01/04/2022

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Συνέδριο με τίτλο "Από τη Δημοκρατία στη Res Publica: Διαχρονικές Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από τα κλασικά κείμενα"

"From Democracy to Res Publica: Timeless Social and Political Values from Classic Literature".

Διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν στους Δελφούς για να μεταφέρουν τις κοινωνικές και πολιτικές αξίες, όπως αυτές αποτυπώνονται από την κλασική γραμματεία, στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σε αυτό το συνέδριο θα αναδειχθεί η ισχυρή παρουσία του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού στο παρόν και θα αποδειχθεί ότι, σε μια εποχή όπου η συνεχής αλλαγή είναι η κινητήρια δύναμη της προόδου, οι διαχρονικές αξίες που αναδύονται από τα κλασικά κείμενα παραμένουν επίκαιρες.

Η ιδιαιτερότητα και η πρωτοτυπία της συνάντησης, που θα συντονίζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, είναι ότι οι καθηγητές που θα παρουσιάσουν τα λατινικά κείμενα θα μιλήσουν στη λατινική γλώσσα, ενώ εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ελληνικά κείμενα, θα μιλήσουν στα αρχαία ελληνικά (στην αττική διάλεκτο), σε μία συμβολική κίνηση να αναδειχθεί ο διαχρονικός και άφθαρτος χαρακτήρας των κλασικών γλωσσών. Όλες οι ομιλίες θα μεταφράζονται ταυτοχρόνως στα Νέα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Διοργανώνεται υπό την αιγίδα της LanguageCert, και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 17:30. Σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=zTcp72ODF9s

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

Panel Ελληνιστών:
  • Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πελοποννήσου, Ελλάδα, Τίτλος ομιλίας: Αἰώνιαι κοινωνικαὶ καὶ πολιτικαὶ ἀξίαι ἐκ τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Τραγῳδίας.
  • Christophe Rico, Polis Institute, Israel, Τίτλος ομιλίας: Ἐνάρετοι πολῖται: Ἔρως, φιλία, ἀγάπη.
  • Mauro Agosto, Pontifical Lateran University, Italy, Τίτλος ομιλίας: Ἡ τῆς εἰρήνης πολιτικὴ ἀξία παρ΄ Ἀριστοτέλει.
  • Benjamin Kantor, University of Cambridge, UK, Τίτλος ομιλίας: Παρὰ ζώσης φωνῆς μανθάνειν: μαθήματα τῇ συγχρόνῳ κοινωνίᾳ ἀπὸ τῶν ἀρχαίων μαθητῶν τῆς τε ἑλληνικῆς καὶ τῆς ῥωμαϊκῆς.
  • Gerardo Guzmàn, Vivarium Novum, Italy, Τίτλος ομιλίας: Τὰ τῶν φίλων κοινά.

Panel Λατινιστών:
  • Luigi Miraglia, Accademia Vivarium Novum, Italy, Τίτλος ομιλίας: De virtute rei publicae fundamento (Η Αρετή ως θεμέλιο του κράτους και της πολιτικής δράσης)
  • Christian Laes, University of Manchester, UK, Τίτλος ομιλίας: Studia classica toto in orbe terrarum propaganda temporibus hisce non sine difficultatibus (Η εξάπλωση των κλασικών σπουδών σε εποχές δοκιμασίας.)
  • Armand D’ Angour, Jesus College, Oxford, UK, Τίτλος ομιλίας: Musica Linguae, Lingua Musicae (Η μουσική της γλώσσας, η γλώσσα της μουσικής).
  • Šime Demo, University of Zagreb, Croatia, Τίτλος ομιλίας: De linguis inter se commixtis (Συνδυάζοντας γλώσσες.)
  • Juan Coderch, University of St. Andrews, UK, Τίτλος ομιλίας: Tuo munere fungi: quod pretium solvere accipis? (Εκτελώντας το καθήκον: ποιο τίμημα είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε;)

Εγγραφείτε εδώ: https://www.languagecert.org/en/forms/delphi-classics

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την δημοσιογράφο Φωτεινή Καλλίρη, (Γραφείο Τύπου PeopleCert), +306945107197, foteini.kalliri@peoplecert.org

3 comments :

  1. Αγαπητέ Κουρήτη ήθελα να σε ρωτήσω, ποιός νομίζεις ότι είναι ο ρόλος αυτού του Φόρουμ των Δελφών; Είναι κάτι θετικό για τον Ελληνισμό ή άλλος ενας δούρειος ίππος...;

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ, (ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΑΖΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ , ΠΡΟΣΚΟΛΗΘΗΚΑΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ , ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
      ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΙΞΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

      Delete
  2. Anonymous5/4/22 00:52

    Πριν καιρό παρακολούθησα μια εκπομπή στο youtube με κάποιο θέμα για την Ελληνική γλώσσα. Ένας από τους ομιλητές ήταν ο Mauro Agosto που αναφέρεται παραπάνω. Είναι μέλος της ακαδημίας vivarium novum στην οποία διδάσκονται λατινικά και αρχαία Ελληνικά σε μια μεσαιωνική βίλλα στην Τοσκάνη.
    Μου έκανε εντύπωση που είπε ότι φιλοξενούν δωρεάν νέους μαθητές γύρω στα 20 από όλο το κόσμο διδάσκοντας τους. Έψαξα την ιστοσελίδα τους, είδα ότι παραδίδουν χειμερινά και καλοκαιρινά μαθήματα με πληρωμή. Πιθανόν η δωρεάν φιλοξενία και εκμάθηση να γίνετε όλο το χρόνο και με άλλη διαδικασία εισαγωγής.
    Τέλος πάντων, εκεί που θέλω να εστιάσω είναι ότι τέτοιες ακαδημίες θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και που να δέχονται μαθητές απ' όλο το κόσμο.
    Επίσης, θα έπρεπε να είμαστε αυτάρκεις σε τροφή, ενέργεια και εστιασμένοι στην πολεμική βιομηχανία και την εξέλιξη της.
    Σε όλους τους τομείς, οι άριστοι, ξέρουν τι πρέπει να γίνει και πως.
    Αλλά επίσης ξέρουν και τη δυσκολία στο να πάρουν τα ηνία..

    Ας προσέξουμε την Ελληνική γλώσσα, ήδη την έχουν πετσοκόψει δύο φορές, είναι κομμάτι της ψυχής μας.
    Ως αντίμετρο, ας ασχοληθούμε με την αρχαία Ελληνική. Δεν είναι δύσκολο να βγάζεις το νόημα των αρχαίων κειμένων αν γνωρίζεις τη σημασία των λέξεων.
    Έχω την αίσθηση ότι στο πολύ μακρινό μέλλον θα το πάνε προς κατάργηση όλων των γλωσσών και εγκαφίδρυση μιας παγκόσμιας.

    Μίνως

    ReplyDelete