02/07/2021

Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Την Παρασκευή φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του Κωνσταντίνου Τασούλα, όπου πέρα από τις επαφές στο Κοινοβούλιο θα υπάρξουν και οι απαραίτητες διπλωματικές συζητήσεις. Με τον κ. Σάλεχ, εκ των σημαντικότερων πολιτικών παραγόντων στη σημερινή Λιβύη, θα συναντηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, ούτως ή άλλως, εκ των πραγμάτων έχει τοποθετήσει τις σχέσεις με τη γειτονική βορειοαφρικανική χώρα σε απόλυτη προτεραιότητα.

Ο κ. Σάλεχ μετά τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα, θα επιστρέψει στη Βεγγάζη και εκεί θα υποδεχθεί την Κυριακή μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Βασικός σκοπός της αποστολής του κ. Φραγκογιάννη στη Βεγγάζη είναι τα εγκαίνια του νέου ελληνικού προξενείου, ωστόσο από την πλευρά των Αθηνών υπάρχει βούληση για διερεύνηση και των οικονομικών ευκαιριών που μπορεί να υπάρχουν στη Λιβύη. Σε αυτό το ταξίδι δεν αναμένεται κάτι παραπάνω, ωστόσο είναι σαφές ότι ο κ. Φραγκογιάννης και η ομάδα του θα συνεχίσουν σε δεύτερο χρόνο να προσπαθούν να βοηθήσουν ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη. Με τον κ. Φραγκογιάννη στη Βεγγάζη πάντως θα ταξιδέψουν και οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Κατρούγκαλος, μέλη της κοινοβουλευτικής ελληνολιβυκής επιτροπής φιλίας.

Οι επαφές στη Λιβύη θα ενταθούν, καθώς η Αθήνα επιθυμεί τον μεγαλύτερο δυνατό ρόλο, μάλιστα σε μια προσπάθεια ταυτόχρονης συνεννόησης με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι. Αντιθέτως, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου η Ελλάδα για ακόμα μια φορά έμεινε εκτός, στο συγκεκριμένο ζήτημα η Γερμανία εμφανίζεται μάλλον απρόθυμη να διευκολύνει την Αθήνα. Στην πρόσφατη διάσκεψη η τουρκική πλευρά μειοψήφησε στη συζήτηση για την ανάγκη απόσυρσης του συνόλου των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, επικαλούμενη το σχετικό τουρκολιβυκό μνημόνιο για την παρουσία Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων στο έδαφος της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η τουρκική επιμονή, επενδυμένη μεταξύ άλλων με τον μανδύα της παρουσίας στη Λιβύη ως δήθεν αντίβαρο στη ρωσική επιρροή, ενοχλεί και άλλους ισχυρούς δρώντες στην περιοχή και, κυρίως, την Αίγυπτο. Στο τέλος της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα υποδεχθεί στο Κάιρο τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος έχει τοποθετηθεί με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στα τέλη Δεκεμβρίου, κάτι που θεωρητικά είναι δρομολογημένο, ωστόσο με βάση αρκετές εκτιμήσεις θα συναντήσει αρκετές ακόμα δυσκολίες.

Υπενθυμίζεται ότι στη Λιβύη, μάλιστα και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, είχε μεταβεί τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε, βεβαίως, το βασικό ζήτημα που απασχολεί τις σχέσεις των δύο χωρών, το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

https://www.kathimerini.gr/

No comments :

Post a Comment