05/08/2021

Ινδία: Θαλάσσιες δοκιμές ξεκίνησε το πρώτο εγχώριας σχεδίασης αεροπλανοφόρο Vikrant

Σημαντικό ορόσημο για το Ινδικό Ναυτικό αλλά και γενικότερα για την ινδική αμυντική βιομηχανία είναι η έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών του πρώτου εγχώριας σχεδίασης αεροπλανοφόρου Vikrant. Το σκάφος ξεκίνησε να χτίζεται το 2009, ενώ καθελκύστηκε το 2013. Η μακριά πορεία εξέλιξης του δεν ήταν χωρίς περιπέτειες καθώς υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στην κατασκευή σημαντικών εξαρτημάτων και στοιχείων (όπως τα κιβώτια μετάδοσης) αλλά και παράδοσης συστημάτων από τρίτες χώρες (κυρίως τη Ρωσία).

Το αεροπλανοφόρο 45.000 τόνων και μήκους 262 μέτρων είναι ινδικής σχεδίασης και στην δημιουργία του ασχολήθηκε σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας, με τους Ινδούς να δηλώνουν πως το 76% της κατασκευής είναι τοπικό, τόσο σε ναυπήγηση, όσο και σε μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, ψηφιακά και οπλικά συστήματα. Η σχεδίαση έχει επηρεαστεί από το ήδη σε υπηρεσία αεροπλανοφόρο INS Vikramaditya, που είναι το παλαιό σοβιετικό/ρωσικό Admiral Gorshkov, αλλά σαφώς έχει υπάρχει μεγάλη εξέλιξη και ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών και συστημάτων. Η εμφάνιση του καταττάσει την Ινδία και στην ομάδα των ελάχιστων χωρών με δυνατότητα παραγωγής και λειτουργίας αεροπλανοφόρων μεσαίου-μεγάλου μεγέθους.

Το Vikrant (Θαρραλέος) θα εξοπλιστεί με MiG-29Κ αλλά και με το εγχώριο ελαφρύ μαχητικό HAL Tejas, ενώ η Ινδία αναζητά και ένα πιο σύγχρονο ναυτικό μαχητικό αεροσκάφος έχοντας ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία.

Vid: https://www.youtube.com/watch?v=fYarJZyyFUo

https://www.ptisidiastima.com/indian-ins-vikrant-starts-sea-trials/

No comments :

Post a Comment