11/08/2020

Μέχρι την Κάρπαθο θέλουν να φτάσουν οι Τούρκοι για έρευνες, νέος χάρτης ερευνών

Νέος χάρτης που δημοσιεύεται από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προαναγγέλει έρευνες εγγύς της Καρπάθου. Ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου. Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες μέχρι το τέλος Αυγούστου για επιχειρήσεις και θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή. 

Την ίδια στιγμή το Oruc Reis πλέει με 4 κόμβους και κινείται ήδη για 14 ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα τα καλώδια με την Αθήνα να δηλώνει πως δεν κάνει έρευνες λόγω θορύβου από τα πλοία που το συνοδεύουν. Βρίσκεται περί τα 22 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από 6 φρεγάτες και 6 κορβέτες έχοντας τα καλώδια απλωμένα. Ανά 15 λεπτά πλοία του ΠΝ δια ασυρμάτου καλούν το τουρκικό ερευνητικό να αποχωρήσει.

Είναι δεδομένο πως η Τουρκία πέρασε την ελληνική κόκκινη γραμμή.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Τουρκικό υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

Το ζήτημα είναι ότι οι Τούρκοι κάθε μέρα που περνά αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους ότι η μοναδική γλώσσα που γνωρίζουν είναι η γλώσσα της ισχύος. Η σθεναρή ελληνική στάση μπορεί να είναι καλοδεχούμενη ως μέσο ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας, δεν είναι όμως επαρκής. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να κοροϊδεύει τον εαυτό της, θα πρέπει να αναγνωρίσει δυο απλές πραγματικότητες.
  • Η πρώτη είναι ότι η Τουρκία διά της συντήρησης της έντασης στο στρατιωτικό επίπεδο επιδιώξει να φθείρει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω της παρατεταμένης επιχειρησιακής εμπλοκής κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού. Γνωρίζει καλά την υπερδεκαετή ελληνική αδράνεια, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της. 
  • Παράλληλα, μπορεί η Άγκυρα να διαπιστώνει αλλαγή στη στρατιωτική στάση της Ελλάδας, αλλά συνεχίζει να εκτιμά ότι είναι απίθανο η ελληνική ηγεσία να αποφασίσει “να πατήσει το κουμπί”. Εάν, όμως, καταπατηθούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αυτή η απόφαση θα ήταν η μοναδική που θα μπορούσε να αποτρέψει έναν κατήφορο χωρίς τέλος.

Προφανώς, πρόκειται για μια απόφαση που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και κόστος. Το να βρίσκεται, όμως, εκτός της λίστας επιλογών της ελληνικής πλευράς, σημαίνει ουσιαστικά ελληνική ήττα χωρίς μάχη. Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της Ελλάδας όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις για την άμεση και δραστική ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Ερντογάν πρέπει να πειστεί ότι ο ίδιος και η Τουρκία έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν εάν εμπλακούν σε σύρραξη με την Ελλάδα. Η επιθετική στάση του με την διαρκή κλιμάκωση έχει ίσως στόχο να συγκαλύψει αυτήν ακριβώς την αγωνία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.defence-point.gr/news/i-quot-stratiotiki-epilogi-quot-me-tin-toyrkia-den-prepei-ep-oydeni-na-afairethei-apo-to-trapezi

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2020/08/blog-post_50.html

2 comments :

  1. Anonymous11/8/20 18:29

    ΝΙΩΘΩ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΑ!!!!?????.ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ ΑΞΙΟΙ!!!!

    ReplyDelete
  2. Anonymous11/8/20 18:38

    Σε μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – οποίος κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ- τόνισε μεταξύ άλλων:

    Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο
    Αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα
    Οι δηλώσεις της για διάλογο ήταν προσχηματικές
    Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή.

    https://www.onalert.gr/ellada/telesigrafo-dendia-se-toyrkia-den-tha-yparxei-anochi-apochoriste-apo-tin-yfalokripida/392641/

    Δεν κατάλαβα πότε... και πού , σε ποιό σημείο (Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή). Μέχρι τώρα, και για καμποσες ώρες (που μάλλον θα γίνουν μέρες) δεχόμαστε το τετελεσμένο των τουρκικών ερευνών.

    ReplyDelete