27/07/2012

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟΝ)

Η ΣΧΕΣΗ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Ο.Τ.Ε: Λίγο πριν τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, που έγιναν όπως είναι γνωστό στη χώρα μας, η κυβέρνηση Σημίτη ψήφισε ειδική διάταξη στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο για τους ολυμπιακούς αγώνες -μια ειδική φωτογραφική διάταξη- έτσι ώστε η κινεζική ΖΤΕ να μπορέσει να προμηθεύσει τον ΟΤΕ με τον απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για την ευρυζωνική σύνδεση όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο internet. Η ειδική διάταξη ήταν απαραίτητη έγινε διότι θα έπρεπε ο εξοπλισμός του ΟΤΕ να είχε πιστοποίηση CE (Ευρωπαϊκής Ένωσης), πράγμα που δεν είχαν τα κινέζικα προϊόντα. Έτσι, άρχισε η κινεζική διείσδυση στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στις 13/12: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι η ευρυζωνικότητα (στην Ελλάδα) βασίζεται σε κινεζική τεχνολογία». Με τη φράση αυτή, στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών συνοψίζει την κινεζική εισβολή προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι, τουλάχιστον στο δίκτυο του ΟΤΕ, πίσω από κάθε ευρυζωνική σύνδεση υπάρχει μια τηλεπικοινωνιακή διάταξη κινεζικής τεχνολογίας που υποστηρίζει την πρόσβαση του χρήστη στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, πολλές «αρτηρίες» δεδομένων του ΟΤΕ πλέον βασίζονται σε κινεζική τεχνολογία, ενώ στο μέλλον πιθανώς να βασίζονται και πολλές «αρτηρίες» των δικτύων κινητής, εφόσον καταλήξουν οι τρέχοντες διαγωνισμοί σε Wind και Vodafone».

Σήμερα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών δραστηριοποιούνται δύο κινεζικές εταιρείες. Η ΖΤΕ που προαναφέραμε και η Huawei. Η τελευταία εκτός από τον ΟΤΕ κάνει δουλειές και με τη Vodafone. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θεωρείται ότι σχεδόν το 100% των συσκευών πρόσβασης (data cards/USB sticks) σε δίκτυα δεδομένων κινητής που λειτουργούν σε φορητούς Η/Υ είναι κινεζικής τεχνολογίας (ZTE, Huawei). Η εισβολή αυτή των κινεζικών εταιρειών στην ελληνική αγορά δεν έγινε χωρίς την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. «Στις περισσότερες αυτές επιχειρήσεις το κράτος είτε είναι μέτοχος είτε επιδοτεί τις εξαγωγές τους λέει στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών, υπογραμμίζοντας τις χαμηλές τιμές πώλησης τηλεπικοινωνιακού υλικού» (Καθημερινή, 13/12).

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Χάνει την Intracom Telecom; Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Intracom Telecom, λόγω των διαπραγματεύσεων με την κινεζική Huawei, κρύβει ιδιαιτερότητες που θα κρίνουν το μέλλον της κυριαρχίας του Σωκράτη Κόκκαλη στην εταιρία του. Το ενδιαφέρον των Κινέζων είχε αποκαλύψει η Deal τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι παράμετροι που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, καθιστούν δύσκολο το deal, όπως δύσκολα ξεκίνησαν και οι συζητήσεις. Κι αυτό, γιατί ο Σωκράτης Κόκκαλης αναγκάστηκε να μιλήσει με τον «εχθρό» του, αφού η Huawei ήταν η εταιρία που πήρε (το 2006) τη θέση της Intracom Telecom τα τελευταία χρόνια ως βασικός προμηθευτής σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του ΟΤΕ. Στη συνέχεια η Intracom Telecom έβρισκε συνεχώς μπροστά της τους Κινέζους, οι οποίοι πήραν δουλειές από τη Vodafone (για τεχνολογία πρόσβασης σε δίκτυα 3G), τη Wind και την Cosmote, τις οποίες ήθελε και η ελληνική εταιρία. Η οποία όμως τα τελευταία χρόνια εμφανίζει πτώση μεγεθών και ζημιογόνα αποτελέσματα.

Το α’ εξάμηνο του 2011 η Intracom Holdings (που κατέχει το 49% της Intracom Telecom) είχε διεύρυνση ζημιών στα 28,5 εκατ. ευρώ από 27,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Αυτός ήταν και ένας λόγος που οι Κινέζοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πλησίασαν απευθείας τον Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά τον βασικό μέτοχο της Intracom Telecom, τη ρωσική Sitronics, η οποία ελέγχει το 51% της ελληνικής εταιρίας. Αφορμή ήταν η πώληση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων έφεραν στο τραπέζι και το θέμα της εξαγοράς της Intracom Telecom. Οι Κινέζοι γνώριζαν την ελληνική εταιρία, η οποία διαθέτει καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά, αφού το 70% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό, όπου συνεργάζεται με 100 τηλεπικοινωνιακούς και άλλους οργανισμούς σε 50 χώρες. Παράλληλα όμως οι Κινέζοι γνωρίζουν και την μείωση του όγκου παραγγελιών στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της μείωσης των τιμών, αλλά και την μεγάλη μονάδα παραγωγής που διαθέτει η εταιρία στη Ρουμανία. Γι’ αυτό και η πρότασή τους, αφορά την εξαγορά του 80% της Intracom Telecom και να αφήσουν 10% στους Ρώσους και 10% στην ελληνική εταιρία. Οι διαπραγματεύσεις, παρά τα όσα έχουν γραφεί πρόσφατα, είναι περίπλοκες, αφού εμπλέκονται τρία μέρη: οι Ρώσοι και οι Έλληνες από την πλευρά των πωλητών και οι Κινέζοι από την πλευρά των αγοραστών. http://www.dealnews.gr/epixeiriseis/item/30497-O

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ρουμανική κοινοπραξία μόλις σύναψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Sinovel Wind Group για παροχή υπηρεσιών εξοπλισμού και προμήθειας.Τα μέλη της κοινοπραξίας, η C- Tech SRL και η Rokura SRL, σχεδιάζουν να αναπτύξουν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.200 MW και η συμφωνία τους με την Sinovel έχει ισχύ έως το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ρουμανίας, του οποίου οι εκπρόσωποι επισκέφτηκαν την Κίνα μεταξύ 27 και 29 Μαΐου.Ο όμιλος Sinovel συνιστά το μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητριών στην Κίνα. Το έργο θα αναπτυχθεί στην περιοχή Dobragea, της νοτιοανατολικής Ρουμανίας. http://www.greenbusiness.gr/20195/

ΣΕΡΒΙΑ: Κανείς δεν έδωσε σημασία όταν, στις αρχές του 2009, η Κίνα και η Σερβία υπέγραψαν μια συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας». Λόγια του αέρα, σκέφτηκαν πολλοί. Τα πράγματα άλλαξαν όμως τους τελευταίους μήνες, όταν στο πλαίσιο μιας συνοδευτικής σινο-σερβικής συμφωνίας οικονομικοτεχνικού χαρακτήρα εξαγγέλθηκαν κινεζικά έργα στη Σερβία ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Οταν το ΑΕΠ της χώρας δεν υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι προφανές ότι τα έργα αυτά έχουν τεράστια σημασία για τη σερβική οικονομία. Το σημαντικότερο απ’ όλα, ιδίως αυτήν την εποχή, είναι ότι όταν κινεζικές εταιρείες αναλαμβάνουν ένα έργο στο εξωτερικό, κινεζικές τράπεζες προσφέρουν αμέσως το σύνολο σχεδόν του ποσού που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου - και μάλιστα με άκρως ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης. Σε πλήρη αντίθεση δε με την ΕΕ ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι Κινέζοι δεν απαιτούν ποτέ... μέτρα λιτότητας εναντίον των εργαζομένων της χώρας την οποία θα δανείσουν, ούτε περικοπές των κρατικών δαπανών της.

Τα πράγματα σοβάρεψαν πολύ περισσότερο στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η σερβική κυβέρνηση ανέθεσε στους Κινέζους τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ως πρώτη ύλη που βρίσκονται στο Ποζάρεβατς, στον Δούναβη και είναι κατασκευασμένα την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, δεκαετίες πριν. Ενα έργο που θα κοστίσει, με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Τον ίδιο μήνα προσλήφθηκαν 1.500 εργάτες για την κατασκευή ενός κινεζικού εμπορικού κέντρου στο Βελιγράδι. Τον Δεκέμβριο του 2009 η κινεζική εταιρεία Ντονγκφένγκ ανήγγειλε τη μελλοντική συναρμολόγηση φορτηγών αυτοκινήτων στη σερβική επαρχιακή πόλη Πριμπόι, ενώ τον Νοέμβριο είχε κλείσει συμφωνία για την ίδρυση κινεζικού εργοστασίου κατασκευής τρακτέρ στη σερβική πόλη Νόβι Σαντ. Παράλληλα, Κινέζοι επιχειρηματίες μίσθωσαν αγροτικές εκτάσεις στη νότια Σερβία. «Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κινεζικά έργα υποδομών στην Ευρώπη. Με τη γέφυρα του Δούναβη οι Κινέζοι θέλουν να δείξουν στους Ευρωπαίους τι πράγματα είναι σε θέση να κατασκευάσουν οι εταιρείες τους. Θα είναι μοντέλο επίδειξης για περαιτέρω συμβόλαια στην Ευρώπη» δήλωσε ενθουσιασμένη στη γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» η Βερίτσα Καλάνοβιτς, αρμόδια υπουργός Εθνικού Πλάνου Επενδύσεων της σερβικής κυβέρνησης.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Σχέσεις αναπτύσσει η κολοσσιαία Κίνα του 1,3 δισεκατομμυρίου ατόμων ακόμη και με το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο των 600.000 κατοίκων. Μόλις πρόσφατα το Πεκίνο του χορήγησε δάνειο 47 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά κινεζικών πλοίων.

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έπειτα από συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο ανακοίνωσε την ίδρυση στη γειτονική χώρα ζώνης ελευθέρου εμπορίου για Κινέζους επιχειρηματίες.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Το Πεκίνο δεν επενδύει φυσικά μόνο στη Σερβία. Εκπληκτικού ύψους είναι τα εξαγγελθέντα κινεζικά έργα υποδομής στη Μολδαβία. Η αξία τους θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σε μια χώρα που το ΑΕΠ της το 2009 ήταν λιγότερο από 4 δισεκατομμύρια ευρώ! Εργα από ξένη κατασκευαστική εταιρεία αξίας μεγαλύτερης από το ένα τέταρτο (!) του ΑΕΠ μιας χώρας είναι ομολογουμένως κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΔΑΝΙΑ: Επίσκεψη υψίστης γεωπολιτικής σημασίας στη Δανία πραγματοποίησε ο κινέζος πρόεδρος Hu Jintao, έχοντας τα μάτια του στραμμένα στους φυσικούς πόρους της Γροιλανδίας. Η Γροιλανδία, που αποτελεί μια αυτοδιοικούμενη περιοχή της Δανίας, κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών, που είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, η οποία και έχει σήμερα το μονοπώλιο στον τομέα αυτό. Η γεωγραφική θέση της Γροιλανδίας επίσης καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική καθώς η Αρκτική λιώνει, και η Ουάσιγκτον έχει αεροπορική βάση βορειοδυτικά του εδάφους της. Τα παραπάνω ίσως εξηγούν γιατί ο κινέζος αποφάσισε να αφιερώσει 3 ημέρες για την επίσκεψή του στη Δανία. «Δεν ήρθε απλά για να δει την Μικρή Γοργόνα», είπε ο Damien Degeorges, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γροιλανδίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η αγορά μετοχών ύψους 7,1 δις δολλαρίων της ισπανικής εταιρείας Repsol, «δείχνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως για μεγάλες εξαγορές στην Ευρώπη».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: «Την Κίνα την συμφέρει να ανακάμψει η ΕΕ από την κρίση, διότι έτσι θα κερδίσει περισσότερα από τις επενδύσεις της στο ευρωπαϊκό χρέος. Επομένως, θα προσπαθήσει να στηρίξει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Αλλά είναι πιθανότερο ότι θα συνεχίσει να κάνει διμερείς επενδυτικές συμφωνίες με κράτη-μέλη, και όχι με την υπερ-εθνική οντότητα της ΕΕ - η ευρω-γραφειοκρατία είναι εντελώς αποθαρρυντική». http://www.tovima.gr/world/article/?aid=458791

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ: Οι Αμερικανοί θα απολαμβάνουν εφεξής τις τελευταίες κινηματογραφικές δημιουργίες σε αίθουσες … κινεζικών συμφερόντων.Με μια συμφωνία-μαμούθ και έναντι τιμήματος 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η κινεζική Dalian Wanda Group εξαγόρασε την αμερικανική AMC Entertainment, αποκτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης αλυσίδας κινηματογραφικών αιθουσών στις ΗΠΑ! http://gr.news.yahoo.com/

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ: Στο Νασάου, στις Μπαχάμες, λειτουργεί ένα ολοκαίνουργιο στάδιο αξίας 35 εκατ. δολαρίων (φωτογραφία), δώρο της κινεζικής κυβέρνησης. Στη Δομινικανή Δημοκρατία οι Κινέζοι έκαναν δώρο ένα σχολείο και ένα στάδιο, ενώ ανακαίνισαν ένα νοσοκομείο. Στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα κατασκευάζονται σχολείο και στάδιο, ενώ η Πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο χιλιοευχαριστεί τους Κινέζους που έφτιαξαν την επίσημη κατοικία της. Η κινεζική οικονομική δύναμη λοιπόν έχει φτάσει στο κατώφλι των ΗΠΑ, στα νησιά της Καραϊβικής. Οι κρατικές τράπεζες δίνουν δάνεια, οι εταιρείες κάνουν επενδύσεις και η κυβέρνηση δώρα. Πέρυσι, μόνο η Κίνα δάνεισε στις κυβερνήσεις του Αρχιπελάγους 6,3 δισ. δολάρια, τα οποία προστέθηκαν στα εκατοντάδες δισ. οικονομικής βοήθειας της περασμένης δεκαετίας. Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή έχει προϊόντα που η Κίνα θέλει. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Αύγουστο αγόρασε τις τρεις τελευταίες φυτείες ζάχαρης στην Τζαμάικα προς 166 εκατ. δολάρια. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως δεν βλέπουν αυτές τις κινήσεις σαν απειλή προς τις ΗΠΑ. Οπως λένε, η Κίνα αγοράζει αφοσίωση. http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4711231

ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  http://isxys.blogspot.com/2011/09/blog-post_13.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ.

No comments :

Post a Comment