09/10/2020

Το Κογκρέσο θέλει εξηγήσεις για την ενεργοποίηση των τουρκικών S-400 (απέναντι σε ελληνικά F-16)

Οι γερουσιαστές Chris Van Hollen και James Lankford έχουν υποβάλει αίτημα στο State Department να προσφέρει πληροφορίες γύρω από την πρόσφατη πιθανή χρήση ρωσικού Α/Α συστήματος S-400, που έχει η Τουρκία, απέναντι σε συμμαχικά F-16.
Οι γερουσιαστές αναφέρονται σε αμερικανικά και ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία χρησιμοποιήθηκε το ρωσικό σύστημα, για να εντοπιστούν ελληνικά μαχητικά F-16 στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διεξαγωγή της πολυεθνικής άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ». Στην τελευταία, που έγινε τον Αύγουστο στην Κύπρο, συμμετείχαν γαλλικές, ιταλικές, ελλαδικές και κυπριακές δυνάμεις.
Οι δύο γερουσιαστές ζητούν επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α να ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα της Ρωσίας να συλλέξει, μέσω των τουρκικών S-400, κρίσιμες πληροφορίες από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη-μέλη του NATO. Επιπλέον, αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ασφάλεια της ραδιοζεύξης Link-16, αφού η τουρκική πρόσβαση σε αυτή ίσως την καταστήσει ευάλωτη στη Ρωσία.

https://www.ptisidiastima.com/congress-wants-answers-for-turkish-s400-reportedly-use/

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://hellasjournal.com/2020/10/gia-na-epimeni-o-gerousiastis-gia-tous-s-400-simeni-pos-echi-dikio-profanos-energopiithikan/

No comments :

Post a Comment