15/11/2020

RCEP: Δεκαπέντε οικονομίες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού προχώρησαν στον σχηματισμό της μεγαλύτερης ένωσης ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο

Η RCEP μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τη θέση της Κίνας ως οικονομικού εταίρου της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ωθώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε θέση από όπου θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες ως προς τη διαμόρφωση των εμπορικών κανόνων στην περιφέρεια. Η RCEP περιλαμβάνει τα 10 κράτη-μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στόχος είναι να μειώσει σταδιακά τους δασμούς σε πολλές περιοχές. Στην RCEP αναλογεί το 30% της παγκόσμιας οικονομίας, το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης και αφορά 2,2 δισεκ. καταναλωτές, απαρίθμησε σήμερα η κυβέρνηση του Βιετνάμ, της χώρας που είναι η οικοδέσποινα της συνόδου.Σε μια ασυνήθιστη τελετή, που πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοσύνδεσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι ηγέτες των χωρών της RCEP, με τη σειρά, στάθηκαν πίσω από τους υπουργούς Εμπορίου τους, οι οποίοι υπέγραψαν ένας προς έναν αντίγραφα της συμφωνίας και τα οποία στη συνέχεια επέδειξαν θριαμβευτικά στις κάμερες. Για «νίκη της πολυμέρειας και του ελεύθερου εμπορίου» έκανε λόγο ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. «Η υπογραφή της RCEP δεν είναι μόνο ένα επίτευγμα-ορόσημο της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Ασία, αλλά και νίκη της πολυμέρειας και του ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Λι.

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP), χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Η RCEP θα βοηθήσει το Πεκίνο να μειώσει την εξάρτησή του από τις υπεράκτιες αγορές και τεχνολογίες, αλλαγή που επιτάχυνε η ρήξη με την Ουάσινγκτον, σημείωσε η Άιρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρά το ότι οι ΗΠΑ τέθηκαν εκτός RCEP και το ότι ήταν στην κυβέρνηση που προώθησε την TPP, ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, δεν αναμένεται να εντάξει και πάλι την Ουάσινγκτον σύντομα στην TPP, εκτιμούν αναλυτές, καθώς η κυβέρνησή του έχει θέσει προτεραιότητα τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ. ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΚΤΕΝΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ, ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΣΑΝ. ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΣΑΝ/ΚΑΘΟΡΙΣΤΚΑΝ ΑΡΧΙΚΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΦΕΘΗΚΕ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΦΤΗΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ, ΑΡΑ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΩΣ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ. ΗΔΗ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Η ΚΙΝΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΣΥΝΑΨΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΑΡΑ ΟΥΔΕΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ RCEP. ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΝΑ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ "ΟΜΠΡΕΛΑ". ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΕ Η ΚΙΝΑ , ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΝΙΚΗ, ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΩΚΕΑΝΙΑΣ. Η ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ. ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΤΣΙ, ΤΟΤΕ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ-ΠΠ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. (ΕΝΤΟΣ 5ΕΤΙΑΣ)

No comments :

Post a Comment