02/02/2011

ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ ΤΑΛΜΟΥΔΙΚΗ "ΣΟΦΙΑ" 2

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΕΣ "ΕΝΤΟΛΕΣ" ΑΝΥΨΩΣΗΣ" ΗΘΙΚΟΥ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ...ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ...ΑΛΛΩΝ ...ΦΥΣΙΚΑ. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ.

- Η γη Ισραήλ έχει δημιουργηθεί πρώτα και μετά ο υπόλοιπος κόσμος - η γη Ισραήλ ποτίζεται με βροχή, ο υπόλοιπος κόσμος με το υπόλοιπο αυτής (της βροχής).(Taanit 10 a)
- Ο καθένας ο οποίος συντηρεί μια εβραϊκή ψυχή εν ζωή, είναι σαν να συντηρεί ολόκληρο τον κόσμο.(Baba batra 11a; Sanhedrin 37a)
- Ο καθένας ο οποίος καταστρέφει μια εβραϊκή ψυχή, είναι σαν να καταστρέφει ολόκληρο τον κόσμο.(Sanhedrin 37a)
- Eγώ (ο Ιαχβε) σε κάνω (τους Εβραίους) Γενάρχη των λαών, εγώ σε κάνω Εκλεκτό των λαών, εγώ σε κάνω Αγαπητό ανάμεσα στους λαούς, εγώ σε κάνω Βασιλιά των λαών, εγώ σε κάνω τον Καλύτερο ανάμεσα στους λαούς, εγώ σε κάνω Έμπιστο ανάμεσα στους λαούς.(Schabbat 105 a)

- Είπε ο άγιος, δοξασμένος ας είναι, προς τους Εβραίους:εγώ θα αναγνωρίσω εσάς ως το μόνο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο αυτόν.(Berakot 6a)
- Οι καλοί: αυτοί είναι οι Εβραίοι.(Menachot 53a/b)
- Κάθε άνθρωπος (Εβραίος) να θεωρεί τον εαυτό τον σαν λόγιο.(Berakot 17 b)
- Οι δίκαιοι (Εβραίοι) είναι σημαντικότεροι από τους Αγγέλους (στον ουρανό).(Sanhedrin 93 a)
- Οι Εβραίοι είναι μπροστά στον Άγιο, δοξασμένος να είναι, πιο αγαπητοί από τους Αγγέλους (στον ουρανό) , διότι οι Εβραίοι υμνολογούν κάθε ώρα, οι Άγγελοι μόνο μια φορά την ημέρα.(Chullin 91 b)
- Οποίος βλέπει τα κοπάδια των μη-εβραίων, να εκφωνήσει(Jeremja 50, 12) Ντροπιασμένη είναι η μητέρα σας, ντροπιασμένη, αυτή που σας γέννησε!"(Berakot 58 a) 134.
- Μια Εβραία δεν επιτρέπεται να βοηθήσει στην γέννα μιας μη-εβραίας, διότι θα βοηθούσε να γεννηθεί ένα παιδί για την ειδωλολατρία. Ακόμα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μια μη-εβραία να βοηθήσει μια Εβραία στην γέννα, διότι είναι (η μη-εβραία) ύποπτη της αιματοχυσίας,γιατί μπορεί (η μη-εβραία) να βάλει το χέρι της επάνω στον κρόταφο του παιδιού και να το σκοτώσει χωρίς νατο καταλάβει κανείς. Μια Εβραία δεν επιτρέπεται να θηλάζει το παιδί μιας μη-εβραίας γιατί βοηθάει να ανατραφεί ένα παιδί για την ειδωλολατρία. Ακόμα μια μη-εβραία δεν επιτρέπεται να θηλάζει το παιδί μιας Εβραίας, διότι είναι (*η μη-εβραία) ύποπτη της αιματοχυσίας, γιατί μπορεί (η μη-εβραία) να αλείψει την θηλή από έξω με δηλητήριο και να σκοτώσει το παιδί. (Aboda zara 26alb)

- Όταν κάποιος (ένας Εβραίος) εξαναγκαστεί με απειλή θανάτου να λατρέψει ένα είδωλο, τότε να το λατρέψει (το ειδωλο) και να μην αφεθεί να τον σκοτώσουν (Aboda zara 27 b)
- Αν αποδειχτεί ότι κάποιος έδωσε τα χρήματα των ισραηλιτών στους Μη-Εβραίους, τότε πρέπει να βρεθεί τρόπος μετά από σοφή μελέτη να αφανιστεί από προσώπου γης.(Choschen Ham 388, 15)
- Αυτός (Ιαχβε) άφησε το χρήμα των μη-εβραίων σαν αδέσποτο (*χωρίς ιδιοκτήτη).(Baba qamma 38 a Raschi)
- Αυτός (Ιαχβε) σκόρπισε την περιουσία τους (των μη-εβραίων) ανάμεσα στους Εβραίους.(Baba qamma 38 a und 38 a Tosafot)
- Τα αγαθά των μη-εβραίων μοιάζουν την έρημο, και όποιος πρώτος τα καταλαμβάνει (αρπαζει), τα αποκτάει.(Baba batra 54b)
- Την περιουσία των Ανόσιων (των μη-εβραίων) θα πάρουν οι δίκαιοι (Εβραίοι).(Pesachim 68a)
- Η Κλοπή, ληστεία, απαγωγή μιας όμορφης γυναίκας και παρόμοια είναι από έναν μη-εβραίο προς έναν μη-εβραίο και από έναν μη-εβραίο προς Εβραίο απαγορευμένο, αλλά από έναν Εβραίο προς έναν μη-εβραίο επιτρεπτό.(Sanhedrin 57a)

- Ένας (Εβραίος), ο οποίος δώσει σε έναν μη-εβραίο πίσω το εύρημα , δεν θα τον συγχωρέσει ο Ιαχβε.(Sanhedrin 76b)
- Αν κάποιος (Εβραίος) βρει κάτι, τότε πρέπει , αν η πλειοψηφία αποτελείται από Εβραίους) να το εκφωνήσει, αλλά αν όμως (αποτελείται) από μη-εβραίους τότε δεν χρειάζεται να το εκφωνήσει.(Baba mezia 24a)
- Αν είναι (το σπίτι) νοικιασμένο σε έναν μη-εβραίο, τότε ανήκει (το εύρημα) σε αυτόν που το βρήκε, ακόμη και αν το βρήκε στη μέση του σπιτιού.(Baba mezia 26a)
- Αν κάποιος (εβραίος) βρει ένα βαρέλι κρασί μέσα σε πόλη, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μη-εβραίοι , τότε αυτό το εύρημα είναι επιτρεπτό.(Baba mezia 24b)

ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΤΗΣ ΤΑΛΜΟΥΔΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ... 
-  Ο Ιησούς ασέλγησε επάνω στον γάιδαρο του.(Sanhedrin 105ab)
- Ο Ιησούς είναι στην κόλαση και τιμωρείται βράζοντας μέσα σε υγρό εκσπερμάτωσης. Οι Χριστιανοί βράζονται σε κοπριά. (Gittin 57a)

 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ ΤΑΛΜΟΥΔΙΚΗ "ΣΟΦΙΑ" 3

No comments :

Post a Comment