08/07/2022

Στα 14,7 δισ. ευρώ έφτασε το το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο - Στο 12,1% ο πληθωρισμός

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 ανήλθε σε 14.702,1 εκατ. ευρώ (16.022,0 εκατ. δολάρια) έναντι 8.262,0 εκατ. ευρώ (9.806,7 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 77,9%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 3.846,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 55,7% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 3.809,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 55,4%.

Νέο άλμα στο 12,1% έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 30 χρόνια. Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφηκε: στο φυσικό αέριο 117,7%, και ακολουθούν ο ηλεκτρισμός με 70,4% και το πετρέλαιο με 65,1%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (εγχωρίων και εισαγομένων) συνεχίζουν να κινούνται έντονα ανοδικά. Χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο κατά 43%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021.

Οι προβλέψεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, της Κομισιόν και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών για το φετινό πληθωρισμό έχουν ήδη «ακυρωθεί» από τις εξελίξεις, με τον πήχη του πληθωρισμού να μπαίνει τώρα υψηλότερα. Το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια, τα οποία ανεβάζουν το μέσο πληθωρισμό το 2022 ακόμα και άνω του 7%, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μάλιστα έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.

8 comments :

  1. ΚΟυρητη μπορεί 1.κάποιος που έχει επιχείρηση στο όνομα του να εισαχθεί στο δημόσιο με προκήρυξη κλπ; 2. Ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα;

    ReplyDelete
  2. 1. ΝΑΙ ΑΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ/ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ
    2. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας.

    http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/act/2007/3528/main/art/31/

    ReplyDelete
  3. ΚΟυρητη αν κάποιος χρωστάει στο οαε μερικές χιλιάδες ευρώ κλείσει την επιχείρηση του και δεν πληρώσει τις παλιές οφειλές επειδή αδυνατεί τι γίνεται; Πάει φυλακή η δεν παίρνει σύνταξη;

    ReplyDelete
  4. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ.
    ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ, Ο ΔΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΗΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΩΣ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.
    ΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ, ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ (ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ) ΤΑ 5000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΚΚΙΝΗΘΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΣ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ , ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΧΡΕΟΣ, ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ (ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ) ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ (67) ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ. ΩΣ ΚΑΝΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ 15 ή 20 ΧΡΟΝΙΑ (ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κουρητη οταν το χρεος ειναι μικρο οι δοσεις ειναι μεγαλες (π.χ αν ειναι 20.000 ευρω το χρεος η καθε δοση μπορει να ειναι και 700-800 ευρω το μηνα) ισχυει αυτο;

      Delete
    2. an=a0(1+i)ⁿ
      an= ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ
      a0 = ΑΡΧΙΚΟ ΠΟΣΟ
      i = ΕΠΙΤΟΚΙΟ
      ⁿ = ΕΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

      ΧΟΝΔΡΙΚΑ ΕΤΣΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΑ ΕΤΗ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

      ΓΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ 20000 ΕΥΡΩ
      - 10 ΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 15% Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ ΘΑ ΒΓΕΙ...(περιπου) 673 ευρω

      ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΕΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΓΡΑΨΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

      Delete
  5. Anonymous2/3/23 19:13

    Κουρήτη ο πατέρας μου συνταξιοδοτήθηκε κι έγραψε την επιχείρησή του στο όνομά μου, αλλά συνεχίζει να το δουλεύει ο ίδιος. Επειδή εγώ πρόκειται να εργαστώ ως υπάλληλος κάπου αλλού, θα πρέπει να ενημερώσω τον εργοδότη μου ότι έχω επίχειρηση στο όνομά μου ή μπορώ να το κρατήσω κρυφό;;; Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με την ασφάλειά μου, την εφορία κλπ (επίλεγεις νομίζω ασφάλιση ή ΟΑΕΕ ή ΙΚΑ σωστά; ); Οι εισφορές επίσης είναι μεγαλύτερες σε τέτοιες περιπτώσεις;

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΑΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ (ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΕ). ΑΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ 6% ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.
      Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ (ΕΛΠΙΖΩ ΠΩΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ), ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΑΝ ΩΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΔΥΝΗΤΙΚΑ) ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
      Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΛΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΟΥ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ή ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΛΟΓΙΣΤΗ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...

      ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

      Delete