10/04/2021

ΗΠΑ: Πρόσθεσαν 7 κινεζικές εταιρείες supercomputing στην "Entity List"

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε στη λεγόμενη Entity List επτά κινεζικές εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του supercomputing. Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι συγκεκριμένες οντότητες φέρεται να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας. Οι οργανισμοί και οι εταιρείες που μπήκαν στη “μαύρη λίστα”, περιλαμβάνουν τα: Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, Tianjin Phytium Information Technology και τα Εθνικά Κέντρα Υπερυπολογιστών σε Jinan, Shenzhen, WuXi και Zhengzhou. Οι εταιρείες που μπαίνουν στην Entity List δεν μπορούν να αγοράσουν ανταλλακτικά και εξαρτήματα από εταιρείες των ΗΠΑ χωρίς κυβερνητική έγκριση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι παραπάνω οργανισμοί ασχολούνται με την κατασκευή υπερυπολογιστών που χρησιμοποιούνται ως μέρος των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Κίνας, καθώς και για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής. “Οι δυνατότητες του supercomputing είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολλών – ίσως σχεδόν όλων – των σύγχρονων όπλων και συστημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως πυρηνικά όπλα και υπερηχητικά όπλα. Το Υπουργείο Εμπορίου θα χρησιμοποιήσει όλα του τα μέσα για να εμποδίσει την Κίνα να εκμεταλλευτεί τις αμερικανικές τεχνολογίες για την υποστήριξη αυτών των στρατιωτικών προσπαθειών“, δήλωσε η Gina Raimondo.

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει πολλές κινεζικές εταιρείες στην Entity List. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μια από τις εταιρείες που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα λόγω της προσθήκης της στη λίστα, είναι η Huawei. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphones βρίσκεται στη λίστα εδώ και περίπου δύο χρόνια.Τον περασμένο χρόνο, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τη κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ SMIC, την εταιρεία drone DJI Technology και μια σειρά από άλλες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα την Κίνα.Εκτός από την Entity List, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επιβάλει άλλους περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, χαρακτηρίζοντάς τις ως απειλές εθνικής ασφάλειας ή κινεζικές στρατιωτικές κομμουνιστικές εταιρείες.

 ΣΧΕΤΙΚΑ: 

No comments :

Post a Comment