08/10/2021

Ε.Ε: Polexit ;

Το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε χθες, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, σχετικά με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης ΕΕ δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα. «Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε η Γιούλια Πριλέμπσκα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, αναφέροντας μια σειρά άρθρων των Συνθηκών τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντίθετα με το πολωνικό Σύνταγμα. Κατήγγειλε επίσης «την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολωνικό δικαστικό σύστημα».

«Η πρωτοκαθεδρία του συνταγματικού νόμου επί άλλων νομοθετικών πηγών πηγάζει απευθείας από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Σήμερα (για άλλη μια φορά) αυτό επιβεβαιώθηκε με σαφήνεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο» ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιοτρ Μούλερ.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας σχετικά με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και την εξουσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγείρει πολλές ανησυχίες. Θα αναλύσουμε λεπτομερώς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα. Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της, βάσει των Συνθηκών, για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της Ένωσης. Το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών Δικαστηρίων». αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Λουξεμβούργο ότι «ενώ είναι πρόωρο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, φυσικά ανησυχούμε γι’ αυτήν την κατάσταση» και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διαβάσει την απόφαση.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Θέλουμε μια κοινότητα σεβασμού και όχι μια ομάδα κάποιων που είναι ίσοι και άλλων που είναι πιο ίσοι. Αυτή είναι η κοινότητά μας, η Ένωσή μας. Αυτό είναι το είδος της Ένωσης που επιθυμούμε και αυτή την Ένωση θα δημιουργήσουμε. Η Πολωνία θέλει να παραμείνει «στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών». έγραψε στο Facebook ο Μοραβιέτσκι.

Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.«Η Πολωνία έχει κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο του Polexit.Αυτό που πιθανότατα θα ακολουθήσει είναι μια απότομη αντίδραση του ΔΕΕ για την προστασία της έννομης τάξης της ΕΕ έναντι ενός «αδίστακτου» κράτους μέλους - για παράδειγμα, με την κήρυξη της Πολωνίας απαλλαγμένης από μηχανισμούς δικαστικής συνεργασίας, όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης».», δήλωσε ο Γιακούμπ Γιαρατσέφσκι, ερευνητικός συντονιστής στο Democracy Reporting International.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την απόφαση «Polexit». «Διακηρύσσοντας ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τις πολωνικές αρχές και το κόμμα PiS όταν ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να τερματίσουν την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ. Οι ενέργειές τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να μένουν άπραγα όταν το κράτος δικαίου συνεχίζει να διαλύεται από την πολωνική κυβέρνηση. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί. Τα χρήματά μας δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις που χλευάζουν και αρνούνται τους κοινά συμφωνημένους κανόνες μας. Πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αμέσως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να μην κάνει χορηγίες στους αυτοκράτορες στη Βαρσοβία » αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚ.

«Αρκετά. Η πολωνική κυβέρνηση έχει χάσει. Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ στο σύνολό της. Η ετυμηγορία του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εκφράστηκε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. Με αυτό το αίτημα, ο Mοραβιέτσκι όχι μόνο νομιμοποίησε ένα παράνομο δικαστικό σύστημα στην Πολωνία, αλλά αμφισβήτησε και την ίδια τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το έκανε παρά τις εκκλήσεις όλου του δημοκρατικού κόσμου να μην το κάνει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναερς, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Για “κίνδυνο ντε φάκτο εξόδου” της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και “παιχνίδι με τη φωτιά” κάνουν λόγο Γάλλος και Λουξεμβούργιος υπουργός. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, αποτελεί «πλήγμα κατά της ΕΕ», έκρινε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον, ενώ ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτια». «Είναι πάρα πολύ σοβαρό (…) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε ο Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV. «Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ»,υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός, και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η Πολωνία να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές (…) Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά. Η πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται» προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ο Τέρι Ράιντκε, Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι ο σκιώδης εισηγητής των Πρασίνων για την Πολωνία, είπε ότι η απόφαση «έρχεται αντιμέτωπη με όσα έχει υπογράψει η πολωνική κυβέρνηση ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και την χαρακτήρισε «άλλο ένα παράδειγμα των προσπαθειών της κυβέρνησης να υπονομεύσει το κράτος δικαίου».

ΑΜΠΕ

4 comments :

  1. Όπως έγραψαν πριν λίγες μέρες οι Πολωνοί απο τα τελευταία εθνη που αγαπάνε την πατρίδα τους και σέβονται τον εαυτό τους. Η φοβία τους όμως (δικαιολογημένη) προς τους Ρώσους τους οδήγησε μοιραία στην εξάρτηση από τους δυτικούς νεοταξιτες (ΕΕ, ΝΑΤΟ), οι οποίοι άρχισαν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά τους (ως συνήθως). Ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρουν να αντισταθούν στην εθνική τους αποσύνθεση που πρεσβεύει η ατζέντα της ΕΕ (κάτι που συνέβη με εμάς) γλιτωνοντας ταυτόχρονα την συνθλιψη τους από τις μυλόπετρες της επερχόμενης σύγκρουσης αγγλοσαξονων (AUKUS) και ευρασιατιστων (Ρωσία, Κίνα)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ , ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. ΟΙ ΗΠΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ , Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ.
      ΗΜΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ, ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΑ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ.
      ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΠΙΣΗΣ ΒΡΗΚΑ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ , ΔΛΔ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΕΘΝΟΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
      ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΝΟΩΝ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ.
      ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ , ΑΝ ΦΥΓΕΙ ΕΓΩ ΘΑ ΧΑΣΩ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΩ. Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ-ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ . Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΥΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ , Η ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΑ , Η ΠΑΙΔΕΙΑ .

      Η Ε.Ε ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΕΙΣΔΟΧΗ ΟΛΩΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ-ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΩΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΩΝ ΘΑ ΤΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΒΙΑΣΤΙΚΑ, ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΙΣΔΟΧΗ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΜΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ-ΕΘΝΙΚΩΝ.

      ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ , ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε, ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ. Ο ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΟΣ - ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟΣ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Η Ε.Ε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

      Delete
  2. Ο μόνος Λαός της Ευρώπης ο οποίος ποτέ δεν ρωτήθηκε αν επιθυμεί να εισέλθει στη ΕΕ, στη στη νομισματική Ένωση, αν συμφωνεί με τις αποφάσεις του Δουβλίνου κλπ. είναι ο υπερήφανος αντιστασιακός Ελληνικός Λαός, ο οποίος εντάχθηκε σε κόμματα που διαιρούν και βασιλεύουν και καταστρέφουν την Πατρίδα μας. Το αστείο είναι ότι Επίτροποι της ΕΕ στα δύσκολα θέματα της ΝΤΠ, που η ΕΕ πρέπει να φέρει σε πέρας, τοποθετούν Ελληνόφωνους ή υποτακτικούς του συστήματος. Στα θέματα "Αλιείας", Λαθρομετανάστευσης, Κλιματικής Αλλαγής, κλπ. Έλληνες σκοτώνουν την Πατρίδα μας σε αρμονική συνεργασία με τους εκάστοτε Ελληνόφωνες Πρωθυπουργούς.

    ReplyDelete
  3. Η Πολωνία είναι στη 22η δεύτερη θέση μεταξύ των οικονομιών του πλανήτη και είναι σαφέστατα εξαρτημένη από τις συναλλαγές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    - Η Πολωνία έχει λάβει από το 2004 127 δισ. ευρώ σε κοινοτικούς πόρους, τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
    - Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της έχει ανέβει ραγδαία αυτά τα χρόνια. Το 2004, το μέσο εισόδημα ενός πολωνού πολίτη αντιστοιχούσε στο 45% του μέσου πολίτης της ΕΕ. Σήμερα βρίσκεται στο 70%
    - Το 80% περίπου των εξαγωγών της χώρας κατευθύνεται σε κράτη – μέλη της ΕΕ. Αντίστοιχα, το 58% των εισαγωγών της προέρχεται από αυτές.
    - Από το 2004, 2 εκατομμύρια Πολωνοί εργάζονται στα κράτη μέλη της ΕΕ, αξιοποιώντας την δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης και εργασίας των πολιτών της.
    - Οι πόροι τους οποίους θα λάβει από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τις συνέπειες της πανδημίας, είναι 139 δισ. ευρώ συνολικά, με μόνο τα 34 δισ. ευρώ από αυτά να είναι δάνεια. Ένα τεράστιο ποσό για να το αγνοήσεις…

    ReplyDelete