21/06/2011

Κινεζικές ζώνες ελευθέρου εμπορίου στην κεντρική Ασία

Η Κίνα σχεδιάζει την δημιουργία δύο ζωνών ελευθέρου εμπορίου σε περιοχές της χώρας οι οποίες συνορεύουν με δύο κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν και την Κιργιζία. Πιο συγκεκριμένα το Πεκίνο αναμένεται να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση των συγκεκριμένων ζωνών στην περιοχή του Κασγκάρ και του Κχοργκός. Σύμφωνα με τον πρέσβη της Κίνας στην Κιργιζία, Βαν Κα Γιέν, το Πεκίνο στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειάς των δυτικών επαρχιών του πρόκειται να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων στις περιοχές που συνορεύουν με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτός του συγκεκριμένου «εσωτερικού» πλαισίου έχει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους οι οποίες έχουν να κάνουν άμεσα με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, καθώς και με την ευρύτερη ασφάλεια της χώρας.

Πρώτον, το Πεκίνο στην προσπάθειά του να διεισδύσει στην στρατηγικής σημασίας σε πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο, περιοχή της Κεντρικής Ασίας προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες εξάρτησης των τουρκογενών κρατών από αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί παραδοσιακά «τσιφλίκι» της Μόσχας, η οποία την έχει περιλάβει στην άμεση ζώνη επιρροής της η οποία και ονομάζεται και ως «Εγγύς Εξωτερικό». Το Κρεμλίνο ήδη από το 2006 και εντεύθεν έχει «επιστρέψει» στην περιοχή και σταδιακά την επανασυνδέει με την Ρωσία. Η δημιουργία της Τελωνειακής Ένωσης των χωρών της Κεντρικής Ασίας με την Ρωσία αποτελεί μία πραγματικότητα η οποία και γίνεται κάθε μέρα που περνάει πιο εμφανής, ενώ η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, φιλοδοξεί να παίξει και αυτή τον ρόλο της, προς την κατεύθυνση της επαύξησης την ρωσικής επιρροής. Με άλλα λόγια η Κίνα στην προσπάθειά της να κάνει τη «ρελάνς» δημιουργεί κάποιες υποτυπώδεις οικονομικές δομές οι οποίες θα της επιτρέψουν στο μέλλον να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, η οποία αποτελεί βασικό ενεργειακό αιμοδότη του Πεκίνου.

Δεύτερον, η Κίνα είναι γνωστό πως αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα ασφαλείας στις επαρχίες της στα δυτικά πολύ απλά διότι νοτιοδυτικά βρίσκεται το υπό κατοχή Θιβέτ και βορειοδυτικά είναι οι περιοχές των τουρκογενών Ουιγούρων. Με την προσπάθεια ανάπτυξης των οικονομιών των περιοχών στα δυτικά της χώρας το Πεκίνο φιλοδοξεί να μειώσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών προς την κεντρική εξουσία, ενώ ευελπιστεί η οικονομική ανάπτυξη να τους… «κινεζοποιήσει». Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου στα δυτικά της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία κίνηση σημαντικού γεωπολιτικού βάρους η οποία εάν συνοδευτεί με τις απαραίτητες πολιτικές στο επενδυτικό πεδίο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ισορροπίες της Κεντρικής Ασίας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=13119

No comments :

Post a Comment