23/11/2020

Η.Α.Ε-ΕΛΛΑΣ: Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής

Στη διμερή Συμφωνία Ελλάδας - ΗΑΕ για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, περιλαμβάνεται Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος. Οπως αναφέρεται σε αυτή, τα δύο μέρη -δηλαδή η Ελλάδα και τα ΗΑΕ- δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό. Πρόκειται για μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Αθήνας και του Αμπού Ντάμπι που έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δύο χωρών που δεν συνορεύουν και έχουν άλλες συμβατικές δεσμεύσεις.

Η συγκεκριμένη Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής είναι πρωτοποριακή, καθώς δεν υπάρχει σε αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία αυτή ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, εμβαθύνοντας στον μέγιστο βαθμό τις διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ. Για την υλοποίηση της συμφωνίας θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα τίθενται οι βάσεις που θα επιτρέψουν τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, καθώς και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.protothema.gr/greece/article/1067902/koino-amudiko-dogma-me-ta-emirata/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ "ΑΦΕΛΕΣ" ΕΡΩΤΗΜΑ... ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΡΗΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΧΩΡΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ; ΤΑ Η.Α.Ε ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΡΙΣΚΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΥΠΕΡ ΑΥΤΗΣ; Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΕΜΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΕΚΑΛΥΜΕΝΗ. ΜΕ ΡΗΤΡΑ ή ΧΩΡΙΣ ΡΗΤΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ Η.Α.Ε ΚΑΙ ΤΗΣ Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ..."ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ".
ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑ-ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ , ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΑΥΤΗ ΠΩΣ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΩΝ Η.Α.Ε; ΤΑ Η.Α.Ε ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ; ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ; ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;

No comments :

Post a Comment