04/01/2011

«Πετρέλαιο δεν θα βγάλετε από το Αιγαίο, ούτε φυσικό αέριο από το θαλάσσιο βυθό της Κρήτης, αν δεν συνεργαστείτε και δεν το μοιράσετε μαζί μας».

Αυτό το μήνυμα στέλνει στην Ελλάδα με αποκλειστικές δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Τουρκίας Νεστέντ Παμίρ, ο οποίος είναι και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας με τις αρμοδιότητες υπουργού.

Ο κ. Παμίρ στις δηλώσεις του τονίζει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα μονομερώς να προχωρήσει σε έρευνες για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και με χώρες που θα έχουν συμφέρον προς τούτο.«Κανείς δεν μπορεί ανοικτά να επενδύσει και να ερευνήσει την περιοχή. Αλλιώς υπάρχει μια απειλή και γι’ αυτό όλες οι όμορες χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν και να φτάσουν σε μια αποδεκτή λύση».


Ο κ. Παμίρ καταγγέλλει την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν συμφωνία για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να βάλουν την Τουρκία σε αυτή την συμφωνία και απειλεί ανοικτά Κύπρο και Ισραήλ με τη δήλωση: «Τέτοια βήματα βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο, η οποία είναι ήδη ευαίσθητη σε μία κρίσιμη ισορροπία. Τέτοια γεγονότα όπως η διμερής συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημία στο κυπριακό και θα εμποδίσουν τη λύση του».


ΠΗΓΗ: ΟΙΩΝΟΣΚΟΠΟΣ 

Ο Davutoğlu ανακοίνωσε τις παραμέτρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: «Θα είμαστε σοφή χώρα με όραμα και θα προλαμβάνουμε τις κρίσεις. Ο τουρκικός λαός είναι φιλόδοξος δεν μπορεί να ανεχτεί αδύναμο κράτος. Θέλουμε να αναγγείλουμε στον κόσμο πως δεν χωράμε στο πλαίσιο που έχουν χαράξει για μας. Και αν θέλουν ας το ονομάσουν αυτό αλλαγή πλεύσης. Ο ρόλος που θέλουμε να αναλάβουμε είναι ρόλος σοφής χώρας. Μια χώρα με διεθνή κύρος και άποψη που παίρνει δραστήριες αποφάσεις, προλαμβάνει τις κρίσεις πριν ακόμα αυτές δημιουργηθούν και που χειρίζεται τις κρίσεις με λεπτούς χειρισμούς και ευαίσθητη διπλωματία. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που επηρεάζεται από κρίσεις, που δημιουργεί προβλήματα αλλά μια σοφή χώρα».

«Οι Τούρκοι διπλωμάτες είναι σαν τους πυροσβέστες και πρέπει να τρέχουν όπου ξεσπά φωτιά και κρίση, δεν αρκεί όμως αυτό, θέλουμε πια πυροσβέστες που θα εμποδίζουν τις πυρκαγιές. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ταυτότητας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δεν μείναμε μεταξύ ούτε Ανατολής – Δύσης και ούτε Βορρά – Νότου. Αν θέλουν ας το ονομάσουν αλλαγή πλεύσης. Η Τουρκία είναι αυτή που μπορεί να κάνει την μεγαλύτερη συμβολή στη εμπέδωση της παγκόσμιας τάξης».

«Δεν μπορεί να θέσει κανείς την επιλογή Κύπρος ή ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας πιέσει να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε».


ΠΗΓΗ: ksipnistere

No comments :

Post a Comment