμα οι Σέρβοι μίλησαν για παραχάραξη της Ιστορίας, ενώ ο αμερικανός επιτετραμμένος στην Πρίστινα, Μάικλ Μέρφυ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Σέρβων και Ρώσων αξιωματούχων αντέτεινε ότι είναι απαξιωτικό να πιστεύεται πως υποκρύπτονται πολιτικοί λόγοι πίσω από την υπογραφή της συμφωνίας. «Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει το ενδιαφέρον τους για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών των Σέρβων στο Κόσσοβο, συμπεριλαμβανομένων των μονών της Γκρατσάνιτσα και Ντέτσανι, αλλά και του Πατριαρχείου του Πετς». Σημειώνοντας ότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές ή άλλου είδους δηλώσεις, ο κ. Μέρφυ τόνισε ότι «για τις ΗΠΑ είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά των Σέρβων, των Αλβανών, των Εβραίων και όποιων άλλων στο Κόσσοβο ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Βέβαια το μεγάλο ενδιαφέρον των Κοσσοβάρων για την ‘’πολιτιστική τους κληρονομιά’’ φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρονται στις βυζαντινές και μεταγενέστερες εκκλησιές και μοναστήρια. Στις Επαρχίες της Ράσκας και Πριζρένης έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία μια σοβαρή ζημιά στη μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Πρίζρεν. Η Επαρχία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ναό του 14ου αιώνα, ο οποίος είχε καταστραφεί κατά τις αλβανικές βιαιότητες το Μάρτιο 2004, και από τον οποίο η οροφή έχει κλαπεί στο πέρασμα του χρόνου. Νέα ζημιά έχει προκύψει μετά από δραστηριότητα Αλβανού, που θεμελίωνε ένα νέο κτίριο και κατά τη διαδικασία εκσκαφής προχώρησαν κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας. 

Η Επαρχία ανέφερε επίσης το περιστατικό και στον εκπρόσωπο της ΕΕ για την σερβική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά Δημήτρη Mοσχόπουλο, απαιτώντας την επείγουσα διεθνή αντίδραση, επειδή θεωρείται προστατευόμενο κτήριο και βρίσκεται στο χώρο της ιστορικής ζώνης του Πρίζρεν. Ο ναός της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στο τμήμα της πόλης, που ως επί το πλείστον κατοικείτο από τους Σέρβους, πριν από τις συγκρούσεις στην περιοχή. Τώρα τα περισσότερα από τα σπίτια είναι κατεστραμμένα και πνιγμένα στην ανεξέλεγκτη βλάστηση. Είναι αποκαρδιωτικό ότι μια τέτοια προσπάθεια καταστροφής της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και παραποίησης της ιστορίας να στηρίζεται από τις ΗΠΑ, που φαίνεται να έχουν παραπλανηθεί από τους Αλβανούς παραχαράκτες της.

No comments :

Post a Comment