22/11/2021

Βουλγαρία: Ο Ρούμεν Ράντεφ εκλέγεται με άνετη πλειοψηφία στην προεδρία - Ρουμανία: Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ επανεξελέγη κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βουλγαρία, σε μία αναμενόμενη εκλογική νίκη που ενισχύει το κίνημα κατά της διαφθοράς που κυριαρχεί και στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέα κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση. Υποστηριζόμενος από πολλά κόμματα της «αλλαγής», ο Ρούμεν Ράντεφ συγκεντρώνει το 63% έως 65% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για σχόλια του Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα οποία η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία, είναι «ρωσική», ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια. Ο Ράντεφ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει στενές σχέσεις με τους συμμάχους της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει επίσης απευθύνει έκκληση για μια πραγματιστική σχέση με τη Ρωσία. Σε ένα προεκλογικό ντιμπέιτ, ο Ράντεφ είχε πει πως η Κριμαία είναι «αυτή τη στιγμή ρωσική» και είχε καλέσει τις Βρυξέλλες να αποκαταστήσουν το διάλογο με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν λειτουργούν. Τα σχόλια του Ράντεφ για την Κριμαία προκάλεσαν διαμαρτυρίες από την Ουκρανία και ισχυρές επικρίσεις από τους αντιπάλους του στη Βουλγαρία. Οι υποστηρικτές του Ράντεφ λένε πως ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει πως η προσάρτηση της Κριμαίας παραβίασε το διεθνές δίκαιο, είχε στόχο να κατευνάσει τους φιλορώσους ψηφοφόρους στη Βουλγαρία πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι κυβερνώντες φιλελεύθεροι στην Ρουμανία και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δύο μήνες μετά την έναρξη της σφοδρής πολιτικής κρίσης εν μέσω της έκρηξης της πανδημίας. Οι δύο παρατάξεις, οι οποίες μοιράστηκαν την εξουσία από το 2012 έως το 2014 πριν συγκρουσθούν, αποφάσισαν επίσης να εφαρμόσουν την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, για πρώτη φορά στην ιστορία, μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2024. Ο υποψήφιος των φιλελεύθερων (PNL) Νικολάε Τσιούκα και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (PSD) Μαρσέλ Τσιολάκου θα εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία με θητεία ενάμιση χρόνου έκαστος. Οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ρουμανικής κυβέρνησης είχαν αποτύχει στις αρχές του Νοεμβρίου, όταν οι φιλελεύθεροι είχαν αρνηθεί να συμμαχήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment