03/06/2021

Ελβετία: Θα απορρίψει την νέα "συμφωνία πλαίσιο" που της προτείνει η Ε.Ε ;

Η χώρα έχει αρνηθεί τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., αλλά επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς ωστόσο υπερβολικές παραχωρήσεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Η σχέση της με την Ε.Ε εδράζεται σε ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο, που σήμερα κωδικοποιείται σε  πάνω από εκατό διαφορετικές διμερείς συνθήκες. Οι Ελβετοί τις ονομάζουν απλώς «Οι Συνθήκες». Από το 2013 η Βέρνη και η Ε.Ε. διαπραγματεύονται μία νέα «συμφωνία πλαίσιο» που θα ενοποιεί και θα απλοποιεί αυτή τη νομοθεσία.

H Ελβετία γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες η ενδεχόμενη άρνησή της να αποδεχθεί τη νέα συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι αλλαγές στο κοινοτικό κεκτημένο ενσωματώνονται αυτομάτως στην ελβετική νομοθεσία. Σύμφωνα με κοινοτικούς εμπειρογνώμονες οι μεγαλύτερες δυσκολίες αφορούν τις εισαγωγές τροφίμων, τις εξαγωγές ελβετικών φαρμακευτικών προϊόντων και την αεροπλοΐα. Ανυπέρβλητα εμπόδια διαβλέπει και ο Σύνδεσμος Ελβετικών Πανεπιστημίων, καθώς η Ε.Ε θα τερματίσει τα κοινά ερευνητικά προγράμματα με τα πανεπιστήμια της χώρας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σημερινή, κορυφαία θέση της Ελβετίας σε τεχνολογίες αιχμής.

Για τον Ρότζερ Κέπελ, βουλευτή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), άλλο είναι ωστόσο το καθοριστικό επιχείρημα: «Αυτή η συμφωνία-πλαίσιο ουσιαστικά θα είχε μετατρέψει την Ελβετία σε αποικία του ευρωπαϊκού δικαίου». Ο σύνδεσμος ελβετών εργοδοτών Autonomiesuisse, που αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση την Ε.Ε, πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και ισχυρίζεται ότι μία αποδοχή της προτεινόμενης συμφωνίας «θα μας ευθυγράμμιζε, πολιτικά και οικονομικά, με την Ε.Ε. Θα υπέσκαπτε τη λογική της άμεσης δημοκρατίας και της ομοσπονδιακής οργάνωσης του κράτους. Θέλουμε να παραμείνει η Ελβετία κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο».

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous4/6/21 13:15

    https://www.kathimerini.gr/opinion/561387007/elvetika-paradoxa/

    ReplyDelete