01/05/2011

Επένδυση στον οπλίτη οι νέες εκδόσεις αμερικανικού φορητού οπλισμού

Ενδιαφέρον για τον Ελληνικό Στρατό παρουσιάζουν τα διδάγματα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM: Special Operations Command) από το Αφγανιστάν. Τα διδάγματα αυτά ενσωματώθηκαν στις εκδόσεις του φορητού οπλισμού της, ενώ θα υιοθετηθούν κι από τον υπόλοιπο αμερικανικό στρατό σε πλήρη κλίμακα. Προφανώς τα διδάγματα και οι αλλαγές έχουν ενδιαφέρον και για τον Ελληνικό Στρατό, δεδομένου ότι παλαιότερα είχε ξεκινήσει διαδικασία επιλογής νέου τυφεκίου. Επιπλέον, ο διαγωνισμός που τρέχει ο αμερικανικός στρατός περιλαμβάνει και την πιθανή μελλοντική απόκτηση νέου τυφεκίου, με την προϋπόθεση να είναι καλύτερο και οικονομικότερο του Μ4Α1. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελευθερία κινήσεων που αφήνεται στις εταιρίες – υποψήφιους προμηθευτές: Τους έχει δοθεί ελευθερία επιλογής-πρότασης διαμετρήματος, γεγονός που ίσως να μπορεί να δώσει απάντηση και στο δίλημμα 5,56 ή 7,62 ή 6,68 ή κάτι άλλο. Με απλά λόγια, ότι και να αναπτύξουν, εάν είναι καλύτερο και φτηνότερο από το M4A1 έχει ελπίδες επιλογής!
Πιο συγκεκριμένα, 500.000 στελέχη των ειδικών επιχειρήσεων θα ανταλλάξουν τις αραβίδες Μ4 με την αναβαθμισμένη M4A1 Special Operations Command, ενώ θα παραδοθούν 600 χιλιάδες Μ16 επιπλέον, και θα παραληφθεί αντίστοιχος αριθμός, Μ4Α1 από το υπόλοιπο στράτευμα. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι το 2024. Το νέο τυφέκιο θα περιλαμβάνει βαρύτερη κάννη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αντίσταση στη διάβρωση, αμφιδέξιο χειρισμό και με αυξημένο ρυθμό παρατεταμένης βολής. Να υπενθυμίσουμε ότι ο αμερικανικός στρατός ήδη τρέχει πρόγραμμα για την απόκτηση νέου τυφεκίου. Οι προτάσεις των κατασκευαστών θα κατατεθούν στα μέσα του Αυγούστου. Όσα σχέδια περάσουν στον επόμενο γύρο θα περάσουν δοκιμασίες διάρκειας 18 μηνών, με το καθένα να βάλει δύο εκατομμύρια φυσίγγια συνολικά, σε διάφορα σενάρια, γεγονός που θα φέρει τα τυφέκια στα όρια της καταστροφής τους. Στο τέλος θα υπάρξει και «δοκιμασία» κόστους η οποία θα προκύψει σε σχέση με το κόστος των 1.300 δολαρίων του Μ4Α1.

Το κόστος του διαγωνισμού ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια και με βάση τις γενικές προδιαγραφές, τα όπλα θα πρέπει να έχουν βεληνεκές το λιγότερο 500 μέτρα και χωρίς όρια στο διαμέτρημα που θα χρησιμοποιούν. Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν οι εταιρείες (σε παρένθεση το προτεινόμενο τυφέκιο): FN Herstal (SCAR), LWRC (M6A4 IAR), Colt (CM901), Knight Armament (SR-16, Robinson Armament (XCR) και Remington (Adaptive Combat Rifle).Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα πρόγραμμα του οποίου την εξέλιξη θα παρακολουθήσει το ΓΕΣ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τα δεδομένα του να χρησιμοποιούνται όταν κι αν υπάρξουν κονδύλια για πρόγραμμα απόκτησης φορητού οπλισμού–τυφεκίων.

Επιπλέον αναβαθμίσεις: Πέρα από τις νέες αραβίδες ο στρατός θα εφοδιαστεί και με νέα συστήματα φορητού οπλισμού, τα οποία έχουμε παρουσιάσει κατά διαστήματα στο defencepoint.gr.
- Θα προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης 35.000 καραμπινών Μ24, με τις πρώτες να έχουν ήδη παραδοθεί σε μονάδες. Θα αντικαταστήσει τις Mossberg 500/590. Η Μ26 τοποθετείται όπως ένα βομβιδοβόλο επάνω στο τυφέκιο, αν και μπορεί να εφοδιαστεί με κοντάκι και πιστολοειδή λαβή για χρήση ως ανεξάρτητο όπλο.

- Το δεύτερο σύστημα που θα υιοθετηθεί είναι το ΧΜ25, που βάλει προγραμματιζόμενες βομβίδες των 25 χιλιοστών. Η πλήρης κατανομή θα ξεκινήσει το 2014 και συνολικά υπολογίζονται ότι θα παραδοθούν 12.5000 μονάδες – 36 ανά τάγμα.

- Το τρίτο οπλικό σύστημα, το οποίο και παρουσιάσαμε πριν μερικές ημέρες, είναι το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ΧΜ2010, που ήδη έχει αποσταλεί σε μονάδες στο Αφγανιστάν. Προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα βαρέα τυφέκια Barrett, λόγω καλύτερης συμπεριφοράς της βολίδας .300 Winchester Magnum.

- Τέταρτο σχέδιο του αμερικανικού στρατού είναι η υιοθέτηση τυφεκίου ακριβείας ελεύθερου σκοπευτή μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Ήδη συναγωνίζονται δύο εταιρείες. Η Remington με το Modular Sniper Rifle και η FN Herstal με το Ballista. Αμφότερα είναι σπονδυλωτά και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τρία βασικότερα πυρομαχικά – το .300 Winchester Magnum, το .338 Lapua Magnum και το .308 (7,62x51 ΝΑΤΟ). Το πρόγραμμα αυτό έχει ενδιαφέρον και για τον Ελληνικό Στρατό σε περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον αποφασίσει να εντάξει ένα σοβαρό οπλικό σύστημα για τους ελεύθερους σκοπευτές που είναι πολλαπλασιαστές ισχύος.

- Πέμπτο σύστημα που θα υιοθετηθεί είναι το βαρύ πολυβόλο ΧΜ806 των 12,7 χιλιοστών, για αντικατάσταση του Μ2 που χρησιμοποιεί κι ο Ελληνικός Στρατός. Το ΧΜ806 έχει το μισό βάρος του Μ2, 60% λιγότερη ανάκρουση, αύξηση του βεληνεκούς κατά 170 μέτρα, μειωμένο βάρος τρίποδα (14κ αντί 20κ) και αλλαγή κάννης χωρίς τη χρήση της γνωστής κλείδας “Go-No Go” (μετράει την απόσταση μεταξύ κάννης και του υπόλοιπου κορμού).

- Έκτο σύστημα είναι το πολυβόλο Μ240L που αντικαθιστά το Μ240Β, λόγω μικρότερου βάρους και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του.

- Έβδομη αλλαγή θα είναι η μείωση του βάρους των ταινιών πολυβόλων, με την υιοθέτηση ανοξείδωτου κάλυκα για μείωση του συνολικού βάρους κατά 20%, ενώ ήδη είναι σε χρήση τηλεσκοπικά πυρομαχικά των 5,56 που χρησιμοποιούν πλαστικό κάλυκα, μειώνοντας το βάρος κατά 42%.

ΠΗΓΗ: defencepoint

No comments :

Post a Comment