22/07/2011

Πυρ και μανία Ευρωπαίοι πολιτικοί με την Τουρκία

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε σε Ευρωπαίους πολιτικούς, κυρίως γερμανούς, η Τουρκία και οι δηλώσεις Ερτογάν για την Κύπρο.Ο Γερμανικός Τύπος αναφέρεται σήμερα στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και στις αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν στη Γερμανία. Η Frankfurter Rundschau υπό τον τίτλο «Η Τουρκία προκαλεί αγανάκτηση σε Ευρωπαίους πολιτικούς» και υπότιτλο ''Οι απειλές λόγω Κύπρου προκαλούν οργή» αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις Γερμανών, κυρίως, πολιτικών στις δηλώσεις του Ερντογάν. Στην Frankfurter Rundschau δημοσιεύεται και σχόλιο του δημοσιογράφου Thorsten Knuf υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν υποδύεται τον οξύθυμο».Στο άρθρο αναφέρεται αρχικά ότι η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου θα παγώσει τις σχέσεις με την ΕΕ, προκάλεσε αγανάκτηση στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Γράφει ότι πιο έντονα απ’ όλους αντέδρασε το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας CSU, το οποίο απαίτησε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ο ΓΓ του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αναφέρεται, δήλωσε στην εφημερίδα Munchner Merkur ότι η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να ανέχεται τις απειλές και τις προσπάθειες εκβιασμού του Τούρκου Πρωθυπουργού. Ο κ. Ντόμπριντ δηλώνει: «ο Ερντογάν προσβάλλει συνεχώς ένα μέλος της ΕΕ και η απάντηση σ’ αυτό μπορεί μόνο να είναι η οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με το άρθρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της γερμανικής Βουλής Ruprecht Polenz, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU, απορρίπτει τις απαιτήσεις του CSU. Μία αναστολή ή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα κατέστρεφε σημαντικές στρατηγικές επιλογές και των δύο πλευρών, δηλώνει.

Ο Ευρωβουλευτής του CDU Elmar Brok δήλωσε στην Frankfurter Rundschau «όποιος θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, πρέπει να τηρήσει τους κανόνες, και ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να επιλέγει με ποιον θα μιλά στην ΕΕ.» Οι Κύπριοι, αναφέρει ο Ελμαρ Μπροκ, ως Πρόεδροι του Συμβουλίου είναι οι εκπρόσωποι της ΕΕ για τους Τούρκους. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε την πολιτική μας κάτω από αυτή την πίεση», δηλώνει ο Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής. Ο Ευρωβουλευτής του FDP, Alexander Graf Lambsdorff, δήλωσε στην Frankfurter Rundschau ότι η Τουρκία θέτει εαυτόν στο περιθώριο. «Οι δηλώσεις είναι τόσο περιττές όσο και ακατανόητες», είπε. Μετά τις πρόσφατες εκλογές θα μπορούσε ο Ερντογάν γρήγορα να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τη συγκοινωνία από την Κύπρο, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα παραμερίζονταν ένα από τα κύρια εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία.

Ο Ευρωβουλευτής του FDP αναφέρει, επίσης, ότι η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με την τουρκική στρατηγική για επίλυση διμερών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες. Τέλος, στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε χθες τα λεχθέντα με νέες δηλώσεις: «Είναι αδύνατο για μας να συνομιλήσουμε με την ελληνοκυπριακή (κατά την έκφρασή του) Κυβέρνηση». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου Thorsten Knuf στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι συχνά σε διεθνή φόρα ο Τούρκος Πρωθ/ργός χάνει τη ψυχραιμία του και λέει ανοησίες δημιουργεί διμερείς κρίσεις και χειροκροτείται όμως από διάφορους εθνικιστές οξύθυμους στο εσωτερικό. Πιθανόν, οι τελευταίες εμφανίσεις του να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, γράφει ο δημοσιογράφος, αναφέροντας ότι ο κ. Ερντογάν προτίθεται να παγώσει τις σχέσεις με την ΕΕ για έξι μήνες κατά το δεύτερο ήμισυ του ερχόμενου έτους, όταν η Κύπρος θα προεδρεύει του Συμβουλίου.

Πίσω απ’ αυτά είναι το άλυτο κυπριακό πρόβλημα και εδώ ο κ. Ερντογάν θέλει να παίξει το ρόλο του δυνατού άνδρα, γράφει ο δημοσιογράφος. Ο θρίαμβος στις εκλογές του Ιουνίου, αναφέρει, θα πρέπει να του κτύπησε στο κεφάλι. Υποψήφια για ένταξη είναι η Τουρκία και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αυτή που καθορίζει τους όρους του παιγνιδιού. Πιο εποικοδομητικό θα ήταν εάν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιούσε την ήδη επεκταθείσα εξουσία του για αναζωογόνηση των στάσιμων ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνεχίσει ο δημοσιογράφος. Για γίνει αυτό, αναφέρει, ο κ. Ερντογάν θα πρέπει μόνο να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τη συγκοινωνία και για αγαθά από την Κύπρο. Αυτό θα ανταποκρίνονταν με το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, το οποίο έχει ως εξής: Κανένα πρόβλημα πλέον με τους γείτονες, τονίζει, τέλος ο σχολιαστής.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_3034.html

No comments :

Post a Comment