23/02/2011

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

dias-kaigetai
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στην διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Ενώ δεκάδες χιλιάδες ακόμα βρίσκονται στο πεδίο του Άρεως και στους γύρω δρόμους με κατεύθυνση προς το κέντρο. Από τα συνθήματα που ακούγονται αρκετά στρέφονται κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όπως το εξής: «Ένα είναι το σύνθημα που όλους μας ενώνει Γιωργάκη, πέσε απ' το μπαλκόνι». Μικρής έκτασης επεισόδια στα στενά μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ήταν αρκετά συχνά μέχρι που άναψε το φυτίλι έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότωφ, οι αστυνομικοί απάντησαν με κροτίδες και χημικά. Η ατμόσφαιρα αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος είναι αποπνικτική. Καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή σε όλες τις μονάδες να εκδιωχθούν όλοι οι διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος. Ο φόβος να παρεκτραπεί η κατάσταση, ακόμα χειρότερα από τον Μαϊο, είναι πολύ μεγάλος. Στην δίνη των επεισοδίων βρέθηκαν ακόμα και ηλικιωμένοι που δεν κατάφεραν να διαφύγουν έγκαιρα από το επίκεντρο των επεισοδίων. Πριν από λίγη ώρα, δύο αστυνομικοί λίγο έλειψε να καούν ζωντανοί από μολότωφ, ενώ ένα μηχανάκι της ομάδας ΔΙΑΣ παραδόθηκε στις φλόγες. Η ένταση τώρα έχει μεταφερθεί στα Προπύλαια.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΜΕ ΜΟΛΟΤΩΦ ΠΡΙΝ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κουκουλοφόροι με μολότοφ που ξεπηδούσανε από τα γνωστά "μπλόκ" σε συνεργασία με τις δυνάμεις του καθεστώτος που απαντούσαν με χημικά, ΔΙΕΛΥΣΑΝ πριν καν κλιμακωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο μαζικότητας κόσμου, την συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με ευκαιρία την σημερινή απεργία. Εκτός από την τεράστια, συγκροτημένη και απολύτως περιφρουρούμενη πορεία του ΠΑΜΕ, που κατευθύνθηκε προς την Βουλή. δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ προσήλθαν στα σημεία προσυγκεντρώσεων ή απευθείας στο Σύνταγμα, αλλά οι γνωστές ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ δυνάμεις ξεκίνησαν τις αψιμαχίες με τους Αστυνομικούς, οι οποίες εξελίχθηκαν σε "μάχη" με ρίψη, μολότωφ και πετρών που απαντήθηκε με γκλόπς και χημικά. Η μάχη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί σε καμίνι και θάλαμο αερίων όλο το κέντρο της Αθήνας που εγκαταελίπεται άρον - άρον από τον κόσμο, με αποτέλεσμα η πλατεία Συντάγματος να έχει σχεδόν αδειάσει από κόσμο και τα επεισόδια να έχουν μεταφερθεί προς τις γνωστές εστίες. Προσπάθεια ανασυγκρότησης της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, γίνεται αυτή την ώρα με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τους αναρχικούς να έχουν το γενικό πρόσταγμα. ότι καλύτερο δηλαδή και επικοινωνιακά για το καθεστώς. Ο απλός κόσμος -με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά- έχει "σπάσει" μετά την μάχη που έδωσαν από κοινού νωρίτερα παρακρατικοί κουκουλοφόροι με μολότωφ και αστυνομικοί στο Σύνταγμα, για να τους απομακρύνουν. Και τα κατάφεραν περίφημα!

Σοβαρά επεισόδια και εκτεταμένες συμπλοκές, με ρίψεις μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών και βομβίδων κρότου - λάμψης αλλά και χημικών από αστυνομικές δυνάμεις, σημειώνονται αυτή την ώρα στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, μπροστά από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κτήριο τελεί υπό αστυνομικό κλοιό, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν λίγο πριν τις 13:00 επί της οδού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ένας ηλικιωμένος άνδρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών. Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τώρα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται περισσότερα από 150.000 άτομα! Υπάρχουν ωστόσο συγκρούσεις στα στενά γύρω από την Ακαδημίας. Άνδρες της Αστυνομίας και της Ασφάλειας σταματούν στους δρόμους όλους τους νεαρούς που φέρουν στην πλάτη τους σακίδια. Η πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο...

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών καθώς και βομβίδων κρότου - λάμψης, προκειμένου να απωθήσουν ομάδα διαδηλωτών, που τους επιτέθηκε με πέτρες, ξύλα και γιαούρτια. Στην Πλατεία Συντάγματος έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το κύριο σώμα της πορείας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα. Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν συρρεύσει στο χώρο ακριβώς μπροστά από το κτήριο της Βουλής, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Κλειστές παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Νωρίτερα, ομάδα διαδηλωτών άφησε ακριβώς απέναντι από τη Βουλή ένα φέρετρο, ενώ ανάρτησε και ένα πανό που έγραφε χαρακτηριστικά: «Πεθαίνουμε». Παρά την ολοκλήρωση της πορείας στην πλατεία Συντάγματος παραμένουν αρκετοί διαδηλωτές, αλλά η κατάσταση δείχνει σχετικά ήρεμη για την ώρα. Νωρίτερα γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου είχε σημειωθεί περιορισμένης έκτασης πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ να κάνουν ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και χημικών. Οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο είναι κλειστοί και η αστυνομία κατευθύνει τους περαστικούς προς τον Ευαγγελισμό.

- Συνέλαβαν άτομο μέσα στους διαδηλωτές με ένα τσεκούρι και ένα τόξο με 2 βέλη
- Συνολικά 20 προσαγωγές και 5 συλλήψεις
- Κλειστοί οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ: Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο
Κι ενω υπήρχε ηρεμία λίγο μετά τις πέντε και μισή επικράτησε ένταση και πάλι στην πλατεία Συντάγματος. 'Οπως ισχυρίζονται οι συγκεντρωμένοι αστυνομικός έβρισε και χτύπησε μια κοπέλα και αυτό πυροδότησε την ένταση. Οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και πάλι χρήση χημικών ενώ παραμένουν στην πλατεία περίπου 1.000 διαδηλωτές. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι διαδηλωτές ξήλωσαν παγκάκια και επιτέθηκαν κατά των ΜΑΤ. Λίγη ώρα αργότερα έγινε επέμβαση των αστυνομικών και τους απώθησε. Οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί και όπως λένε θέλουν να μετατρέψουν το Σύνταγμα σε "πλατεία Ταχρίρ" του Καϊρου. Προηγήθηκαν 2 μεγαλειώδεις πορείες με ένταση και πάθος και οι συμπλοκές που έγιναν προκλήθηκαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ έγινε κανονικά και πέρασε μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, η πορεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν κατάφερε ποτέ να προσεγγίσει το Σύνταγμα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να πορευθούν στην λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Μόνο λίγο πριν τις 3.30 επετράπη σε περίπου 3.000 άτομα να "ανέβουν" από τη Μ.Βρετανία στο Σύνταγμα.

No comments :

Post a Comment