22/07/2011

ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ " South Stream"

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ή ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ. ΦΤΑΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΡΝΕΙ "ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ". ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΑΜΙΞΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ "ΜΟΥΤΡΑΚΙΑ" ΟΤΑΝ ΔΟΤΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ. ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΣΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ, ΟΥΤΕ ΕΣΑΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΑΠΛΩΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΕΙΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΤΟΥΣ.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΩΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ. ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ ΩΣ ΛΑΟΣ, ΩΣ ΧΩΡΑ, ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ, ΠΕΤΥΧΕ ΚΙ ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΚΑΝΗ, ΛΟΓΙΚΗ, ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, (ΕΛΑΔΑ, ΡΩΣΙΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε) Η ΟΠΟΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ...

Με «πάγωμα» απειλείται ένα ακόμη ενεργειακό project, που εμπλέκει την Ελλάδα με τα ρωσικά σχέδια μεταφοράς υδρογονανθράκων σε αγορές της δύσης, αφού μετά τα εμπόδια που ορθώνουν οι Βούλγαροι στον Μπουργκάς– Αλεξανδρούπολη, τώρα και οι Τούρκοι φαίνεται να υιοθετούν παρόμοια τακτική για το South Stream. Οι εξ’ ανατολών γείτονές μας αν και έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία, από τον Αύγουστο του 2009, όταν στην Τουρκία μετέβη ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, για να επιτρέψουν τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την τουρκική υποθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ακόμη δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει και πρακτικά το έργο, αν και έπρεπε να το έχουν κάνει έως το Δεκέμβριο του 2010. Όπως αναμεταδίδει, μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών που μίλησε στην εφημερίδα Kommersant, η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει νέα χρονική παράταση για να απαντήσει, μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η ίδια ρωσική πηγή, ωστόσο, θεωρεί πως και η νέα προθεσμία πιθανότατα θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη η οποία όπως αποδεικνύεται δεν τηρήθηκε. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι οι Ρώσοι για να εξασφαλίσουν τη διέλευση του South Stream από την υποθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, δέχθηκαν να κατασκευάσουν από κοινού με τη γειτονική χώρα τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Σαμσούντα–Τσεϊχάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Για κάποιους, βέβαια, η κίνηση αυτή ήταν ένας τακτικός πολιτικός ελιγμός προκειμένου να πιεστεί η Βουλγαρία να δώσει τη συγκατάθεσή της στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, υπό την απειλή ότι θα γίνει αντίστοιχος αγωγός στην Τουρκία. Στο ίδιο πακέτο συμφωνίας του Αυγούστου του 2009, μεταξύ Πούτιν κι Ερντογάν είχε περιληφθεί, επίσης, το project για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία, από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Για τον αγωγό South Stream, που έρχεται να ανταγωνιστεί το Nabucco, η Ρωσία έχει, ήδη, υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία και Αυστρία, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν ακόμη η Ρουμανία, όσο και τα Σκόπια. Ο αγωγός θα ξεκινά από το Νοβοροσίσκ στη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας και με υποθαλάσσιο τμήμα 900 χλμ., θα φθάνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου θα χωρίζεται σε δύο τμήμα εκ των οποίων το ένα προς Ελλάδα και από εκεί στη Νότιο Ιταλία και το δεύτερο προς Αυστρία και Βόρεια Ιταλία μέσω Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας.

No comments :

Post a Comment