27/08/2021

Αφγανιστάν: Το οπλοστάσιο που άφησαν οι ΗΠΑ στα χέρια των Ταλιμπάν

Οι συνολικές αμερικανικές δαπάνες για τον εκπαίδευση, ενίσχυση και εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας έφτασαν συνολικά τα 82,9 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούσαν δαπάνες προσωπικού, πυρομαχικών, καυσίμων, εκπαίδευσης, μεταφορών και συντήρησης.

Αυτό σημαίνει ότι στα χέρια των Ταλιμπάν έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες τυφέκια εφόδου Μ16, αραβίδες Μ4, πιστόλια, οπλοπολυβόλα, βομβιδοβόλα. Αρκετές χιλιάδες ημιφορτηγά Ford Ranger, οχήματα Humvee, αλλά και σημαντικός αριθμός από MRAP, τα ειδικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Σε όλα αυτά προστίθενται εξοπλισμός επικοινωνίας αλλά και εξοπλισμός για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση βομβών, όπως και μεγάλος αριθμός συσκευών νυκτερινής όρασης και συστήματα παρακολούθησης, ακόμη και βιομετρικές συσκευές (με ανοιχτό ερώτημα για τα ίδια τα βιομετρικά δεδομένα). Και βέβαια σε όλα αυτά προστίθενται και εναέρια μέσα που είχαν χορηγήσει οι ΗΠΑ στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν. Αυτά περιλαμβάνουν και αμερικανικά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, ρωσικά ελικόπτερα Mi-17 (αγορασμένα από με δαπάνες των ΗΠΑ γιατί ήταν φτηνότερα και ευκολότερα στη χρήση από τους Αφγανούς) και βραζιλιάνικα ελικοφόρα αεροπλάνα A-29 Supera Tucano.

Ένα μέρος από τα ελικόπτερα και αεροσκάφη δεν έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν, γιατί τουλάχιστον 46 από αυτά (με 585 επιβαίνοντες) πέρασαν τα σύνορα προς το Ουζμπεκιστάν, ενώ μερικά ακόμη πήγαν στο Τατζικιστάν. Όμως, αρκετά έμειναν στα χέρια των Ταλιμπάν. Και παρότι τα Black Hawk είναι πιο δύσκολα στη χρήση και ακριβότερα στη συντήρηση και άρα μάλλον θα πωληθούν, εντούτοις τα ρωσικά ελικόπτερα φαίνεται ως ένα βαθμό να χρησιμοποιούνται. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εξοπλισμό φάνηκε στην είσοδό τους στην Καμπούλ όπου αρκετοί παρατήρησαν ότι διέθεταν πλέον αμερικανικό εξοπλισμό.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.tanea.gr/2021/08/27/world/afganistan-to-oplostasio-pou-afisan-oi-ipa-sta-xeria-ton-talimpan/

4 comments :

  1. Anonymous27/8/21 14:44

    Κουρητη, τα καυσιμα (φερ' ειπειν, για τα Humvees) απο που τα βρισκουν;

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΒΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΤΟΥΡΚΟΙ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ, ΚΙΝΕΖΟΙ , ΑΡΑΒΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ

      Delete
  2. Anonymous28/8/21 00:58

    "Χειροπέδες σε Αφγανό για απόπειρα εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως – Δεύτερη κατά σειρά περίπτωση"

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/1012885_heiropedes-se-afgano-gia-apopeira-emprismoy-sto-pedion-toy

    Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΚΑΘΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΘΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!

    ReplyDelete
  3. Anonymous28/8/21 18:00

    https://amfipolinews.blogspot.com/2021/08/blog-post_172.html

    ReplyDelete