06/07/2011

Ο Αχμαντινετζάντ κατηγορεί για διαφθορά τους "φρουρούς της επανάστασης"

Με αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς και λαθρεμπορίου που βαραίνουν τους Φρουρούς της Επανάστασης, υποτιθέμενους βράχους της ηθικής και της νομιμότητας στο Ιράν, απειλεί ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ οδηγώντας την κόντρα με τους μουλάδες στα άκρα. Ο ιρανός πρόεδρος παίζει το χαρτί των αποκαλύψεων ζητώντας σε αντάλλαγμα να σταματήσουν οι συλλήψεις στενών συμμάχων του. Ο Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε «κρατικές υπηρεσίες» ότι χρησιμοποιούν στρατιωτικά λιμάνια στη χώρα για να εισάγουν προϊόντα, κυρίως τσιγάρα, χωρίς να πληρώνουν φόρους στο τελωνείο. «Η αγορά είναι τόσο μεγάλη που δεν προσελκύει μόνο ξένους εγκληματίες αλλά και δικούς μας αδελφούς», τόνισε. Οπως επισημαίνουν οι «Τάιμς», οι Φρουροί της Επανάστασης ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής οικονομίας και είναι γνωστοί για τις δραστηριότητές τους στη μαύρη αγορά. Αν και ο ιρανός πρόεδρος δεν ονομάτισε το σώμα, ο στόχος του ήταν τόσο σαφής ώστε ο επικεφαλής των Φρουρών Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι αναγκάστηκε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ιρανού προέδρου.

Το επεισόδιο αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μολονότι ο πρώτος ήταν ο προστατευόμενος του δεύτερου. Η κόντρα άρχισε μετά την πρόθεση που εκδήλωσε ο Αχμαντινετζάντ να ορίσει σε υπουργικές θέσεις πρόσωπα που δεν ήταν αρεστά στον θρησκευτικό ηγέτη. Η επιμονή του Αχμαντινετζάντ προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των σκληροπυρηνικών συμμάχων του Χαμενεΐ από τον κλήρο, τη βουλή και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο σκληροπυρηνικός συνασπισμός κατηγόρησε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Αχμαντινετζάντ για διαφθορά, πολιτική και θρησκευτική «εκτροπή» - ακόμη και για μαγεία με θύμα τον ιρανό πρόεδρο. Αρκετά από αυτά τα πρόσωπα συνελήφθησαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.

Βασικός στόχος, ωστόσο, παραμένει ο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, προσωπάρχης του Αχμαντινετζάντ και σύζυγος της κόρης του πρόεδρου. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από τον ίδιο αναφέρουν ότι ο Αχμαντινετζάντ προορίζει για διάδοχό του τον 51χρονο γαμπρό του στις εκλογές του 2013. Το θρησκευτικό κατεστημένο βλέπει στον υποψήφιο διάδοχο έναν επικίνδυνο αντίπαλο που ποντάρει στον ιρανικό εθνικισμό εις βάρος των θρησκευτικών αξιών. Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη βδομάδα, ο Αχμαντινετζάντ ρωτήθηκε για τις συλλήψεις των συμβούλων του και απάντησε με μια προειδοποίηση: «Το χρέος μου είναι να υπερασπιστώ την κυβέρνηση και η κυβέρνηση είναι η κόκκινη γραμμή».
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4640220

No comments :

Post a Comment