19/01/2012

Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ) ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Α ΚΑΙ ΤΟ Π.Ν

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Ν ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Α ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΝ,  ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ. Η ΠΑΓΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ (ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, (ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ ΩΣ "ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ" ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ, ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΡΕΙΝΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΠΛΑ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ, ΦΟΡΗΤΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ -ΑΝΤΙΑΡΕΟΠΟΡΙΚΑ, ΜΑΧΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΚΟΠΕΥΣΗΣ Κ.Λ.Π)  ΣΑΦΩΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΑΡΧΙΚΑ) ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ-ΟΠΛΙΤΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΛΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΗΣ.

Αυτό που ισχύει έως σήμερα είναι ότι οι επίστρατοι που προέρχονται (που είχαν υπηρετήσει) από το ΠΝ και την ΠΑ και οι οποίοι ανήκουν πλέον στον ΣΞ υπολείπονται προκεχωρημένης εκπαίδευσης σε σχέση με αυτούς του ΣΞ και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα. Η επέκταση και σε αυτούς της εν λόγω εξειδικευμένης εκπαίδευσης, ανατρέπει τη μέχρι σήμερα πρακτική, επιτρέποντας έτσι στους επίστρατους που προέρχονται από το ΠΝ ή την ΠΑ να χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες θέσεις με τους επίστρατους του ΣΞ και όχι μόνο σε καθήκοντα που δεν απαιτούν εξειδίκευση (οδηγοί οχημάτων, τραυματιοφορείς, τυφεκιοφόροι κτλ). Το πρόγραμμα της Βασικής Εκπαίδευσης του Π.Ν και της Π.Α αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται με αντικείμενα που προβλέπονται στο ΣΠΕΝ του ΣΞ.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρίψη χειροβομβίδων, κίνηση στο πεδίο μάχης, ατομική και ομαδική αντιμετώπιση πυρών Πυροβολικού κλπ, ώστε να αποδοθούν ικανοί ατομικοί μαχητές. Σκοπός της επέκτασης του παραπάνω Σχολείου στο ΓΕΝ και ΓΕΑ, είναι η απόδοση ατομικών μαχητών με βάση τα προγράμματα που εφαρμόζει ο ΣΞ και η δημιουργία αξιόμαχης εφεδρείας. Στο ΠΝ και την ΠΑ μέρος των αντικειμένων του ΣΠΕΝ καλύπτονται σήμερα στη Βασική εκπαίδευση. Στην ΠΑ και στο ΠΝ δεν υφίστανται αυτή την στιγμή εξειδικευμένοι εκπαιδευτές και υποδομές για να καλύψουν τα επιπρόσθετα αντικείμενα του ΣΠΕΝ, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνδρομή του ΣΞ προς κάλυψη αυτού του κενού. Για αυτό το λόγο το ΓΕΣ επιφορτίζεται με την ευθύνη κατάρτισης των αντικειμένων εκπαίδευσης του ΣΠΕΝ, καθώς και με τη διάθεση των απαιτούμενων εκπαιδευτών και υποδομών, για την υλοποίηση του θεσμού στο ΠΝ και ΠΑ. Πέραν της βασικής εκπαίδευσης, δημιουργείται μία επιπρόσθετη εκπαίδευση διάρκειας 2 εβδομάδων, για να καλυφθούν πλήρως τα αντικείμενα του ΣΠΕΝ, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα του ΠΝ και της ΠΑ. Η εφαρμογή του θεσμού του ΣΠΕΝ στο ΓΕΝ και ΓΕΑ θα υλοποιηθεί από την πρώτη σειρά κατάταξης Στρατευσίμων του 2012.

ΓΕΕΘΑ

No comments :

Post a Comment