07/06/2021

Ε.Ε: Την κατάργηση του βέτο σε ό,τι αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική ζητάει η Γερμανία

«Πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των μεμονωμένων κρατών–μελών της Ε.Ε να "αρνούνται αποφάσεις". Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε όμηροι από εκείνους που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική μέσω των βέτο που υποβάλλουν. Επομένως, το λέω ανοιχτά: το βέτο πρέπει να φύγει- ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να καταψηφιστούμε. Εκείνοι που το κάνουν (σ.σ. απειλούν με βέτο) παίζουν, περισσότερο ή λιγότερο, με τη συνοχή της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, σημειώνοντας ότι οι 27 χώρες δεν μπορεί να είναι «όμηροι» μονομερών καθυστερήσεων.

Το βέτο ισχύει στο πεδίο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ. Στο πεδίο αυτό τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο των Υπουργών όταν θεωρούν πως θίγεται κάποιο ζωτικής σημασίας συμφέρον τους. Παραδοσιακά χώρες όπως η Ουγγαρία κάνουν συχνά χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι κοινές θέσεις της Ε.Ε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό συνέβη και πρόσφατα όταν για ακόμη μια φορά η Βουδαπέστη αρνήθηκε να συναινέσει στην καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε, ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ , ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΚΑΝΑΔΑΛΩΔΩΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΩΣ ΚΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΑΤΗ ΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΟΝΗ. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε , ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΠΟΔΟΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ. ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΜΙΣΘΑΡΝΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε, ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΕΚΘΕΣΕΙΣ- ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ. ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΕΠΙΣΗΣ, ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΩΣ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΙΕΖΕ ΦΟΡΤΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΔΙΑΚΑΩΣ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ. ΑΛΛΟΙ , ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΝΕΤΑΣΣΕΤΟ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΝ, Η Ε.Ε ΒΓΗΚΕ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΙΕΣΕΩΝ ΤΡΙΤΩΝ (ΗΠΑ, Η.Β) ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ , Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ (ΟΠΩΣ Η ΓΑΛΛΙΑ) ΔΙΟΤΙ ΕΠΕΒΑΛΕ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΟΝΟΝ Η ΙΔΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ. ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΩΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΤΕ (ΟΥΤΕ Η ΚΥΠΡΟΣ) ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΕΙΣ.

No comments :

Post a Comment