21/08/2020

ΗΠΑ - Ιράν: Σύγκλιση του Σ.Α του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία. Υπέρ Τεχεράνης Κίνα, Η.Β, Γαλλία, Γερμανία.

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο συζήτησης το Ιράν, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στην Τεχεράνη. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέδωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειδοποίηση με την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι δεν συμμορφώνεται προς τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), θεωρητικά ξεκινώντας τη διαδικασία 30 ημερών μετά το πέρας της οποίας θα επανέλθουν αυτομάτως σε ισχύ όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ (βάσει της λεγόμενης ρήτρας επανεπιβολής, ή snapback clause).

Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το αίτημα που υπέβαλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι μόνο μια χώρα που παραμένει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επανεπιβολής των κυρώσεων (snapback). «Δεν ενεργοποιεί το snapback. Το snapback μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος της JCPOA, και οι ΗΠΑ δεν είναι», είπε ο Βασίλι Νεμπένζια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτήν το 2018.

Η αξίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επανέλθουν σε ισχύ πρακτικά όλες οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, επειδή η Ουάσινγκτον προσάπτει στην Τεχεράνη παραβιάσεις των υποχρεώσεων της βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «στερείται νομικής βάσης και κοινής λογικής», έκρινε χθες Πέμπτη το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Πέραν του ότι η αμερικανική αξίωση δεν έχει «καμιά νομική βάση» καθώς η ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause) που προβλεπόταν στο κείμενο ουδέποτε ενεργοποιήθηκε αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018 από τη διεθνή συμφωνία που είχε υπογραφτεί το 2015, το Πεκίνο τόνισε επίσης ότι εναντιώνεται στις κυρώσεις που η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου μονομερώς στην Τεχεράνη αφότου έπαψε να είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές χθες Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιένη.  Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας. «Οι ΗΠΑ είχαν πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος» στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) όταν «αποχώρησαν από τη συμφωνία την 8η Μαΐου 2018», υπενθυμίζει η κοινή ανακοίνωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου. «Δεν μπορούμε επομένως να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία», προστίθεται στο κείμενο και υπογραμμίζεται πως η ομάδα Ε3 θέλει πάντα να «διατηρήσει» σε ισχύ τη συμφωνία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι «επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάχ» στο Ιράν αντί να τιμήσουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβληθούν εκ νέου όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Οι φίλοι μας στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μου είχαν πει κατ’ ιδίαν ότι δεν θέλουν το εμπάργκο όπλων» σε βάρος του Ιράν «να αρθεί», σημείωσε ο Πομπέο, ο οποίος εκφράστηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αλλά, «παρόλα αυτά, επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάχ», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ο Πομπέο έκρινε πως θα ήταν «κολοσσιαίο σφάλμα» να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Τεχεράνη να εμπορεύεται ή να αγοράζει ελεύθερα συμβατικά όπλα, όπως άρματα μάχης. Συμπλήρωσε πως η Ουάσινγκτον θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών της για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε περίπτωση που «παραβιάζονται». Η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2018.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε την κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με σκοπό να επανεπιβληθούν όλες οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν και προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να ταχθούν στο πλευρό της Ουάσινγκτον.  «Επιδοκιμάζω την απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανεπιβολής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του. Ο Νετανιάχου τασσόταν εξαρχής εναντίον του ΚΟΣΔ, το οποίο θεωρούσε πως έχει πολλά προβλήματα. «Οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να επιδιωχθεί αληθινή λύση, που θα εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», έκρινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός χθες.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment