08/11/2011

Νέα από το Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

- Ένα ακόμη βήμα στη διάλυση του υπουργείου Εξωτερικών και της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό γίνεται με αφορμή την κρίση. Φθάνουν στις διπλωματικές αρχές μας εγκύκλιοι με τις οποίες η πολιτική ηγεσία ζητά να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των υπαλλήλων που απασχολούν. Όπως καταλαβαίνετε, σε κάθε αρχή υπάρχουν από ένας έως και τέσσερις συμβασιούχοι, που συνήθως είναι το επιτόπιο προσωπικό, κρίσιμο και καθοριστικό για τη λειτουργία των υπηρεσιών. Είτε πρόκειται για τις ιδιαίτερες γραμματείς των επικεφαλής των αρχών, είτε για προσωπικό που γνωρίζει τη γλώσσα της χώρας, σε κάθε περίπτωση το επιτόπιο προσωπικό είναι ο συνδετικός κρίκος της πρεσβείας ή του προξενείου με την κάθε χώρα και είναι αυτονόητη η σημασία της ύπαρξής του.

- Για το χάος που επικρατεί με τη διαχείριση των βακουφίων στην Κωνσταντινούπολη σας έχουμε ξαναμιλήσει. Το τελευταίο που μαθαίνουμε είναι ότι δημιουργείται «κίνημα» εναντίον των εκπροσώπων των επιτροπών Κοντοσκαλιού και Βλάγκας, που αρνούνται να κάνουν εκλογές εδώ και 20 χρόνια. Η διαβολική σύμπτωση είναι ότι των δύο βακουφίων προΐστανται δύο αδέλφια, οι αδελφοί Χονδρόπουλοι. Μια ακόμη σύμπτωση είναι ότι τα δυο αυτά βακούφια είναι ιδιαίτερα πλούσια και με υψηλά έσοδα. Αλλά και στο βακούφι του Μπεσίκτας γίνονται παρατράγουδα, καθώς ο πρόεδρός του Κ. Μπελαλίδης έκανε εκλογές οι όποιες κρίθηκαν παράνομες από τα δικαστήρια λόγω νοθείας, οπότε θεωρεί αυτονόητο ότι θα μείνει πρόεδρος.

- Με ομόφωνη απόφασή του το Πειθαρχικό Συμβούλιο απάλλαξε των κατηγοριών τον Γιώργο Υφαντή, για τη γνωστή υπόθεση της συνέντευξής του στο «Βήμα», όταν, μεταξύ άλλων, είχε επικρίνει την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στους τούρκους διπλωμάτες στο Ερζερούμ. Ήταν ένα δείγμα γραφής της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, καθώς η δίωξη είχε ασκηθεί επί Δημ. Δρούτσα και με επιμονή και του γ.γ. Α.Ι. Ζέππου.

- Ο Κ. Κατσαμπής ανέλαβε την ΣΤ΄ Διεύθυνση, αντικαθιστώντας τον Ν. Παΐζη. Με καλή προϋπηρεσία στο Βίλνους και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κ. Κατσαμπής, μπορεί υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του υπουργείου σ' αυτές τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες.

- Επέστρεψε στην Αθήνα ο μέχρι τώρα γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας, αλλά έσπασε η παράδοση που ήθελε τους επιστρέφοντες από Τουρκία να αναλαμβάνουν τη διεύθυνση ή τη θέση αναπληρωτή διευθυντή στη Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών. Προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη θέση, αλλά είναι πραγματικά κρίμα να μένουν αναξιοποίητα στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας στους τομείς εκείνους όπου έχουν υπηρετήσει επί μακρόν και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο την περίπτωση του κ. Μπορνόβα.

- Και ο γενικός πρόξενος Κορυτσάς Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρινός επέστρεψε στην Αθήνα, μια μετάθεση που είχε προαναγγελθεί και είχε προκληθεί κατόπιν αιτήματος της αλβανικής πλευράς. Οι αλβανικές αρχές και οι εθνικιστικοί κύκλοι είχαν ενοχληθεί όταν ο Έλληνας διπλωμάτης είχε τολμήσει να αναφερθεί σε ελληνική μειονότητα στην Κορυτσά, την οποία, όπως είναι γνωστόν, το κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα δεν περιλάμβανε στις μειονοτικές ζώνες. Πάντως ο κ. Οικονόμου-Καμαρινός τιμήθηκε από τους ομογενείς και από το τοπικό παράρτημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Το ερώτημα που παραμένει πάντως είναι τι θα πράξει η Αθήνα, όταν βεβαίως υπάρξει κυβέρνηση και υπουργείο Εξωτερικών το οποίο θα ασχοληθεί και με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, για το μείζον ζήτημα της απογραφής πληθυσμού. Ενώ η απογραφή αμφισβητείται και από τους ίδιους τους Αλβανούς, από την Αθήνα δεν φαίνεται να υπήρξε αποφασιστική στάση, ώστε να προστατευθεί το δικαίωμα των μελών της ελληνικής μειονότητας να δηλώσουν ελευθέρα την εθνική καταγωγή τους σε όποιο μέρος της Αλβανίας κι αν ζουν.

- Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιβεβαίωσε τις αρνητικές προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί για την τριμερή της Νέας Υόρκης, καθώς τελικά, χωρίς να υπάρχει φυσικά πρόοδος, βρέθηκαν οι μεσολαβητές να εκφράζουν ικανοποίηση για τις συνομιλίες και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μάλιστα να προκαθορίζει την επόμενη τριμερή για τον Ιανουάριο δίνοντας την αίσθηση ότι θα είναι η τελική προσπάθεια πριν από τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Η εμμονή του κ. Χριστόφια να μπει βαθιά σ' αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο τον εμπόδισε να εκμεταλλευθεί μια μοναδική ευκαιρία για μια -μικρή έστω- ανακοπή του επείγοντος χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν στη διαδικασία μεσολαβητές και Τουρκία. Και η ευκαιρία αυτή δεν είναι άλλη από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα θυμάστε ότι και στην περίοδο διαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν οι συνομιλίες πάντοτε αναστέλλονταν όταν υπήρχαν εκλογές ή κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο ή και σε Άγκυρα και Αθήνα.

- Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, μην εκπλήσσεστε με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο. Υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που διαχρονικά υποστηρίζουν την τουρκική πλευρά, με το πρόσχημα ότι είναι υπέρ της επανένωσης κ.λπ. Και μέσα στο ΑΚΕΛ υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι αισθάνονται πιο κοντά στους Τουρκοκύπριους ή ακόμη και σε εποίκους που ανήκουν σε κόμμα που προσεγγίζει ιδεολογικά το ΑΚΕΛ, παρά με Ελληνοκύπριους που είναι π.χ. μέλη του ΔΗΣΥ. Σε αυτό το κλίμα δεν θα προκαλούσε απορία η ύπαρξη πολιτικών που σκέφτονται ότι πρέπει να επιβραδυνθεί η διαδικασία των γεωτρήσεων, ώστε να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού, όπως ακριβώς ζητά η Τουρκία...

- Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε χρηματίσει μειονοτικός βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη και έχει πλέον καταλήξει να είναι πολιτευτής της κ. Μπακογιάννη στη Θράκη. Ακούσαμε προχθές το εξής καταπληκτικό: Ζήτησε να απαλλαγούν τα μέλη της μειονότητας από την εισφορά για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Δεν ξέρουμε εάν αυτό είναι το νέο πολιτικό ήθος που πρεσβεύει η κ. Μπακογιάννη, αλλά πρόκειται περί επικίνδυνης αντίληψης, γιατί μόνο βαθύτερο διχασμό θα προκαλούσε η υιοθέτηση μιας τέτοιας άποψης και θέσης.

- Όταν μιλάς πολύ και διαρκώς, όλο και κάποια γκάφα θα γίνει. Έτσι και ο κ. Λαμπρινίδης αποφάσισε να μοιράσει συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ, αλλά η συνέντευξή του στο CNN μάλλον του βγήκε ξινή, καθώς την ειρωνική ερώτηση της δημοσιογράφου «εάν η Ελλάδα τυπώνει σε κάποιο μέρος του κόσμου δραχμές» ο κ. Λαμπρινίδης την παρέκαμψε και δεν την απέρριψε αμέσως και κατηγορηματικά. Το αποτέλεσμα ήταν χθες σε μια νέα ανάλυση του CNN να προβάλλεται ακριβώς αυτή η μη διάψευση του κ. Λαμπρινίδη ως επιχείρημα για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=71633&colid=39&dt=2011-11-06

No comments :

Post a Comment