19/09/2018

Π.Α: Προχωρεί σε πιλοτική αγορά εμπορικών ΜΕΑ (drone), που ο στρατός των ΗΠΑ απέσυρε λόγω "επικίνδυνων κενών ασφαλείας"

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στο Διαύγεια, γνωστοποιήθηκε η αγορά από την Πολεμική Αεροπορία και συγκεκριμένα από την 114 Πτέρυγα Μάχης η προμήθεια ενός μή επανδρωμένου αεροχήματος (ΜΕΑ) εμπορικών προδιαγραφών τύπου τετρακόπτερο (drone). Πρόκειται για το μοντέλο Matrice 200 της εταιρείας DJI. Η εν λόγω εταιρεία είναι κινέζικη με έδρα την βιομηχανική περιοχή Σενζέν και αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τοπική εταιρεία εισαγωγών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Εγκρίνουµε την απευθείας ανάθεση για την προµήθεια ΣµΕΑ (Σύστηµα µη Επανδρωµένου Αεροσκάφους) (Drone) και συναφούς εξοπλισµού καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού (έξι άτοµα) στον χειρισµό ΣµΕΑ, ονοµαστικού ποσού είκοσι χιλιάδων οκτακοσίων δεκαοχτώ ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτών (20.818,48€) στον οικονοµικό φορέα «Greekrotors Αργυροπούλου ∆ήµητρα», ∆ρυοπίδος 6 11147 Γαλάτσι, ΑΦΜ 056113960 ∆ΟΥ Γαλατσίου, καθώς η προσφορά του καλύπτει τις ανάγκες της Υπηρεσίας, ως εξής:
α. Προµήθεια ΣµΕΑ (Σύστηµα µη Επανδρωµένου Αεροσκάφους) (Drone) και συναφούς εξοπλισµού ονοµαστικού ποσού δεκαεννιά χιλιάδων δεκαοκτώ ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτών (19.018,48 €)
β. Εκπαίδευση Προσωπικού (έξι άτοµα) στον χειρισµό ΣµΕΑ ονοµαστικού ποσού χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800,00 €).
Η συγκεκριμένη αγορά της ΠΑ όπως αναφέρεται είναι στα πλαίσια πιλοτικού σταδίου. Δεν είναι ακόμα γνωστό πού ακριβώς αποσκοπεί και αν θα ακολουθήσουν και νεότερες αγορές επιπλέον συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη προμήθεια αντίστοιχου επιπέδου drone έχει δρομολογήσει και ο Ελληνικός Στρατός. Τα συγκεκριμένα drones θα αξιοποιούνταν για αποστολές επιτήρησης στις συνοριακές γραμμές. Ο ΕΣ διαθέτει ήδη μικρό αριθμό τέτοιων αεροχημάτων για λόγους βιντεοσκόπησης από το γραφείο Τύπου. Tέτοια εμπορικών προδιαγραφών τετρακόπτερα έχουν χρησιμοποιηθεί μετά από μετατροπές και για στρατιωτικές εφαρμογές και δολιοφθορές.

https://www.ptisidiastima.com/haf-procures-drone/

O Αμερικανικός στρατός αποσύρει τα drones της DJI. Βρέθηκαν επικίνδυνα κενά ασφαλείας.

Λόγω των αυξανόμενων κενών ψηφιακής ασφάλειας που σχετίζονται με τα προϊόντα της DJI, καλείται ο Αμερικανικός Στρατός να παύσει τη χρήση όλων των προϊόντων της DJI. […] "Σταματήστε κάθε χρήση, απεγκαταστήστε όλες τις εφαρμογές της DJI, αφαιρέστε όλες τις μπαταρίες και τα μέσα αποθήκευσης από τις συσκευές και ασφαλίστε τον εξοπλισμό." Πέρα από τα drones που χρησιμοποιούνται από το στράτευμα, η ανακοίνωση συμπεριλαμβάνει και υπολογιστές πτήσης, κάμερες, μπαταρίες, μονάδες GPS, σταθμούς ελέγχου χειρός και οποιαδήποτε συσκευή που έχει εγκατεστημένο software της DJI. Έρευνα του Army Research Laboratory αποκάλυψε πως τα default settings της DJI GO 4 εφαρμογής περιλαμβάνουν το upload των δεδομένων πτήσης, συμπεριλαμβανομένων της τηλεμετρίας, του βίντεο και του ήχου, σε servers που βρίσκονται στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Ταυτόχρονα, η άνεση με την οποία οι hackers καταφέρνουν να παρακάμπτουν τις απαγορευμένες για drones περιοχές και τα όρια ύψους μέσα από το λογισμικό της DJI, ήταν αρκετά για να κάνουν τους στρατιωτικούς να ανησυχήσουν για την ασφάλεια των αποστολών τους.

Η DJI από την πλευρά της δήλωσε: "Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι που διαβάζουμε αναφορές του Αμερικανικού Στρατού για την αναίτια απαγόρευση των drones της DJI, καθώς δε μας συμβουλεύτηκαν πριν από αυτή την απόφαση. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε απευθείας με οποιονδήποτε οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Στρατού, που μπορεί να έχει ανησυχίες για τη διαχείρισή μας σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Θα επικοινωνήσουμε με τον Αμερικανικό Στρατό για να επιβεβαιώσουμε την επιστολή και για να καταλάβουμε τι εννοούν ακριβώς όταν λένε “κενά ασφαλείας”.

http://www.allaboutdrones.gr/2017/08/o-drones-dji.html

5 comments :

  1. ΑΥΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ; ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ;

    ReplyDelete
  2. ΤΗΛΕΜΑΧΕ

    ΣΤΗΝ Π.Α ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΩΝ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ "ΠΙΛΟΤΙΚΉ"

    ReplyDelete
  3. Anonymous19/9/18 19:42

    Κράτος καρνάβαλος, ΕΔ τσίρκο!

    12G

    ReplyDelete
  4. "Υπενθυμίζεται ότι τέτοια εμπορικών προδιαγραφών προδιαγραφών τετρακόπτερα έχουν χρησιμοποιηθεί μετά από μετατροπές και για στρατιωτικές εφαρμογές και δολιοφθορές. "
    ΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΛΕΞΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ ΚΙ'ΟΛΑΣ. ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΔ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ;;;

    ReplyDelete
  5. ΤΗΛΕΜΑΧΕ
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΙ Ε.Δ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΠΛΩΝ. ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ.

    ReplyDelete