14/09/2011

Κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας από στέλεχος της ΕΥΠ

Σκάνδαλο κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας από κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΠ έχει ξεσπάσει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για διακεκριμένη κατασκοπεία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας, η οποία είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις επιτήρησης και παρακολούθησης "στόχων" εντός του ελληνικού εδάφους (στελέχη ξένων μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται εντός της Ελλάδας κλπ).

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή τέθηκε σε διαθεσιμότητα το στέλεχος, ο οποίος παντως δηλώνει "Αθώος". Οπωσδήποτε επειδή στην συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχει μια έντονη, ας την χαρακτηρίσουμε "αντιπαλότητα" μεταξύ διαφόρων ομάδων και τομέων, δεν υιοθετούμε τα όσα αναφέρονται στην δίωξη, αφού πρόσφατα αθωώθηκε άλλο στέλεχος της ΕΥΠ που είχε πέρσι κατηγορηθεί για υπεξαίρεση απόρρητων εγγράφων που είχαν βρεθεί στο γραφείο του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν e-mail με απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει στις βρετανικές υπηρεσίες MI5 (αντικατασκοπία και αντιτρομοκρατία) και την ΜI6 (κατασκοπεία στο εξωτερικό της Βρετανίας). Πηγές της Εισαγγελίας αναφέρονται σε παροχή πληροφοριών που συλλέγοντο από τις ελληνικές υπηρεσίες προς τις βρετανικές και παροχή αναλύσεων για διάφορους "στόχους" που ήταν στελέχη ξένων πρεσβειών μεταξύ των οποίων και της ρωσικής πρεσβείας. Είναι γνωστή η αντιπαλότητα της βρετανικής MI6 με την ρωσική FSB, αλλά και την GRU. Αντιπαλότητα που εν Ελλάδι είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά την περίοδο 2006-2009.

Το στέλεχος της ΕΥΠ που κατηγορείται, είχε αναλάβει την θέση του προϊσταμένου την περίοδο 2005-2006 και ήταν σε ομάδα που ειδικευόταν στις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. Προ μερικών μηνών έγινε αντιληπτό ότι οι βρετανικές υπηρεσίες είχαν άριστη πληροφόρηση για "στόχους" εντός του ελληνικού εδάφους και μάλιστα συνέπιπτε αυτή η πληφορόρηση με τις ίδιες αναφορές που είχε και η ΕΥΠ και τότε ξεκίνησε η σχετική έρευνα που κατέληξε στον "εγκλωβισμό" του email του συγκεκριμένου αξιωματούχου, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε εκπαιδευτεί και στην Βρετανία. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες και μιλάει για "Συνηθισμένη αλληλογραφία με συμμαχικές υπηρεσίες".
Τμήμα ειδήσεων defencenet


Ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας ο οποίος ήταν παράλληλα προϊστάμενος της περιώνυμης ομάδας «OLAF», ομάδα που χειρίζεται το «βαλιτσάκι» των υποκλοπών της ΕΥΠ αλλά και άλλα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων τα οποία έχει αποκτήσει η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχει απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θέτει σε διαθεσιμότητα τον συγκεκριμένο υπάλληλο... Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν e-mail με απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει σε διάφορες βρετανικές υπηρεσίες. Αξιωματούχοι της ΕΥΠ μιλούν για «μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών που έρχεται σε συνέχεια των κατηγοριών για κατασκοπεία που είχαν υπάρξει -πριν από ένα χρόνο- σε βάρος άλλου στελέχους της ΕΥΠ που φερόταν να είχε στον φοριαμό του απόρρητα έγγραφα». Σημειώνεται ωστόσο ότι η τότε κατηγορία κατέπεσε στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα αξιωματούχοι μιλούν για έναν αδυσώπητο πόλεμο στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η άτυπη ομάδα «OLAF» της ΕΥΠ δημιουργήθηκε πριν από εφτά χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Είχε αποκτήσει σειρά συστημάτων παρακολούθησης (μικροκάμερες, σύστημα καταγραφής ήχων, διόπτρες νυκτός κλπ) προκειμένου να παρακολουθεί εμπλεκόμενους σε υποθέσεις κατασκοπείας, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Παράλληλα η ίδια υπηρεσία είχε στην διάθεσή της μία φορητή συσκευή -σε μέγεθος βαλίτσας- για την παρακολούθηση κινητών υπόπτων. Στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι η συγκεκριμένη ομάδα εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών που αναδείχθηκε το 2005 αλλά και ότι το βαλιτσάκι των υποκλοπών υπενοικιάζεται σε επιχειρηματίες προκειμένου να παρακολουθούνται τα κινητά «αντιπάλων» τους. Ακόμη είχαν υπάρξει φήμες για παρακολούθηση, με την ίδια συσκευή, πολιτικών προσώπων. Χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε τεκμηρίωση αυτών των κατηγοριών.

Το στέλεχος της ΕΥΠ που κατηγορείται, είχε αναλάβει την θέση του προϊσταμένου την περίοδο 2005-2006. Προ μερικών μηνών υπήρξε καταγγελία από δύο αστυνομικούς, που ήταν αποσπασμένοι στην ΕΥΠ και οι οποίοι ήσαν υφιστάμενοί του, ότι έστελνε ύποπτα e- mail στο εξωτερικό και κυρίως στην Μ. Βρετανία. Ακολούθησε έρευνα αξιωματικών της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, που ανέλαβαν την υπόθεση και εντόπισαν την ύποπτη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να είχε στο παρελθόν εκπαιδευθεί στην χώρα αυτή. Από την πλευρά το ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για μία συνήθη, υπηρεσιακή αλληλογραφία και για πόλεμο σκοπιμοτήτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξάγονται σήμερα και οι εσωτερικές εκλογές των εργαζομένων της ΕΥΠ με την παρουσία ενός ενιαίου ψηφοδελτίου με την συμμετοχή 71 πολιτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας και στην οποία θα ψηφίσουν περίπου 600 εργαζόμενοι στις μυστικές υπηρεσίες.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=419505

No comments :

Post a Comment