04/08/2020

H Σερβία παρήγγειλε προηγμένα Α/Α συστήματα από την Κίνα;

Η Σερβία φέρεται να έχει υπογράψει την προμήθεια του κινεζικού Α/Α συστήματος FK-3 για την ενίσχυση της Α/Α άμυνάς της, σύμφωνα με το ετήσιο ενημερωτικό δελτίο της σερβικής κρατικής εταιρείας Jugoimport-SDPR για το 2019.

Όπως υποστηρίζει το «Balkan Security Network», στο συγκεκριμένο δελτίο τονίζεται ότι υπάρχει μια αμετάκλητη συμφωνία για το σύστημα. Με το FK-3 το Βελιγράδι θα γίνει ο πρώτος εξαγωγικός χρήστης του κινεζικού συστήματος και η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αποκτά Α/Α σύστημα κατασκευασμένο στην Κίνα.

Το FK-3 αποτελεί την εξαγωγική έκδοση του Α/Α συστήματος HQ-22, που εισήλθε σε υπηρεσία με την Κίνα το 2014. Με βάση τις λιγοστές διαθέσιμες πληροφορίες, η εμβέλεια του HQ-22 εκτιμάται στα 170km και του FK-3 στα 100km. Η Σερβία διαθέτει σήμερα τα σοβιετικής προέλευσης Α/Α συστήματα SA-3 και SA-6 και φέτος παρέλαβε έξι Α/Α συστήματα SA-22 από τη Ρωσία.

Στο ίδιο δελτίο γίνεται αναφορά στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των μαχητικών MiG-29 και την αγορά νέων πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας, την προμήθεια των γαλλικών Α/Α συστημάτων Mistral 3 και των κινεζικών drones CH-92A. Τα τελευταία έφτασαν ήδη στη Σερβία και παρουσιάστηκαν δημόσια στις 4 Ιουλίου.

https://www.ptisidiastima.com/serbia-may-be-first-export-user-hq22/

No comments :

Post a Comment