07/06/2021

Ασφαλή τρίτη χώρα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά η ελληνική νομοθεσία την Τουρκία - Μ.Κ.Ο ζητούν την ανάκληση της απόφασης

Ως ασφαλής χώρα, για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, ορίζεται πλέον η Τουρκία, σύμφωνα με ΚΥΑ των Υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, αναγνωρίζει πως η Τουρκία πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη από πλευράς της, της εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθ’ ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά:
“Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Ως προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα. Κυρίως όμως είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα”
.

Την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για υπηκόους Συρίας, Αφγανιστάν, Σομαλίας, Πακιστάν και Μπαγκλαντές ζητούν με ανακοίνωσή τους 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Την ανακοίνωση μεταξύ άλλων συνυπογράφουν οι οργανώσεις Αλληλεγγύη Λέσβου, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Έλιξ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, European Lawyers in Lesvos, HumanRights360, Intersos, Κέντρο Διοτίμα, Μετάδραση, Odyssea, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Refugees Rights Europe, Solidarity Now και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

ΑΜΠΕ

3 comments :

 1. Anonymous7/6/21 18:26

  Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είχε ξανακουστεί πριν χρόνια, αλλά τίποτα δεν έγινε...
  Δηλαδή τώρα τι θα γίνεται;
  Θα γυρίζουν τις βάρκες πίσω;
  Θα εμποδίζουν τις ροές από Έβρο;
  Θα φυλάνε το Αιγαίο να μην φθάνουν οι βάρκες τους ως το Ιόνιο;
  Μα τι ρωτάω...[Ίσως το ανακοίνωσαν για να κοπάσει ο θόρυβος από της δηλώσεις της κατίγκως που έλεγε ότι θα μας λύσουν το δημογραφικό]
  Αντιγόνη

  ReplyDelete
  Replies
  1. ΠΡΟ ΕΤΩΝΗ Ε.Ε ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΗΕ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΘΙΣΤΑΝΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΤ ΑΥΤΗΝ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗ. ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΕΚΥΨΕ..., ΜΕΡΙΚΩΣ , ΔΙΟΤΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΟΚΙΝΟ/ΝΙΓΗΡΙΑΝΟ/ΚΕΝΥΑΤΗ Κ.Λ.Π ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ , Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ... ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...
   ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ...ΗΛΘΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ.

   Delete
 2. Anonymous7/6/21 23:56

  "Restore the Last Known Good Configuration"

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  (Παλαιότερα σχόλια INFOteller)

  https://isxys.blogspot.com/2020/12/5g-huawei-2021.html?showComment=1606834604487#c5266612606740454701

  https://isxys.blogspot.com/2020/12/5g-huawei-2021.html?showComment=1606927068528#c5644012623242699891

  INFOteller

  ReplyDelete