28/05/2011

Σχέδιο νόμου για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έχει κατατεθεί στην ολομέλεια της αμερικανικής γερουσίας προς ψήφιση. Ο Γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν, Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος Νο. 196. Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω Γερουσιαστής είναι και μέλος της Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία είναι γνωστότερη με το όνομα Επιτροπή του Ελσίνκι. Ο Μ. Κάρντιν ζητά την άμεση έναρξη της λειτουργίας της Σχολής καθώς και την επίλυση μίας σειράς άλλων ζητημάτων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Στο σχέδιο επισημαίνεται επίσης η προσέγγιση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με προεξέχοντα γεγονότα την συνάντηση του Αυγούστου του 2009 του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’, η λειτουργία του Αυγούστου του 2010 στο μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο, και η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

Είναι σαφές πως οι ΗΠΑ έχουν δύο κυρίως λόγους να πιέσουν την Άγκυρα στο να προβεί σε κινήσεις ουσίας και όχι απλού εντυπωσιασμού αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Πρώτον, τυχόν παύση της λειτουργίας του λίκνου της Παγκόσμιας Ελληνοορθοδοξίας, θα οδηγήσει όλους τους Ορθόδοξους λαούς απευθείας στην αγκαλιά του Πατριαρχείου της Μόσχας. Κατά συνέπεια η Ρωσία θα δημιουργήσει ακόμα μία πηγή γεωπολιτικής ισχύος στην Ευρασία, εφάμιλλης αξίας, αν όχι και μεγαλύτερης, με την ενεργειακό έλεγχο που ασκεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Δεύτερον, η Ουάσιγκτον στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της παραπέουσας ισχύος του Ελληνισμού, μέσα στο πλαίσιο της αλλαγής των ισορροπιών στον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος, έχει κάθε συμφέρον να πριμοδοτήσει κάθε είδους ελληνικό «πολλαπλασιαστή ισχύος» ο οποίος θα μπορούσε να… κοντρολάρει την μη-ελεγχόμενη, σε μεγάλο βαθμό πλέον, Τουρκία.

ΠΗΓΗ: defence-point

No comments :

Post a Comment