16/06/2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η ‘αραβική άνοιξη’ για τις νεαρές χριστιανές σημαίνει περισσότερες απαγωγές, βιασμούς και υποχρεωτικούς εξισλαμισμούς

The Australian / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Μέσα στην δίνη των ανακατατάξεων στην Αίγυπτο από τον Ιανουάριο, ρεπορτάζ έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ένα κύμα εξαφανίσεων των κοριτσιών της Κοπτικής εκκλησίας. Ένας ιερέας στο Κάιρο, εκτιμά ότι τουλάχιστον 21 νεαρά κορίτσια, πολλά ηλικίας 14 ετών, έχουν εξαφανιστεί από την ενορία του και μόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένα χριστιανό κορίτσι που εξαφανίζεται βρίσκεται από την οικογένειά της, έχει ήδη προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και έχει παντρευτεί. Οι Κοπτικές αρχές, έχουν ακόμη δημιουργήσει μια σειρά από καταφύγια σε μοναστήρια για να χειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό των κοριτσιών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, πολλά από τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από την οικογένειά τους. Αλλά ένα χειρότερο πρόβλημα για τις γυναίκες αυτές είναι ότι η μεταστροφή τους στο Ισλάμ είναι αμετάκλητη. Η θρησκεία αναφέρεται στις αιγυπτιακές ταυτότητες και ακόμη και αν ο κοσμικός νόμος προβλέπει την επάνοδο (στην προηγούμενη θρησκεία), στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νόμου της Σαρία είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην πράξη, εκτός εκείνους στους οποίους παρέχεται νομική υπεράσπιση. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μοναδική στην Αίγυπτο. Υπάρχουν συνεχείς αναφορές για κορίτσια που εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και να παντρευτούν στην Ινδία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Το ότι πολλά από αυτά τα κορίτσια δραπετεύουν δεν χωρεί καμία αμφιβολία. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ένας τεράστιος αριθμός κοριτσιών μεταστρέφονται στο Ισλάμ, καθώς και παντρεύονται ενάντια στη θέλησή τους.


Η κατάσταση αυτή αποδεικνύεται τεκμηριωμένα σε μια αμφιλεγόμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2009 σχετικά με τη μετατροπή και του εξαναγκασμό σε γάμο των Κοπτών γυναικών από την οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον, ‘Christian Solidarity International’ (‘Διεθνής Χριστιανική Αλληλεγγύη’). Η αμερικανική χριστιανική οργάνωση κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για συμμετοχή της στους «βιασμούς και την καταναγκαστική εξαφάνιση των κοριτσιών της Κοπτικής εκκλησίας και τον εξαναγκασμό τους να ασπαστούν το Ισλάμ» και κατηγόρησε το Κάιρο για «εμπορία χριστιανών κοριτσιών και γυναικών στην Αίγυπτο». Επίσης η οργάνωση, έστειλε επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα απαιτώντας να παρέμβει για να "σώσει" τους χριστιανούς στην Αίγυπτο. Οι συγγραφείς της έκθεσης είναι η ακαδημαϊκός από την Ουάσινγκτον, Michele Clark και η Αιγύπτια Κόπτης δημοσιογράφος από τη Μελβούρνη, Nadia Ghaly. Μεταξύ του 2005 και του 2008 πήραν συνέντευξη και κατέγραψαν τις ιστορίες 50 γυναικών στην Αίγυπτο, κυρίως ηλικίας μεταξύ 14 και 25 ετών, οι οποίες είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Όλες ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν, εξαναγκάσθηκαν σε σεξουαλική επαφή ή βιάστηκαν, προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ και παντρεύτηκαν. Οι περισσότερες από τις ερωτηθείσες προσπάθησαν να μεταστραφούν στη χριστιανική τους ταυτότητά, με περιορισμένη ή καθόλου επιτυχία. Τα πορίσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν σε αρκετές μεγάλες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικό Forbes.

Από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη ‘αραβική άνοιξη’, και η επακολούθησαν ταραχές σε χριστιανικές εκκλησίες, οι συγγραφείς προσπαθούν να δώσουν στο θέμα της καταναγκαστικής θρησκευτικής μετατροπής και του γάμου μεγαλύτερη έμφαση. Και οι δύο ομάδες ζουν πολύ κλειστά, ζώντας με ένα βαθύτατα παραδοσιακό απομονωμένο τρόπο ζωής και οι νόρμες γύρω από το γάμο και το σεξ είναι σχεδόν μεσαιωνικές, λέει η Ghaly. Έτσι, για παράδειγμα, δεν είναι ανήκουστο για ένα νέο χριστιανό κορίτσι από μια φτωχή οικογένεια να δραπετεύσει από ένα ‘συμφωνημένο’ (από τους γονείς) γάμο. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών υποστηρίζει ότι εξαναγκάστηκε ακόμα και βιάστηκε, παρά την ντροπή που ένα τέτοιο θέμα προκαλεί, αν το κορίτσι θέλει να επιστρέψει. Πολλοί ισχυρίζονται ότι κρατήθηκαν ως εικονικές σκλάβες. Αυτές που κατάφεραν να φύγουν, δεν μπορούσαν να φέρουν μαζί τους τα παιδιά τους. Η Ghaly ισχυρίζεται ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από εμφανής θρησκευτική καταπίεση, και ισοδυναμεί με «μια μορφή πολιτιστικής γενοκτονίας». Αναφέρει ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Human Rights Watch τον Νοέμβριο του 2007, το οποίο λέει ότι ακόμα κι αν οι χριστιανές γυναίκες μπορούν να πάρουν διαζύγιο από τον μουσουλμάνο σύζυγό τους, όσες επιθυμούν να επιστρέψουν στο χριστιανισμό "συναντούν την άρνηση και την παρενόχληση από το Τμήμα Οικογενειακής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών ". Σύμφωνα με τη Σαρία, η επιστροφή (από το Ισλάμ σε άλλη θρησκεία) θεωρείται αποστασία και τιμωρείται με θάνατο.


No comments :

Post a Comment