21/02/2012

Και η Κίνα μπαίνει στη... μάχη του φυσικού αερίου

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ; ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ, Η ΚΙΝΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ...

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:  Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗ. ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΑ ΤΕΘΟΥΝ  ΝΕΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΠΡΙΝ ΚΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ. ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ. "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ". 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

21/2 ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ "ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ" Και η Κίνα μπαίνει στη... μάχη του φυσικού αερίου. Κινεζικοί κρατικοί κολοσσοί, όπως η PetroChina, η Sinopec, η Cnooc δείχνουν ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο. 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ Ο ΓΙΑΛΟΣ Ή ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΧΥΣ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΝΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ; ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΕΤΣΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. 

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΕ ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ. ΟΠΟΤΕ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΙΔΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ.

Κινεζική εισβολή για φ. αέριο - Εκείνοι κοιτούν τα κοιτάσματα κι εμείς το υπό συζήτηση δάνειο

Λευκωσία: Κινεζική «εισβολή» με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης αναμένεται για τα κοιτάσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ». Κινεζικοί, κυρίως κρατικοί κολοσσοί, όπως η PetroChina, η Sinopec, η Cnooc δείχνουν ενδιαφέρον που δεν περιορίζεται μόνο στα «Οικόπεδα», αλλά και στο τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και με συμμετοχή σε άλλες σημαντικές αναπτύξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Κίνα το τελευταίο διάστημα για συμμετοχή στις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που φαίνεται να ευνοεί και να ενθαρρύνει έντονα και η κυβέρνηση στη Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ». Μάλιστα, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τους τέσσερεις μεγαλύτερους κινεζικούς κολοσσούς σε θέματα ενέργειας και κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, τις ΡetroChina, Sinopec, Cnooc, China Gas Group, που ας σημειωθεί ότι πρόκειται κυρίως για καθαρά κρατικές εταιρείες της Κίνας. Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η Λευκωσία βλέπει θετικά και ενθαρρύνει με διάφορους τρόπους τη συνεργασία αυτή. Να σημειωθεί πως το κινεζικό ενδιαφέρον φαίνεται πως δεν περιορίζεται μόνο στα «Οικόπεδα», αλλά και στο τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και με συμμετοχή σε άλλες σημαντικές αναπτύξεις στον τομέα.

Η εμπλοκή κινεζικών εταιρειών θεωρείται εξαιρετικά θετική για ευνόητους πολιτικούς λόγους που θα σημαίνει μια έντονη εμπλοκή τους στην περιοχή, αλλά και σε σχέση με τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για εξασφάλιση άμεσα ή έμμεσα δανείου από την Κίνα -της τάξης των 3 δισ.- για το οποίο η κυβέρνηση συζητά από πέρσι. Από την άλλη, το ενδιαφέρον είναι έντονο και από κινεζικής πλευράς, αφού τα τελευταία χρόνια, κάνουν θεαματική είσοδο στις πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου ανά τον κόσμο. 
Η ΡetroChina, έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει δικαιώματα για εκμετάλλευση ή αξιοποίηση της παραγωγής 20 κοιτασμάτων σε 12 χώρες, όπως το Περού, η Τυνησία, η Μαυριτανία και το Αζερμπαϊτζάν. Η επίσης κρατική Cnooc πλήρωσε $2,3 δισ. στην κυβέρνηση της Νιγηρίας για να αποκτήσει τα δικαιώματα σε ένα κοίτασμα στη θάλασσα της χώρας, ενώ διαπραγματεύεται «Οικόπεδα» σε υφιστάμενους διαγωνισμούς στην Αυστραλία. Η Cnooc εκμεταλλεύεται επίσης κοιτάσματα στην Ινδονησία. Επίσης, η Sinopec, πλήρωσε 7,1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 40% του τμήματος της ισπανικής Repsolπου βρίσκεται στη Βραζιλία και έχει δικαιώματα στην περιοχή που ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην αμερικανική ήπειρο. Προηγουμένως είχε εξαγοράσει την ΑddaxΡetroleum Corp. αντί 8,3 δισ. δολαρίων με δικαιώματα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν και τη Δυτική Αφρική. Όλα τα δεδομένα, σύμφωνα με τους αναλυτές, επιβεβαιώνουν και τη σημασία που αποδίδει η Κίνα στο να εξασφαλίσει ενεργειακούς πόρους ακόμα και σε υπερπόντιες τοποθεσίες, γεγονός που εξηγεί το αμοιβαίο ενδιαφέρον Κύπρου - Κίνας για στενή συνεργασία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ρωσικές κρατικές εταιρείες και κυρίως η Gasprom, αλλά και η Rosneftπου παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ στενό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον της Lukoil, όπως και άλλων ρωσικών συμφερόντων εταιρειών του κλάδου. Η στάση αναμονής, οφείλεται κυρίως στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου στη Ρωσία, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», αφού μπορεί επικρατέστερος υποψήφιος να είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο Β γύρου εκλογών, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ο ρόλος του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Να σημειωθεί ότι από πλευράς Ασίας έντονο είναι το ενδιαφέρον και από την κορεατική Κogas, που θα ήταν και ο στρατηγικός επενδυτής που επέλεξε η ΑΗΚ για την κατασκευή τερματικού αποϋγροποίησης το 2011. Ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί επίσης -από εταιρείες εκτός ΗΠΑ - από την νορβηγική Statoil, την Εni και τη ConocoΡhillips. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον από τον κολοσσό Ρetrobras, που έχει πλέον εξειδικευθεί στις έρευνες και στην ανόρυξη υδρογονανθράκων από μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως και η αμερικανοκαναδική Τriple Five που έχει ήδη υποβάλει πρόταση προς την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στενό είναι και το ενδιαφέρον ισραηλινών εταιρειών, με την Delek, την Αvner και την Ιsramco Νegevπου συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα με την Νoble Εnergy, να καταγράφουν συνεχή αύξηση της αξίας των μετοχών τους, που ερμηνεύεται στη χώρα ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πιθανότητας συμμετοχής τους στο σχεδιασμό για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής μέσω τερματικού εξαγωγών στην Κύπρο. Η τελευταία επίσκεψη Νετανιάχου στη Λευκωσία αύξησε τις ελπίδες και μαζί το ύψος των μετοχών, σημειώνει ο τοπικός Τύπος. Να σημειωθεί ότι, στις πλείστες περιπτώσεις, στο παρασκήνιο γίνονται και βολιδοσκοπήσεις για κοινοπραξίες μεταξύ των κολοσσών και μικρότερων εταιρειών, με στόχο τη διαμόρφωση των προτάσεων πριν τις 11 Μαΐου που είναι και η τελευταία ημερομηνία υποβολής προτάσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, από χθες στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται εξαμελής κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τεχνοκράτες, όπως ο διευθυντής της Υπηρεσίας ενέργειας Σόλωνας Κασίνης και εμπειρογνώμονες της ομάδας που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ο Μάικλ Χατζηττοφής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, η ομάδα λαμβάνει μέρος στο εξειδικευμένο Συνέδριο στο Χιούστον ΝΑΡΕΕΧΡΟ, με στόχο την παρουσίαση στους ενδιαφερόμενους, της έναρξης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης. Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω συνέδριο συμμετέχουν πέραν των 1.500 ειδικών από εκατοντάδες εταιρείες του τομέα κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική. Η Νoble Εnergy θα είναι επίσης παρούσα με οκταμελή αντιπροσωπεία. Ανάλογες παρουσιάσεις θα γίνουν ακολούθως σε συνέδρια στη Ρώμη (Εast Μediterranean and Νorth Αfrica Gas Forum) και στο Λονδίνο (ΑΡΡΕΧ2012). 
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
http://www.philenews.com/

No comments :

Post a Comment