16/10/2021

Χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο ιρακινό κουρδιστάν ;

Νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε μέσα στις σήραγγες που χρησιμοποιούν Κούρδοι μαχητές που βρίσκονται σε έντονη μάχη με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από τον Απρίλιο, εγείρει ξανά ερωτήματα σχετικά με την χρήση χημικού αερίου από την Τουρκία. Το βίντεο που εμφανίστηκε πρόσφατα και φέρεται να γυρίστηκε τον Αύγουστο από Κούρδους μαχητές και πρόσφατα κυκλοφόρησε από την τηλεόραση Medya Haber, δείχνει τις ορεινές σήραγγες που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι μαχητές γεμάτες με κάποιο πράσινο αέριο. Το βίντεο δείχνει πώς η ορατότητα στις σήραγγες μειώθηκε υπερβολικά λόγω του πυκνού πράσινου αερίου. Κούρδοι μαχητές χρησιμοποιούν μάσκες αερίου και φώτα για να μπορούν να κινούνται στις σήραγγες. Είναι άγνωστο ποιος τύπος αερίου ή χημικών προκαλεί τον πράσινο καπνό στο βίντεο.

Υπήρξαν επανειλημμένοι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία εξαπολύει χημικό αέριο στο Ιρακινό Κουρδιστάν: Μόνο τον τελευταίο μήνα, 548 άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή του Κανιμασί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Ντουχούκ και σε άλλες πόλεις της περιοχής λόγω προβλημάτων υγείας και περίεργων συμπτωμάτων. Όλα τα άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με κάποιο είδος χημικού αερίου, όπως κάψιμο στο μάτι, θολή όραση, προσωρινή τύφλωση, οξύ πονοκέφαλο, ρινορραγία, δύσπνοια και δερματικά εξανθήματα. Υπήρχαν επίσης αρκετές προηγούμενες αναφορές που επικεντρώνονταν στους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία στις τρέχουσες διασυνοριακές επιχειρήσεις τους στο βόρειο Ιράκ.

Την 1η Οκτωβρίου, οι Christian Peacemaker Teams (CPT) δημοσίευσαν μια έρευνα για τον αντίκτυπο της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας «Claw-Lightning» στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σημειώνοντας τις αναφορές που υποδεικνύουν ότι χημικά όπλα ή λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία σε επίθεση εναντίον αγροτικών εκτάσεων στις 4 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενη σε μερικά από τα δημοσιευμένα πλάνα και εικόνες που τραβήχτηκαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν και δημοσιεύθηκαν για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά αέρια στην περιοχή, η Δρ. Gisela Penteker από τους Διεθνείς Ιατρούς για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου δήλωσε: «Δεν είμαστε ειδικοί στα χημικά όπλα, κοιτάζοντας αυτές τις εικόνες, φυσικά, δεν υπάρχει απόδειξη. Υπάρχουν όμως πολλά, πολλά σημάδια που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα και φυσικά ενώνουμε τη φωνή μας με τον κουρδικό λαό ζητώντας από τους διεθνείς φορείς να ελέγξουν τις καταγγελίες». Εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί χημικά όπλα, σημείωσε η Δρ. Penteker: «Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε γι' αυτό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε και πάλι, να αφήσουν τους ανθρώπους της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να πάνε εκεί και να το ελέγξουν και να αποδείξουν εάν είναι ή δεν είναι αλήθεια».

Στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με την χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η Γκιόκαϊ Ακμπουλούτ, βουλευτής του Die Linke στη γερμανική βουλή, υποστήριξε σε κοινοβουλευτικό της ερώτημα ότι η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε για τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ρώτησε πώς βρέθηκαν τα εν λόγω όπλα στην κατοχή της Τουρκίας. Η Γκιόκαϊ Ακμπουλούτ, Γερμανίδα πολιτικός και κοινωνική επιστήμονας που υπηρετεί ως μέλος της γερμανικής βουλής για το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε γνώσεις σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων και ρώτησε εάν η κυβέρνηση είχε επίσης πληροφορίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είχε εφοδιαστεί η Τουρκία με τέτοια όπλα.

Η Ακμπουλούτ αναφέρθηκε σε διάφορα ειδησεογραφικά άρθρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως της Özgür Yeni Özgür Politika, του πρακτορείου ειδήσεων Mezopotamya (και την αναφορά για τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε 548 άτομα από το χωριό Κάνι Μάσι μέσα σε ένα μήνα) και του Medya News (αναφορά στις εικόνες του πράσινου αερίου). Συνημμένη με την κοινοβουλευτική της ερώτηση ήταν και μια πρόσφατη έκθεση των Christian Peacemaker Teams, μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης που προωθεί την επίλυση συγκρούσεων, η οποία παρακολουθεί τον αντίκτυπο στους πολίτες από την πρόσφατη στρατιωτική διασυνοριακή επιχείρηση της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν, που ξεκίνησε τον Απρίλιο.

https://kurdishvoice.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ: Οι Κούρδοι ζητούν διεθνή έρευνα για τα χημικά του τουρκικού στρατού εναντίον τους

1 comment :

  1. Οπως τα περιγράφει σίγουρα δεν πρόκειται για αέρια νεύρων (όπως το σαριν) που είναι τα πιο θανατηφόρα αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι κατέχουν τέτοια χημικά όπλα "παρανομως"...Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ασφυξιογονα ή καυστικα αέρια (οπως ο υπεριτης του Α' ΠΠ).

    ReplyDelete