04/02/2012

ΑΛΛΗ ΜΙΑ "ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ" ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ: Το ΝΑΤΟ βλέπει κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εντονο προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διαρροή απόρρητης έκθεσης του ΝΑΤΟ, στην οποία εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν θα κυριαρχήσουν εκ νέου στο Αφγανιστάν, με την υποστήριξη μάλιστα του Πακιστάν, αμέσως μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από τη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Το ΝΑΤΟ έσπευσε μεν να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τμήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν χθες στους Τάιμς του Λονδίνου, πλην όμως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα αρνητικά συμπεράσματα των συντακτών του εγγράφου ισοδυναμούν με παραδοχή της αποτυχίας της δυτικής πολιτικής στο Αφγανιστάν και επιπλέον ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία των Ταλιμπάν.

Ηδη χθες, ο εκπρόσωπος των τελευταίων, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είτε με τη διεθνή κοινότητα είτε με την κυβέρνηση στην Καμπούλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί η λήψη μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, όπως η απελευθέρωση των Ταλιμπάν που κρατούνται από τους Αμερικανούς.

«Το απόρρητο έγγραφο αποτελεί ένα αμάλγαμα θέσεων που έχουν εκφράσει αιχμάλωτοι Ταλιμπάν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάλυση», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν (ISAF), αντισυνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς.

Οι Τάιμς του Λονδίνου, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η έκθεση συντάχθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στη βάση του Μπαγκράμ και στηρίζεται στις ανακρίσεις περισσότερων των 4.000 κρατουμένων Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον αντισυνταγματάρχη Κάμινγκς, η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Οάνα Λουνγκάσου, επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν έχουν υποστεί καίρια πλήγματα τους τελευταίους μήνες. «Ξέρουμε ότι έχουν απολέσει πολλά ανώτατα στελέχη τους και επιπλέον γνωρίζουμε πως η δημοτικότητά τους βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά», πρόσθεσε η ίδια.

Η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Πακιστάν, καθώς συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χίνα Ραμπανί Χαρ, στο Αφγανιστάν. «Πρόκειται για σκόπιμη διαρροή», τόνισε η κ. Χαρ κατά την άφιξή της στην Καμπούλ. «Το γνωστό παλιό κρασί αυτή τη φόρα από ένα ακόμα πιο παλιό μπουκάλι», πρόσθεσε με νόημα. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Καμπούλ με το Ισλαμαμπάντ διέρχονται παρατεταμένη περίοδο κρίσης, καθώς το Αφγανιστάν θεωρεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν.

A.P., Reuters
http://geopolitics-gr.blogspot.com/2012/02/blog-post_585.html

No comments :

Post a Comment