26/03/2012

ΕΚΑΝΑΝ ΔΕΚΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ...ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ;

Σε μείζον εθνικό και πολιτικό σκάνδαλο εξελίσσεται ο διαγωνισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, καθώς απόλυτα έγκυρες πηγές των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις από τις οκτώ εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής έχουν παρανομήσει σε βάρος της Ελλάδας! 
Μία από αυτές έχει ξεκινήσει να κάνει παράνομες σεισμικές έρευνες από το 2003 στην περιοχή, χωρίς να προσκομίσουν ποτέ τα πρωτότυπα ερευνητικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση (και πώς να το κάνει αφού ήταν παράνομες). Χωρίς να λάβει καμία άδεια από τις ελληνικές αρχές κατέγραψε όλο τον ελληνικό ενεργειακό χάρτη (τα στοιχεία άρχισαν να διαρρέουν σε διεθνή fora και συνέδρια μόλις το 2007) και βέβαια ίσως εδώ έχουμε και κάποιες εξηγήσεις για το πως διαμορφώθηκε η εσωτερική ελληνική πολιτική κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια δεύτερη, η νορβηγική εταιρεία, είχε ναυλώσει στην Τουρκία το σκάφος της για επίσης παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα του Καστελλόριζο το Νοέμβριο του 2008 με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μείζονα ελληνοτουρκική κρίση. Μία τρίτη εταιρεία έκανε το ίδιο και στον Λίβανο (παράνομες σεισμικές έρευνες), με αποτέλεσμα η χώρα να την αποκλείσει από μελλοντικές έρευνες. Για την περίπτωση του νορβηγικού σκάφους μάλιστα, είχε υπάρξει και τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ από την Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον το οποίο διέρρευσε στο WikiLeaks σύμφωνα με το οποίο «Στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεία μάλιστα και τουρκικής φρεγάτας. Η Ελλάδα αντέδρασε με διαβήματα και αφού έγινε προειδοποίηση ότι τα σκάφη βρίσκονταν σε ελληνικά ύδατα, απέπλευσαν και τα δύο για τα τουρκικά νερά.

Λίγες ημέρες μετά τις προκλήσεις υπήρξε συνάντηση του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ με τον αμερικανό επιτετραμένο στην Άγκυρα Ντάγκλας Σίλιμαν. Στη συνάντηση σύμφωνα με το Wikileaks o τούρκος υφυπουργός “κατήγγειλε” ότι το ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού που έσπευσε στην περιοχή πλησίασε στα 50 μέτρα το νορβηγικό ερευνητικό και απείλησε να το βυθίσει. Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό σκαφος “παρενοχλούσε” το νορβηγικό ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας». Και την συγκεκριμένη εταιρεία την έχει δεχθεί το υπουργείο να συμμετάσχει στον ελληνικό διαγωνισμό! Επίσης η FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS το 2003, το 2005 και το 2007 είχε στενή συνεργασία με την Τουρκία σε πετρελαϊκές έρευνες σε διαφορές περιοχές.

Mε ποια λογική γίνονται δεκτές εταιρείες οι οποίες εργάζονται για τους Τούρκους και έχουν παραβιάσει την εθνική νομοθεσία, καλό είναι να μας το διευκρινίσει το ΠΕΚΑ και ο Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο καθ'ύλην αρμόδιος Γ.Μανιάτης Η όλη μεθόδευση με τον διαγωνισμό εξαρχής ήταν ύποπτη, αφού καταδείκνυε διάθεση για μια χρονοβόρα διαδικασία την στιγμή που το ζητούμενο σήμερα είναι να εισέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η Ελλάδα στο κλαμπ των ενεργειακών χωρών, κάτι που αποκαλύπτει με σχετικό τεκμηριωμένο άρθρο και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί ήδη σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν οι εταιρείες:
1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS
Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου. Οι τρεις «ύποπτες» εταιρείες είναι οι GGVERITAS, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA και SPECTRUM GEO LIMITED.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε άρθρο του σε οικονομική εφημερίδα το σαββατοκύριακο και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη Περιφέρεια Αττικής Βασίλης Κικίλιας όπου θέτει ζητήματα διαφάνειας και «φακέλου» των υποψηφίων εταιρειών. Στο άρθρο αναφέρει ότι «ορισμένες από αυτές τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον διαγωνισμό, βαρύνονται με πράξεις και κινήσεις κατά της Ελλάδας και έχουν επιδείξει σαφώς παραβατική συμπεριφορά» και για το λόγο αυτό κανονικά θα έπρεπε να απορριφθούν οι υποψηφιότητές τους πριν καν εξεταστούν.

Tμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment