04/07/2021

Ποιοι πρέπει να λάβουν και τρίτη δόση της Pfizer (ΝΑΤΑ ΑΡΧΙΣΑΜΕ... ΧΑΧΑΧΑ)

Μειωμένη ανοσολογική απάντηση ύστερα από δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ υπάρχουν και πολλά περιστατικά σοβαρής λοίμωξης από κορονοϊό σε αυτή την κατηγορία ασθενών, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Αυτό οδήγησε τις γαλλικές αρχές υγείας να τους προτείνουν μία τρίτη δόση εμβολίου.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα μίας σειράς 101 μεταμοσχευμένων ασθενών που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου mRNA της εταιρείας Pfizer, όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “the New England Journal of Medicine”. Η ομάδα των ασθενών περιλάμβανε 78 μεταμοσχευμένους νεφρού, 12 μεταμοσχευμένους ήπατος, 8 μεταμοσχευμένους πνεύμονα ή καρδιάς, και 3 παγκρέατος. Οι πρώτες δύο δόσεις είχαν απόσταση ενός μήνα και η τρίτη δόση δόθηκε 61 ημέρες μετά τη δεύτερη. Ο χρόνος μεταξύ της μεταμόσχευσης και του εμβολιασμού ήταν 97 +/- 8 μήνες. Η ανοσοκαταστολή ήταν λόγω γλυκοκορτικοειδών στο 87% των ασθενών, λόγω αναστολέων καλσινευρίνης στο 79% των ασθενών, μυκοφαινολικού οξέος στο 63%, mTOR αναστολέων στο 30%, και belatacept στο 12% των ασθενών.

Ο τίτλος των αντισωμάτων ήταν 0% πριν την πρώτη δόση, 4% πριν τη δεύτερη, 40% πριν την τρίτη, και 68% 4 εβδομάδες μετά την τρίτη δόση. Το 44% των αρνητικών ασθενών για αντισώματα πριν την τρίτη δόση, απέκτησε θετικό τίτλο μετά, και σε όσους είχαν θετικό τίτλο αντισωμάτων πριν την τρίτη δόση, ο τίτλος αυτός αυξήθηκε σημαντικά μετά την τρίτη δόση. Οι ασθενείς που δεν είχαν αντισωματική απάντηση ήταν μεγάλοι σε ηλικία, είχαν ανοσοκαταστολή σε μεγαλύτερο βαθμό και είχαν χαμηλότερη σπειραματική κάθαρση. Επίσης, κανείς από αυτούς τους ασθενείς δεν εμφάνισε λοίμωξη COVID-19 μετά την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπερασματικά, τα δεδομένα της μελέτης αυτής επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μίας τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer στην ομάδα των μεταμοσχευμένων ασθενών, παρόλο που οι ασθενείς αυτοί πρέπει να είναι σχολαστικοί με τα μέτρα προφύλαξης σε κάθε περίπτωση λόγω της ευπάθειας τους σε σοβαρή νόσο. Είναι πιθανό ότι ανάλογη στρατηγική τριών δόσεων να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλες κατηγορίες ασθενών που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, εφόσον κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη δώσουν θετικά αποτελέσματα.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous5/7/21 02:26

    Ωστόσο ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, έδωσε μία άλληα διάσταση στο ζήτημα, προτείνοντας ουσιαστικά την επιβολή του εμβολιασμού στους εργαζομένους των covid-free επιχειρήσεων δια της…πλαγίας οδού:

    «Η κυβέρνηση είναι διστακτική. Κάνει λάθος! Πρέπει να βάλει μέσα στο πιστοποιητικό υγείας των υπαλλήλων της εστίασης και τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε να φάμε με την οικογένειά μας και να παίρνουμε τον ιό από τους ανθρώπους της εστίασης. Να γίνει υποχρεωτικός όπως για την ηπατίτιδα και για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα».

    https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%95%ce%9c%ce%92%ce%9f%ce%9b%ce%99%ce%91%ce%a3%ce%9c%ce%9f%ce%99-%ce%a7%ce%91%ce%9c%ce%9f%ce%a3-%ce%91%ce%a0%ce%9f-%ce%a4%ce%97%ce%9d-15%ce%b7-%ce%99%ce%9f%ce%a5%ce%9b%ce%99%ce%9f%ce%a5-%ce%a0/

    ReplyDelete